Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Havrekakor med ljuvlig fyllning

Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.

Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria semlor

Min pappa har längtat efter semlor i flera år. Vi köpte en glutenfri variant på stans bästa kondis på fetisdagen i år. Men det blev en besvikelse, bullen var kompakt och trist. Så jag gjorde dessa till honom när han fyllde år häromdagen. Han lyste upp som ett barn när han tog en tugga: ”Äntligen en riktig semla!”

Så roligt att lyckas. Är pappa glad så är jag glad <3

Glutenfria semlebullar (ca 12 stora)
50 g jäst
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 dl turkisk fet yoghurt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, yoghurt, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats. Baka ut till 12 – 15 semlebullar. (Degen är kladdig. Jag använde våta händer för att forma bullarna, det gjorde dem släta och fina.) Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Till fem semlor använde jag 200 gram mandelmassa och 3 dl vispad grädde. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda med lite vatten så att den löser upp sig och blir slät – men den får inte bli rinnig. Tillsätt några matskedar grädde. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite ur varje bulle och smula ner innanmätet i mandelmassan. Blanda nog och lägg sedan en rejäl klick fyllning i varje bulle. Ha på en klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Klart!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Testar ny mjölsort och nya Dumlekakor

Igår när jag handlade hittade jag nya spännande mjölsorter från Ramlösa kvarn. De är dyrare men kanske värda sitt pris. Det är det som ska utredas. Så jag köpte med det här hem:

Bara att leta lämpligt recept och kavla upp armarna. Hittade något som såg löjligt gott ut på Lindas Bakskola (Fb): Dumlekakor. Ja, jag vet att det är ett gammalt koncept. Men de här såg lättbakade ut. Tidigare har jag bara sett recept där man måste klä en form i mördeg och krångla. Men inte här. Det enda kruxet var att flera av kakorna sprack. Kan nog vara idé att bara använda en halv Dumle per kaka, eller ha mer deg runt. Bara att fortsätta testa sig fram 🙂 Hur som helst så verkar mjölet hålla vad det lovar. Men jag måste nog baka fler sorter innan det slutliga betyget kan avges 🙂

Dumlekakor ca 24 st
0.5 dl farinsocker
0.5 dl strösocker)
0.5 krm salt
0.5 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
0.5 dl ljus sirap
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Fyllning
ca 24 Dumlekolor

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda farinsocker, strösocker, salt, bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt sirap, smör och ägg. Blanda ihop allt till en lite kladdig deg. Dela degen i ca 24 bitar. Rulla dem till bollar. Tryck ner den Dumlekola i varje boll. Nyp ihop botten. Hela Dumlekolan ska vara täckt med deg. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper (ca 9 på varje). Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna på plåten.

Jag varierade några kakor genom att fylla dem med en ruta Marabou Choklad – Fudge med havssalt. Gästerna som fick smaka gav båda varianterna högsta betyg 🙂 Och jag kan bara hålla med. Mmmmm…

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria bullar med saffran – eller utan

Facebook är en outsinlig källa till tips och idéer. Om man vill vara nyttig ska man inte vara med i en massa kak- och bakgrupper där. Men just nu är jag inte nyttig. Inte alls. Ingen bra tid att vara nyttig nu så här innan jul. Det tar vi senare…
Nu till mitt årliga och mycket kära besvär. De senaste åren har jag bakat alla mina julklappar. Men sedan pappa blev glutenintolerant har det varit en större utmaning än förut. Pappa gillar vetebullar. Och det är ingen lätt sak att baka utan vetemjöl. Men så dök det upp ett lovande recept – på Facebook så klart. Nu har jag testat och de blev väldigt bra – luftiga och saftiga bullar med gooood smak! Första varianten är med saffran (ursprungsreceptet kommer från Året Runt). Men min gamla papps gillar inte saffran så jag fick göra en modell utan. Och den blev minst lika bra. Pappsen kommer bli nöjd med sin julklapp 🙂

Glutenfria saffransbullar (ca 30 stycken)
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)
Fyllning:
150 g smör
200 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
1 ägg
Topping:
2 msk råsocker strö
1 msk strösocker

Börja med att blanda ingredienserna till fyllningen och ställ den i kylskåpet. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffran i en mortel tillsammans med 1 tsk strösocker. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffransblandningen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats.

Placera ca 30 stadiga bullformar på plåtar. Klicka i en dryg matsked deg i varje form. Ta fyllningen från kylskåpet och tryck ner ca 1 tesked fyllning ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa övertäckta medan ugnen blir varm (ca 240 grader). Blanda strösocker och råsocker. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg och strö över sockerblandningen. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Utan saffran – uteslut saffran men följ i övrigt receptet ovan.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Chocolate chip cookies

Ännu en dag med kakfrossa. Min systerdotter har utmanat mig att vara nyttig med start 1/11. Så nu passar jag på innan dörren slår igen för socker och vetemjöl igen. Jag vet att jag mår bättre utan men ack så gott det är…

Chocolate chip cookies ca 25 st
100 gram rumsvarmt smör
0.75 dl socker
0.75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk sirap
100 gram hackad mörk choklad
ev 0.5 dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen, häll i den hackade chokladen och eventuella nötter sist. Rulla degen till små bollar. Jag vägde mina för att jag vill ha dem ganska små och jämnstora, 15 – 20 gram per boll. Lägg på bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (några minuter längre om du väljer större bollar). Låt svalna på plåten.
Tips: Variera smaken genom att använda smaksatt choklad, t ex salmiak, chili eller pepparmint.

Mina kom precis ut ur ugnen. Nu ska jag sätta på kaffe och ta en härlig förmiddagsfika. Trevlig söndag på er!

chocolatechip_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria mazariner – en utmaning

Pappa önskade sig mazariner i julklapp. Det hade ju inte varit något problem om han kunnat äta gluten, men nu blev det en utmaning. Efter ett par försök tycker jag ändå att jag hittade rätt även om de blev ganska sköra. Man får handskas med dem försiktigt och låta dem svalna ordentligt innan de tas ur formen. Hur som helst blev pappa väldigt nöjd och tyckte de smakade utmärkt. Jag har också testat att frysa dem och det funkade bra.

Mazariner
Mördeg:
3 dl av Lailas Gula Mjölmix
0.5 dl mandelmjöl (mest för smakens skull)
150 gram smör
3 msk socker
1 äggula
Blanda snabbt ihop ingredienserna och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk Lailas Gula Mjölmix
0.5 tsk bakpulver
Glasyr:
1.5 msk citronsaft eller vatten
1.5 dl siktat florsocker
Blanda ihop fyllningen. Klä mazarinformarna med mördeg. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt annars blir den svårjobbad. Se till att det inte blir luftbubblor i botten på formarna.Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna (om du använder engångsformar så låt dem sitta kvar). Glasera när kakorna svalnat helt. Om kakorna ska in i frysen så vänta med glasyren tills de ska serveras.
mazariner2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Väldigt goda hallonrutor

Ännu ett recept som blivit en favorit i det Grundelska hemmet. Jag hittade det på Lindas Bakskola via tidningen Hembakat. Det enda jag ändrat är mängden bär, eftersom jag älskar hallon. Jag har även valt att inte smälta smöret som i ursprungsreceptet, känns knaprigare om man blandar som mördeg.
Linda skriver om sitt recept: ”Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.”
Håller med till fullo 🙂

Smuliga hallonrutor i långpanna (26–30 bitar)
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 200 – 300 gram hallon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tränar på glutenfritt

spis2_web

Till min stora glädje fick vi en ny spis häromdagen. Någon kanske muttrar ”Ny? Den där är ju minst tio år!”. Men för  mig är den ny.Och tacksamheten flödar. Den gamla ugnen hade en hopplös termostat. Det var alltid en gissningslek med baktider och temperatur. Men nu har jag en ugn som funkar perfekt. Tjohoo!

I min iver att provköra spisen tog jag mig an en riktig utmaning – att baka glutenfritt. Tänkte överraska pappa med något gott till jul. På Facebook hade en vän delat receptet nedan från Femina, Evelinas Ekologiska. Jag har gjort om receptet lite efter mitt innehåll i skafferiet. Gott blev det, det kan jag lova!

Glutenfria Saffransmuffins (5 st stora)
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
50-60 gram  florsocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 liten nypa salt
1 ägg
50 gram smör

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör därefter i det smälta smöret och ägget. Fyll 5 större muffinsformar och ställ på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna något innan servering.

Ps. De blev underbart saftiga och goda. Det gjorde lite ont att lägga undan alla till pappa. Får nog göra en omgång till mig också…
glutenfrimuffins4_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Mäktig chokladkaka för den sugne

Mina lösa receptlappar ligger i en enorm hög mitt i köket. Idag tänkte jag strukturera upp dem. Det slutade såklart med att jag bakade istället. Högen är kvar, men nu har den sällskap på bänken av en mustigt god chokladkaka. Perfekt kaka när man är sugen, för man är nöjd efter en bit. Kanske något för adventsfikat?

Chokladkaka med frosting
Kakan
2 dl socker
0.5 dl kakao (minska till 0.25 dl om du vill ha lite ”snällare” smak)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 ägg
Frosting
0.5 dl kakao
1.5 dl florsocker
1.5 dl grädde
75 – 100 gram Philadelphiaost (kan uteslutas)

Blanda alla torra ingredienser till kakan i en skål. Smält smöret och blanda i när det svalnat. Rör ner äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter ca 1.5 liter (jag tog en stjärnformad form). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Vänd upp på ett fat och låt svalna. Sikta ner kakao och florsocker till frostingen i en skål. Blanda med grädde och osten. Rör tills den är slät och lagom tjock. Bred över den kalla kakan. Klart att hugga in!

Chokladkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Drivs av WordPress. Design av WooThemes