Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Smaskig marängtårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårtaAnnas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Härligt saftiga glutenfria muffins med chokladtäcke

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka ur det där kakhäftet jag hittade på Loppis för ett par veckor sedan. Full av energi bläddrade jag runt för att hitta Receptet med stort R. Efter lite letande hittade jag en glutenfri gammalt kakhäftesockerkaka som såg lovande ut. Men något kändes ändå inte rätt. Så jag lät kreativiteten ta över. Resultatet blev väldigt lyckat. Saftiga, mjuka, underbara muffins. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Då insåg jag att jag glömt skriva ner vad jag gjort. Dessutom var det mycket av modellen ”på en höft”. Men jag har i alla fall försökt minnas och i efterhand mäta ”höften”.


Regines saftiga muffins 
(liten sats ca 12 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.
När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Jösses vilka goda chokladrutor!

Jag såg ett recept på chokladrutor från Niiiniskitchenlife på Facebook. Det sjöng till mig: Baka oss – nuuuSnäll som jag är lydde jag så fort jag kunde. Nu står de klara här på min köksbänk och sjunger igen: Ät upp oss – nuuu! Det kommer inte bli svårt att lyda en gång till. Så himlagoda som de är.
chokladrutor från ugnen
De såg inte mycket ut för världen när jag tog ut dem ur ugnen. Men med lite piff blev de riktigt fina. Lätta att baka var de också. Ett höjdarrecept helt enkelt. Tack Niiini! Nästa gång ska jag testa med citron, hallon eller jordgubbar i fyllningen. Kanske blir de ännu godare då – även om det här blir svårt att toppa 🙂

 

Chokladrutor med vaniljfyllning (ca 24 st)
chokladrutor på fat
Kakan:
250 gram smör
4.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
2.5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
300 gram Philadelphiaost
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker
Kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Låt svalna. Blanda vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en smulig men ganska kladdig deg. Ta drygt 1/3 av degen och fördela i botten på bakform (täckt med bakplåtspapper) ca 25 x 30 cm. Platta till degen lite så den täcker botten ordentligt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll över botten. Strö sedan över resten av degen. Grädda i mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor. Om den ser ut som min gjorde kan man med fördel pudra kakorna lite med kakao först och sedan toppa med florsocker.

chokladrutor

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Kaknostalgi med Upp-och-ner-kaka

Förra helgen var jag på Loppisrunda med en god vän. Jag skulle inte köpa fler receptböcker. Tänkte jag. Innan. Kom hem med famnen full. Min underbara sambo Patric bara skrattade. Han visste hur det skulle gå redan innan. Han har varit med förr han…

Kakboken och Cosmo

Så nu är det med förnyad iver jag tar fram kakbaksverktygen. I ett ganska ålderstiget häfte från Året Runt hittade jag ett recept på Upp-och-ner-kaka. (Försökte få en bra bild till er, det blev häfte plus katt. Cosmo skulle absolut vara med!)

Kommer någon ihåg denna kakrelik från 70- eller var det 80-talet? Jag har aldrig varken smakat eller bakat den innan. Så för mig är den ny och spännande. Med otaliga variationsmöjligheter.

Hittills har jag bara testat med ananas och banan. Men jag är sugen på att testa med färska jordgubbar. Det borde bli både gott och vackert.

Upp-och-ner-kakaUppochnerkaka ananas
Till formen:
4 – 5 skivor väl avrunnen ananas (1 liten burk)
50 gram smör
0.75 dl farin- eller råsocker
Sockerkakan:
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.75 – 1 dl ananasspad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, 21 – 22 cm i diameter. Bred ett tjockare lager smör i botten och strö över farinsockret. Placera ananasskivorna jämt på botten.
Rör socker och smör till kakan tills det är poröst och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga innan det rörs ner. Tillsätt sist ananasspadet. Rör smeten jämt. Häll över frukten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp på fat och låt svalna med formen som lock.

Servera gärna med glass eller grädde. Mums! 🙂
ananaskaka

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Havrekakor med ljuvlig fyllning

Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.

Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria semlor

Min pappa har längtat efter semlor i flera år. Vi köpte en glutenfri variant på stans bästa kondis på fetisdagen i år. Men det blev en besvikelse, bullen var kompakt och trist. Så jag gjorde dessa till honom när han fyllde år häromdagen. Han lyste upp som ett barn när han tog en tugga: ”Äntligen en riktig semla!”

Så roligt att lyckas. Är pappa glad så är jag glad <3

Glutenfria semlebullar (ca 12 stora)
50 g jäst
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 dl turkisk fet yoghurt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, yoghurt, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats. Baka ut till 12 – 15 semlebullar. (Degen är kladdig. Jag använde våta händer för att forma bullarna, det gjorde dem släta och fina.) Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Till fem semlor använde jag 200 gram mandelmassa och 3 dl vispad grädde. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda med lite vatten så att den löser upp sig och blir slät – men den får inte bli rinnig. Tillsätt några matskedar grädde. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite ur varje bulle och smula ner innanmätet i mandelmassan. Blanda nog och lägg sedan en rejäl klick fyllning i varje bulle. Ha på en klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Klart!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Testar ny mjölsort och nya Dumlekakor

Igår när jag handlade hittade jag nya spännande mjölsorter från Ramlösa kvarn. De är dyrare men kanske värda sitt pris. Det är det som ska utredas. Så jag köpte med det här hem:

Bara att leta lämpligt recept och kavla upp armarna. Hittade något som såg löjligt gott ut på Lindas Bakskola (Fb): Dumlekakor. Ja, jag vet att det är ett gammalt koncept. Men de här såg lättbakade ut. Tidigare har jag bara sett recept där man måste klä en form i mördeg och krångla. Men inte här. Det enda kruxet var att flera av kakorna sprack. Kan nog vara idé att bara använda en halv Dumle per kaka, eller ha mer deg runt. Bara att fortsätta testa sig fram 🙂 Hur som helst så verkar mjölet hålla vad det lovar. Men jag måste nog baka fler sorter innan det slutliga betyget kan avges 🙂

Dumlekakor ca 24 st
0.5 dl farinsocker
0.5 dl strösocker)
0.5 krm salt
0.5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
0.5 dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Fyllning
ca 24 Dumlekolor

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje). Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

Jag varierade några kakor genom att fylla dem med en ruta Marabou Choklad – Fudge med havssalt. Gästerna som fick smaka gav båda varianterna högsta betyg 🙂 Och jag kan bara hålla med. Mmmmm…

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria bullar med saffran – eller utan

Facebook är en outsinlig källa till tips och idéer. Om man vill vara nyttig ska man inte vara med i en massa kak- och bakgrupper där. Men just nu är jag inte nyttig. Inte alls. Ingen bra tid att vara nyttig nu så här innan jul. Det tar vi senare…
Nu till mitt årliga och mycket kära besvär. De senaste åren har jag bakat alla mina julklappar. Men sedan pappa blev glutenintolerant har det varit en större utmaning än förut. Pappa gillar vetebullar. Och det är ingen lätt sak att baka utan vetemjöl. Men så dök det upp ett lovande recept – på Facebook så klart. Nu har jag testat och de blev väldigt bra – luftiga och saftiga bullar med gooood smak! Första varianten är med saffran (ursprungsreceptet kommer från Året Runt). Men min gamla papps gillar inte saffran så jag fick göra en modell utan. Och den blev minst lika bra. Pappsen kommer bli nöjd med sin julklapp 🙂

Glutenfria saffransbullar (ca 30 stycken)
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)
Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den i kylskåpet. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats.

Placera ca 30 stadiga bullformar på plåtar. Klicka i en dryg matsked deg i varje form. Ta fyllningen från kylskåpet och tryck ner ca 1 tesked fyllning ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta medan ugnen blir varm (ca 240 grader). Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Utan saffran – uteslut saffran men följ i övrigt receptet ovan.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Chocolate chip cookies

Ännu en dag med kakfrossa. Min systerdotter har utmanat mig att vara nyttig med start 1/11. Så nu passar jag på innan dörren slår igen för socker och vetemjöl igen. Jag vet att jag mår bättre utan men ack så gott det är…

Chocolate chip cookies ca 25 st
100 gram rumsvarmt smör
0.75 dl socker
0.75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk sirap
100 gram hackad mörk choklad
ev 0.5 dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen, häll i den hackade chokladen och eventuella nötter sist. Rulla degen till små bollar. Jag vägde mina för att jag vill ha dem ganska små och jämnstora, 15 – 20 gram per boll. Lägg på bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (några minuter längre om du väljer större bollar). Låt svalna på plåten.
Tips: Variera smaken genom att använda smaksatt choklad, t ex salmiak, chili eller pepparmint.

Mina kom precis ut ur ugnen. Nu ska jag sätta på kaffe och ta en härlig förmiddagsfika. Trevlig söndag på er!

chocolatechip_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes