Topp-Meny

Blåbärspaj – den godaste jag ätit hittills :)

blabar_web Förra helgen gjorde jag något som fick min mamma att tappa hakan. Jag var helt frivilligt ute i skogen och plockade blåbär. Det var andra gången  sedan jag blev vuxen. Jag plockade 2 dl förra året till blåbärspannkaka. Men i år gick jag loss ordentligt och plockade flera kilo. Anledningen till min tveksamhet till bärplockning kommer från barndomens upplevelser. Mamma radade upp oss på cykelled och beordrade oss ut i blåbärsris och hallonbuskar. Man fick inte cykla hem förrän man plockat minst en liter. Och blåbär som är så SMÅ! Jag höll på att bli tokig innan jag var klar. Och dessutom brukade jag lyckas välta ut min plockburk flera gånger per utflykt. Oftast när den nästan var full. Sedan unga år har frustration och en önskan att springa och gömma mig varit den första reaktionen på prat om bärplockning.

Men nu är jag alltså botad. Det var faktiskt ganska okej att plocka när det var frivilligt. Och min motivation var denna läckra blåbärspaj. Den bästa! Hittade den på en blogg som heter ”En smaksak” och författaren där hade i sin tur hittat receptet på alltommat.se

Världens godaste blåbärspaj

Botten:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning:
250 g blåbär (minst!)
1 msk potatismjöl
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175-200 grader. Blanda ihop ingredienserna till botten. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform eller flera små. Förgrädda 8- 10 minuter, tills botten har fått lite, lite färg. Blanda ihop fyllningen. Det går bra att använda frysta blåbär, men tina dem då lite lätt så att sockret och speciellt potatismjölet sugs upp av bären och blir jämt fördelat. Fyll formen/formarna med blåbären och smula över resterande deg. Grädda ca 15 minuter tills smulorna fått vacker färg. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde!blabarspaj4_web

2 Responser till Blåbärspaj – den godaste jag ätit hittills :)

  1. anonym godisgris 11 augusti, 2013 vid 16:19 #

    Jättejättejättejättejättegoooooooood 😀

  2. Kakmonstret 17 augusti, 2013 vid 09:27 #

    Denna pajen är såååååå god, liten touch av kolasmak på degen mumma!!

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO