Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

”Smaskisar” för veganer

Smaskisar” även kallade ”Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Älskade mandelbåge

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm ”Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: ”De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀
Kakfat
Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀
grönt kakfat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Testar nya småkakor

Fick en förfrågan om att baka småkakor till en kompis. Hon ville ha tre sorter: Tebröd, Pappas chokladbröd och en valfri sort. Den där tredje kakan skapade en del huvudbry. Så jag gick loss ordentligt i köket och testade massor med oprövade recept. Det är så roligt. Till slut hade jag två favoriter i final. Med hjälp av min smakpanel (familjen) utsågs de Amerikanska sirapskakorna till vinnare. Men Stockholmskakorna kom tätt, tätt efter.

Amerikanska sirapskakor (ca 70 st)
1.5 dl olja (neutral smak)
2.5 dl socker
1 ägg
0.5 dl mörk sirap
1 tsk malen kanelgoda småkakor
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda ner sirap, kanel och ingefära. Blanda mjöl och bakpulver innan det blandas med degen. Forma till små kulor. Lägg på bakplåtspapper eller smorda plåtar med luft emellan, de flyter ut lite under gräddningen. Strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Förvara i burkar. Går bra att frysa.

Stockholmskakor (ca 50 st)
150 gram smör
0.75 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
hallon – eller körsbärssylt
flagad mandel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan under omrörning. Blanda i vaniljsocker och sedan mjöl tills degen är smidig. Forma till två rullar, 28 cm långa. Pensla med lite vatten och rulla sedan i flagad mandel. Låt vila i kylen 30 minuter – 1 timme. Skär i 1 cm tjocka skivor. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 14 minuter. Låt svalna på galler. Garnera eventuellt med glasyr för extra guldkant.

Njut, njut och njut igen 🙂
Kakfat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Smaskig marängtårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårtaAnnas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Härligt saftiga glutenfria muffins med chokladtäcke

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka ur det där kakhäftet jag hittade på Loppis för ett par veckor sedan. Full av energi bläddrade jag runt för att hitta Receptet med stort R. Efter lite letande hittade jag en glutenfri gammalt kakhäftesockerkaka som såg lovande ut. Men något kändes ändå inte rätt. Så jag lät kreativiteten ta över. Resultatet blev väldigt lyckat. Saftiga, mjuka, underbara muffins. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Då insåg jag att jag glömt skriva ner vad jag gjort. Dessutom var det mycket av modellen ”på en höft”. Men jag har i alla fall försökt minnas och i efterhand mäta ”höften”.


Regines saftiga muffins 
(liten sats ca 12 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.
När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Jösses vilka goda chokladrutor!

Jag såg ett recept på chokladrutor från Niiiniskitchenlife på Facebook. Det sjöng till mig: Baka oss – nuuuSnäll som jag är lydde jag så fort jag kunde. Nu står de klara här på min köksbänk och sjunger igen: Ät upp oss – nuuu! Det kommer inte bli svårt att lyda en gång till. Så himlagoda som de är.
chokladrutor från ugnen
De såg inte mycket ut för världen när jag tog ut dem ur ugnen. Men med lite piff blev de riktigt fina. Lätta att baka var de också. Ett höjdarrecept helt enkelt. Tack Niiini! Nästa gång ska jag testa med citron, hallon eller jordgubbar i fyllningen. Kanske blir de ännu godare då – även om det här blir svårt att toppa 🙂

 

Chokladrutor med vaniljfyllning (ca 24 st)
chokladrutor på fat
Kakan:
250 gram smör
4.5 dl mjöl
0.5 dl kakao
2.5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
300 gram Philadelphiaost
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker
Kakao

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Låt svalna. Blanda vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och blanda till en smulig men ganska kladdig deg. Ta drygt 1/3 av degen och fördela i botten på bakform (täckt med bakplåtspapper) ca 25 x 30 cm. Platta till degen lite så den täcker botten ordentligt. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll över botten. Strö sedan över resten av degen. Grädda i mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor. Om den ser ut som min gjorde kan man med fördel pudra kakorna lite med kakao först och sedan toppa med florsocker.

chokladrutor

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Kaknostalgi med Upp-och-ner-kaka

Förra helgen var jag på Loppisrunda med en god vän. Jag skulle inte köpa fler receptböcker. Tänkte jag. Innan. Kom hem med famnen full. Min underbara sambo Patric bara skrattade. Han visste hur det skulle gå redan innan. Han har varit med förr han…

Kakboken och Cosmo

Så nu är det med förnyad iver jag tar fram kakbaksverktygen. I ett ganska ålderstiget häfte från Året Runt hittade jag ett recept på Upp-och-ner-kaka. (Försökte få en bra bild till er, det blev häfte plus katt. Cosmo skulle absolut vara med!)

Kommer någon ihåg denna kakrelik från 70- eller var det 80-talet? Jag har aldrig varken smakat eller bakat den innan. Så för mig är den ny och spännande. Med otaliga variationsmöjligheter.

Hittills har jag bara testat med ananas och banan. Men jag är sugen på att testa med färska jordgubbar. Det borde bli både gott och vackert.

Upp-och-ner-kakaUppochnerkaka ananas
Till formen:
4 – 5 skivor väl avrunnen ananas (1 liten burk)
50 gram smör
0.75 dl farin- eller råsocker
Sockerkakan:
125 gram rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
0.75 – 1 dl ananasspad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform, 21 – 22 cm i diameter. Bred ett tjockare lager smör i botten och strö över farinsockret. Placera ananasskivorna jämt på botten.
Rör socker och smör till kakan tills det är poröst och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt noga innan det rörs ner. Tillsätt sist ananasspadet. Rör smeten jämt. Häll över frukten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp på fat och låt svalna med formen som lock.

Servera gärna med glass eller grädde. Mums! 🙂
ananaskaka

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Havrekakor med ljuvlig fyllning

Vårenergin gör mig rastlös ibland. En lång promenad i skogen hjälpte föga. Så jag tog till ett knep som alltid funkar – att baka en ny kaka. Efter en del letande hittade jag en lovande kandidat i Hemmets Veckotidning. Jag bakade och smakade. Havrekakorna var underbart krispiga och fyllningen smälte i munnen. Högsta betyg. Tog med en kopp kaffe ut i vårsolen och njöööt.

Fyllda havrekakor (ca 20 st dubbla)
175 gram mjukt smör
1.5 dl socker
rivet skal av en halv stor apelsin
3 dl havregryn (jag testade med fiber, gick jättebra)
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt apelsinskal. Blanda bikarbonat med mjölet innan det och havregrynen blandas ner. Knåda tills degen är slät. Dela upp degen i 40 små bollar (ca 15 gram styck) och placera på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck till varje boll lite. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 8 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
100 gram mjukt smör
2 dl siktat florsocker
2 tsk vaniljsocker
125 gram Philadelphiaost
Rör smöret mjukt och tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Rör mjukt och fluffigt. Blanda ner osten och rör slätt. Klicka en matsked fyllning på 20 av kakorna och lägg sedan de andra på och tryck till så fyllningen fördelar sig jämnt. Försvara i kylen – eller ät upp allihop direkt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glutenfria semlor

Min pappa har längtat efter semlor i flera år. Vi köpte en glutenfri variant på stans bästa kondis på fetisdagen i år. Men det blev en besvikelse, bullen var kompakt och trist. Så jag gjorde dessa till honom när han fyllde år häromdagen. Han lyste upp som ett barn när han tog en tugga: ”Äntligen en riktig semla!”

Så roligt att lyckas. Är pappa glad så är jag glad <3

Glutenfria semlebullar (ca 12 stora)
50 g jäst
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
1/2 – 1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 dl turkisk fet yoghurt
1 ägg
500 g mjölmix, (vi använde Lailas blå mjölmix)

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp. Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter. Tillsätt salt, socker, yoghurt, ägg och mjölmix och arbeta degen väl i maskin ca 10 minuter. Detta är viktigt för degens konsistens. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek på varm och dragfri plats. Baka ut till 12 – 15 semlebullar. (Degen är kladdig. Jag använde våta händer för att forma bullarna, det gjorde dem släta och fina.) Låt jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med lite uppvispat ägg. Grädda strax under ugnens mitt ca 8- 10 minuter. När bullarna har fått en gyllene och fin färg är de klara.

Till fem semlor använde jag 200 gram mandelmassa och 3 dl vispad grädde. Riv mandelmassan på rivjärn. Blanda med lite vatten så att den löser upp sig och blir slät – men den får inte bli rinnig. Tillsätt några matskedar grädde. Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite ur varje bulle och smula ner innanmätet i mandelmassan. Blanda nog och lägg sedan en rejäl klick fyllning i varje bulle. Ha på en klick grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Klart!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes