Topp-Meny

Januarisoppa – billig, nyttig och god

Vi åt ofta hos mormor när jag var liten. Ibland gjorde hon en underbart god potatissoppa. När jag blev större skrev jag av receptet, men hade svårt att få till smaken. Som så ofta hjälper det inte att följa samma recept, något fattades ändå. Idag tog jag mod till mig och provade igen. Det blev inte exakt som mormors men tillräckligt nära för att jag ska vara nöjd. En perfekt soppa efter julens och nyårets frossa och pengasvinn.

Mormors potatissoppa (4 -6 port)
8 -10 normalstora potatisar
3 gula lökar
1 röd lök
4 morötter
500 gram finkrossade tomater
1 buljongtärning (grönsak)
3 dl gräddmjölk
salt, peppar, paprika och vitlök
Skala löken. Låt fräsa i lite smör i en stor gryta. Skala under tiden morötter och potatis. Tillsätt buljongtärning, krossade tomater och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Salta. Låt koka 30 – 40 minuter under lock. Sila av buljongen och ställ åt sidan. Mixa grönsakerna till ett slätt mos. Lägg tillbaks i grytan. Späd med buljongen. Tillsätt gräddmjölk till önskad konsistens. Krydda. Värm och servera direkt med en klick crème fraiche till. Mormor hade alltid krutonger till – väldigt gott om man vill lyxa till vardagen lite.
potatissoppa_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Inga kommentarer än.

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes