Topp-Meny

Arkiv | Baktankar & recept

Recept

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Så stolt över min nybakade konditorsdotter

Slutprovstårtan

Min dotter har alltid älskat att baka, precis som jag. Men till skillnad mot mig gjorde hon slag i saken och utbildade sig. I fredags tog hon examen från bagar- och konditorsutbildningen på Kanalskolan i Töreboda. Vi var inbjudna till öppet hus för att skåda läckerheterna från elevernas slutprov. Det fanns otroliga mängder bröd, kakor, bullar och tårtor. Vi köpte med oss hur mycket som helst. De senaste tre dagarna har jag provsmakat allt från min dotters bord. Det smakade underbart. Särskilt krämbullarna. Och tårtan. Och biskvierna. Och….ja, allt annat med.

Jag är så enormt stolt över dig kära dotter. Även om det kostar på att ha en konditor i familjen. Byxorna börjar bli väldigt små. 😀

Ericas slutprov

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Krånglar med bloggportaler…

Varje dag lär man sig något nytt. Idag har jag ägnat en låååång stund åt att bli synlig på Bloglovin’, Blogkeen och andra portaler. Hoppas det är värt slitet. För jag offrade massa tid som kunde blivit goda kakor istället 😉

Regines Baksida

Följ mig på Bloglovin
Follow

Citronkladdkaka är gott

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ärtglass?! Näe, det kan väl inte va gott?

Jo! Det kan det.

Jag var inte övertygad först när jag såg receptet på Leilas Supermat, men blev helt klart nyfiken. Så nu har vi provkört ärtglassen här hemma. Två gånger. Och den ÄR god. Dessutom behagligt mättande – och nyttig! En perfekt efterrätt till en lättare måltid. Patric, min sambo, kom på att det skulle vara gott med pistagenötter i. Här kommer vår variant av Leilas recept:

God och grön hälsoglass (vegansk)
ca 2 portioner
2 stora bananer
150 gram gröna frysta ärtor
2 msk lönn- eller agavesirap
1/2 pressad lime
1 krm laktrispulver
några blad mynta
0.5 dl hackade pistagenötter

Två varianter av tillredning:
1. Om du har en starkt/effektiv matberedare eller mixer: Skiva bananerna grovt och lägg i frysen några timmar. Mixa sedan dem med de frysta ärtorna och övriga ingredienser – utom nötterna – tills glassen är slät och fin. Rör ner nötterna sist. Servera direkt.
2. Om din mixer/matberedare är lite ”trött”: Tina ärtorna. Mixa samman med bananer (ej frysta) och övriga ingredienser, utom nötterna. När blandningen är färdigmixad – tillsätt nötterna. Häll smeten i glassmaskin eller häll i en bunke och frys ett par timmar.

Den tar slut väldigt fort. Gottigottgott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Havrekakor med ljuvlig fyllning

Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.

Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria semlor

Min pappa har längtat efter semlor i flera år. Vi köpte en glutenfri variant på stans bästa kondis på fetisdagen i år. Men det blev en besvikelse, bullen var kompakt och trist. Så jag gjorde dessa till honom när han fyllde år häromdagen. Han lyste upp som ett barn när han tog en tugga: ”Äntligen en riktig semla!”

Så roligt att lyckas. Är pappa glad så är jag glad <3

Glutenfria semlebullar (ca 12 stora)
50 g jäst
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 dl turkisk fet yoghurt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, yoghurt, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats. Baka ut till 12 – 15 semlebullar. (Degen är kladdig. Jag använde våta händer för att forma bullarna, det gjorde dem släta och fina.) Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Till fem semlor använde jag 200 gram mandelmassa och 3 dl vispad grädde. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda med lite vatten så att den löser upp sig och blir slät – men den får inte bli rinnig. Tillsätt några matskedar grädde. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite ur varje bulle och smula ner innanmätet i mandelmassan. Blanda nog och lägg sedan en rejäl klick fyllning i varje bulle. Ha på en klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Klart!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Testar ny mjölsort och nya Dumlekakor

Igår när jag handlade hittade jag nya spännande mjölsorter från Ramlösa kvarn. De är dyrare men kanske värda sitt pris. Det är det som ska utredas. Så jag köpte med det här hem:

Bara att leta lämpligt recept och kavla upp armarna. Hittade något som såg löjligt gott ut på Lindas Bakskola (Fb): Dumlekakor. Ja, jag vet att det är ett gammalt koncept. Men de här såg lättbakade ut. Tidigare har jag bara sett recept där man måste klä en form i mördeg och krångla. Men inte här. Det enda kruxet var att flera av kakorna sprack. Kan nog vara idé att bara använda en halv Dumle per kaka, eller ha mer deg runt. Bara att fortsätta testa sig fram 🙂 Hur som helst så verkar mjölet hålla vad det lovar. Men jag måste nog baka fler sorter innan det slutliga betyget kan avges 🙂

Dumlekakor ca 24 st
0.5 dl farinsocker
0.5 dl strösocker)
0.5 krm salt
0.5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
0.5 dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Fyllning
ca 24 Dumlekolor

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje). Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

Jag varierade några kakor genom att fylla dem med en ruta Marabou Choklad – Fudge med havssalt. Gästerna som fick smaka gav båda varianterna högsta betyg 🙂 Och jag kan bara hålla med. Mmmmm…

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Slipp sirapskladd

Någonstans någon gång läste jag om hur man kan mäta upp sirap utan att 90 procent fastnar i mätgrejen. Så smart! Olja in måttet innan du häller i sirapen. Nästan allt rinner ut lätt som en plätt. 😀

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ett underbart morotsbröd att dela med sig av

Jag är medlem i en grupp som träffas varje månad för att prata om livet och dess utmaningar och glädjeämnen. Vi har en härlig energi när vi träffas. Värme, omtänksamhet, frihet och sanning är våra ledstjärnor. Igår hade vi en ”dela-med-sig”-dag här i Vike skola. Alla som ville var välkomna att berätta om sina erfarenheter/kunskaper/upplevelser, även de utanför vår grupp som är nyfikna på personlig utveckling och andliga ting. Vi fick höra om pilgrimsvandring på El Camino, hypnosterapi och KBT, mediumskap och hur vi kan börja vår resa mot världsfred. En fantastiskt givande dag. Till mat bjöds på morotssoppa och bröd. Brödet gjorde succé och tog slut innan jag hann vända mig om. Därför är det väl inte mer än rätt att jag delar med mig av receptet, i sann gruppanda? (Hämtat från Året Runt)

Morotsbitar (ca 20 bitar)
50 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
0.5 dl rapsolja
4.5 dl grovt rivna morötter
1 dl solrosfrön
0.5 dl pumpakärnor
0.5 dl hela linfrön
ca 14 dl vetemjöl

ägg till pensling och solrosfrön/linfrön till topping

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den löst upp sig i vätskan. Tillsätt salt, sirap, olja, morötter, solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen börjar släppa bunkens kanter. Arbeta degen smidig, gärna i maskin, 6 – 10 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30 minuter). Ta upp degen och arbeta ihop den till en boll. Tryck ut i långpanna 30 x 40 cm (välsmord eller med bakpkåtspapper). Jäs övertäckt, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla degen med lätt uppvispat ägg och strö över solrosfrön och linfrön. Markera rutor med en vass kniv. Grädda strax under mitten i 23 – 27 minuter. Låt svalna under bakduk. Dela i rutor. Ät. Njut. Baka igen. 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria bullar med saffran – eller utan

Facebook är en outsinlig källa till tips och idéer. Om man vill vara nyttig ska man inte vara med i en massa kak- och bakgrupper där. Men just nu är jag inte nyttig. Inte alls. Ingen bra tid att vara nyttig nu så här innan jul. Det tar vi senare…
Nu till mitt årliga och mycket kära besvär. De senaste åren har jag bakat alla mina julklappar. Men sedan pappa blev glutenintolerant har det varit en större utmaning än förut. Pappa gillar vetebullar. Och det är ingen lätt sak att baka utan vetemjöl. Men så dök det upp ett lovande recept – på Facebook så klart. Nu har jag testat och de blev väldigt bra – luftiga och saftiga bullar med gooood smak! Första varianten är med saffran (ursprungsreceptet kommer från Året Runt). Men min gamla papps gillar inte saffran så jag fick göra en modell utan. Och den blev minst lika bra. Pappsen kommer bli nöjd med sin julklapp 🙂

Glutenfria saffransbullar (ca 30 stycken)
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)
Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den i kylskåpet. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats.

Placera ca 30 stadiga bullformar på plåtar. Klicka i en dryg matsked deg i varje form. Ta fyllningen från kylskåpet och tryck ner ca 1 tesked fyllning ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta medan ugnen blir varm (ca 240 grader). Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Utan saffran – uteslut saffran men följ i övrigt receptet ovan.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Vad vore livet utan kreativitet?

Att använda sin skaparkraft och fantasi gör livet roligt och meningsfullt. Jag tror att alla människor mår bra av att vara kreativa på något sätt. Hur man gör är bara en fråga om fantasi och intresse. Uttrycken för min kreativitet växlar. Men något måste jag göra. Det senaste året har jag lagt mycket tid på att skriva mina böcker. Men nu är både bakboken och mina två romaner klara. Och då börjar bakintresset locka igen. Så nu kommer bakbloggen få mer uppmärksamhet.

När man har stort intresse för något är det extra roligt att lära sig mer. Jag har tittat mycket på Youtube och olika bakningaprogram, men det blir inte samma sak som att lära sig direkt. Häromdagen fick tips om en länk med olika bakningskurser. Skulle vara roligt att prova en eller flera av dem… På samma sida finns en rolig guide till hur man gör en kalastårta. Kanske något för Halloween?

Nu när jag ändå är inne på att tipsa om olika saker – vore det inte väldigt roligt att få ge dig själv eller någon annan en ovanligt personlig bakbok? En perfekt julklapp 🙂

bakboken-igen3_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bakbokuppslag_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes