Ibland har jag perioder av nyttighet. Då undviker jag socker och mjöl tills kroppen lättat och magen mår bra igen. Utan dessa frökex hade mitt nyttiga liv varit väldigt mycket svårare. De är underbara med Philadelphiaost eller annan färskost och några tomatskivor. Den här varianten innehåller jordnötter, men det kan lätt bytas ut mot andra nötter eller helt uteslutas om man är allergisk.
Frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl salta jordnötter
1 msk fiberhusk
2 krm salt
0.5 – 1 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt
Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Ringla eventuellt över lite olivolja. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Sen är det bara att smaska på 🙂
1 kommentar
[…] jag två möjliga syndabockar – en drastisk ökning av mjölkprodukter och upptäckten av Frökex och spröda majsbröd. Så vilket av dem är det som ger mig […]