Nästan alltid när jag bakar bullar blir det vanliga snäckor. Här om dagen var jag lite ”wild and crazy”. Jag testade en ny form! Inte dåligt av en gammal märr… Jag tog fram min tunga och vördnadsbjudnade receptsamling ”Hembakat”. Den fyller två stora pärmar och innehåller allt. Där hittade jag dessa ”Läckerbullar”. Man skulle fläta och vika och ha sig. Jag blev helt ställd när det gällde flätorna. Hjärnan stängde av när flätorna låg på bänken och var gjorda av deg. Plötsligt hade jag glömt hur man gör. Men jag kämpade på och fick ihop dem ganska okej. Dom blev i alla fall goda…

Läckerbullar (30-35 st)
25 gram jäst
75 gram smält smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
1- 1.5 tsk kardemumma
7 – 8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 – 2 dl finhackade nötkärnor
125 gram smör
3 – 4 msk socker

Värm smör och mjölk till 37 grader. Blanda med den smulade jästen i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna, spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 – 40 minuter, till dubbel storlek. Mjöla bakbordet och arbeta degen en stund till. Dela till två lika stora delar. Kavla ut till en platta ca 50×30 cm.  Bred över halva fyllningen. Vik degen i 3 delar. Skär sedan 3 cm breda remsor av plattan. Skär sedan varje remsa i 3 mindre remsor som sitter ihop i överdelen (lämna ca 1.5 cm i överkant på varje remsa). Fläta remsorna, vik in överkanten på remsan under så bullarna får höjd. Lägg på plåt. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter.
Mina bullar blev mörka, så nästa gång kommer jag ha lite svalare ugn… Och så hade jag slut på nötter, men det gick lika bra med kanel och vaniljfyllning 🙂

Rekommenderade inlägg

1 kommentar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *