Topp-Meny

Experiment Mockatårta

Mitt äventyr som nyttig går inget vidare just nu. Flyttar och långväga besök är en utmärkt ursäkt att äta allt man inte bör, ska, får… Jag har upptäckt att förbud är en farlig sak. Ju mer man inte får göra en sak desto mer lockar det. Prova själv.  Tänk inte på tårta. Speciellt inte på din favorittårta. Vad ser du framför dig? Tårtan va? Precis. Så det är bättre att inte skapa några förbud. Eller hur? Gör det som känns rätt i magen, för magen istället. Om du kan.

Häromdagen blev baksuget för stort. Jag var tvungen att göra något sött och smaskigt för att inte bli galen. Kreativiteten krävde att jag provade något nytt. Jag kände mig stark och modig. Så jag gjorde Mockatårta. Har provat förut och misslyckats. Men den här gången såg den ganska okej ut. Och smakade som receptet utlovar. So far so good. Tårtan är dessutom glutenfri. Ett stort plus eftersom det innebär att pappa kan också äta. Ett annat plus är att min sambo pratat sig varm om den här tårtan flera år. Det är bra. Då slipper jag äta upp hela själv…
Receptet kommer från den ständigt aktuella ”Sju sorters kakor”.

Mockatårta
Botten:
6 äggvitor
3,5 dl socker
Mockakräm:
0.75 dl starkt kaffe
250 gram osaltat rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 äggulor
Garnering:
1 påse mandelspån
kaffepulver

Sätt ugnen på 125 grader. Markera 3 runda bottnar, 22 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Smörj, mjöla och lägg på plåt. Dela äggen. Blanda vitor och socker i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med kokande vatten (se till att bunken sluter tätt över grytan). Vispa tills marängsmeten blir blank, tjock och fast. Spritsa eller bred ut den i de markerade cirklarna på bakplåtspappret. Ställ in i ugnen direkt. En plåt i mitten och en i nedre delen. Skifta plats på  dem några gånger under tiden de gräddas. Grädda ca 1 timme och 45 minuter. Lossa bottnarna försiktigt från pappret. Låt stå torrt medan fyllningen förbereds.
Brygg starkt kaffe (ta o.5 dl kaffepulver och 1.5 dl vatten). Låt svalna till rumstemperatur. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Häll i kaffet och rör ihop till en jämn smörkräm. Gör inte samma misstag som jag – ställ inte kaffet i kylen. Det blir en mardröm att blanda med smöret om det är för kallt…
Montera tårtan. Ha kräm mellan varje lager. (Om man vill  bryta av lite kan man ha vaniljkräm i mittenlagret.) Spritsa den sista krämen överst som dekoration. Dekorera sidorna med flagad mandel. Sikta över kaffepulver. Servera genast, annars blir marängen mjuk.
20160711_205258

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest

,

Inga kommentarer än.

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes