Topp-Meny

Glutenfria bullar med saffran – eller utan

Facebook är en outsinlig källa till tips och idéer. Om man vill vara nyttig ska man inte vara med i en massa kak- och bakgrupper där. Men just nu är jag inte nyttig. Inte alls. Ingen bra tid att vara nyttig nu så här innan jul. Det tar vi senare…
Nu till mitt årliga och mycket kära besvär. De senaste åren har jag bakat alla mina julklappar. Men sedan pappa blev glutenintolerant har det varit en större utmaning än förut. Pappa gillar vetebullar. Och det är ingen lätt sak att baka utan vetemjöl. Men så dök det upp ett lovande recept – på Facebook så klart. Nu har jag testat och de blev väldigt bra – luftiga och saftiga bullar med gooood smak! Första varianten är med saffran (ursprungsreceptet kommer från Året Runt). Men min gamla papps gillar inte saffran så jag fick göra en modell utan. Och den blev minst lika bra. Pappsen kommer bli nöjd med sin julklapp 🙂

Glutenfria saffransbullar (ca 30 stycken)
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)
Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den i kylskåpet. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats.

Placera ca 30 stadiga bullformar på plåtar. Klicka i en dryg matsked deg i varje form. Ta fyllningen från kylskåpet och tryck ner ca 1 tesked fyllning ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta medan ugnen blir varm (ca 240 grader). Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Utan saffran – uteslut saffran men följ i övrigt receptet ovan.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest

Inga kommentarer än.

Kommentera

Drivs av WordPress. Design av WooThemes