Topp-Meny

Arkiv | Kondisbitar

Älskade mandelbåge

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm ”Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: ”De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀
Kakfat
Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀
grönt kakfat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Tebröd – underbara och glutenfria

Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Men så finns det ju enormt många kakrecept i ”Sju sorters kakor”. Jag kommer nog hitta fler skatter där även om jag bläddrat i den flera hundra gånger vid det här laget.
Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar.Mandelkaka glutenfri

Tebröd (ca 24 st)
200 gram mandelmassa
0.5 – 1 äggvita
ev karamellfärg
hasselnötskärnor
Garnering:
Mörk choklad

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan. Arbeta in äggvitan lite i taget tills smeten är lagom lös att forma eller spritsa. Smeten ska vara jämn och klumpfri. Om man vill ha färgade kakor kan man blanda några droppar karamellfärg i äggvitan innan den arbetas in i mandelmassan. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut på bakplåtspapper. Man kan även klicka ut smeten med en sked. Garnera med en hasselnöt på varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna helt. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Doppa nederdelen av kakorna och låt stelna. Förvara i burk med lock. Går bra att frysa också.

Såååå gott!

mandedlkakor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glutenfria mazariner – en utmaning

Pappa önskade sig mazariner i julklapp. Det hade ju inte varit något problem om han kunnat äta gluten, men nu blev det en utmaning. Efter ett par försök tycker jag ändå att jag hittade rätt även om de blev ganska sköra. Man får handskas med dem försiktigt och låta dem svalna ordentligt innan de tas ur formen. Hur som helst blev pappa väldigt nöjd och tyckte de smakade utmärkt. Jag har också testat att frysa dem och det funkade bra.

Mazariner
Mördeg:
3 dl av Lailas Gula Mjölmix
0.5 dl mandelmjöl (mest för smakens skull)
150 gram smör
3 msk socker
1 äggula
Blanda snabbt ihop ingredienserna och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk Lailas Gula Mjölmix
0.5 tsk bakpulver
Glasyr:
1.5 msk citronsaft eller vatten
1.5 dl siktat florsocker
Blanda ihop fyllningen. Klä mazarinformarna med mördeg. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt annars blir den svårjobbad. Se till att det inte blir luftbubblor i botten på formarna.Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna (om du använder engångsformar så låt dem sitta kvar). Glasera när kakorna svalnat helt. Om kakorna ska in i frysen så vänta med glasyren tills de ska serveras.
mazariner2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Jättegoda Kolagömmor som får konsekvenser

Försöker du gå ner i vikt? Då ska du inte smaka på de här. Kolagömmorna förstörde mitt augustimål. Jag tänkte fortsätta vara nyttig. Så såg jag dessa underbart läckra kakor på Jennys matblogg. Och ut genom fönstret flög det nyttiga livet. Nu har jag ätit alldeles för många. De är ju så lätta att göra. Jag bakade av halva satsen och sparade resten av kolasåsen och mördegen i kylskåpet. Då var det väldigt enkelt att baka nya när man blev sugen. Eländes elände!

Kolagömmor ca 20 stkolagommor4_web
4.5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad kondenserad
eller karamelliserad mjölk
Noblesschoklad

Om du väljer kondenserad mjölk: Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken. Ta bort etiketten på burken, annars förstör den kastrullen. Var noga med att hela burken är täckt med vatten. Koka burken i ca tre timmar. Nu är kolan klar. Låt svalna helt innan du öppnar den. (Om du inte vill koka själv kan du köpa färdig karamelliserad mjölk.) Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret och knåda snabbt ihop till en deg (för hand eller i matberedare). Ställ ugnen på 200 grader. Låt degen vila i kylskåpet en stund, då blir den lättare att arbeta med. Forma degen till runda bollar (ca 30 gram styck) och lägg i muffinsformar. Gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med kolakrämen. Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg. När kakan kommer ut så lägger du en noblesschoklad på varje kaka.
Klara att servera.
Ps. Vill du baka med hela kolasåsen så gör dubbla kakdegen.

kolagommor_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Knapriga Cookies med Daim

Det är roligt med utmaningar. Därför lämnar jag ibland in ett bidrag till Månandens Sötsak på bloggen Söta Saker. Den här gången var temat ”Knaprigt”. Intressant…då kan man ju göra allt från knäckebröd till knäck 🙂 Men jag har två knapriga favoriter – cookies och Daim. Så varför inte slå ihop dem och skapa en megaknaprig superfavorit? Sagt och gjort. Det blev jättegott! Varsågoda 🙂

Knapriga Cookies med Daim (ca 25 st mellanstora el 13 stora)cookiesbok2_web
100 gram smör
2 dl farinsocker
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3.25 dl havregryn (byt gärna ut hälften mot nötmüsli)
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
0.5 dl riven kokos
100 gram mörk choklad ( t ex Marabou)
1 pkt dubbeldaim (55 gram)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret i mindre bitar, lättast att nypa ihop degen med fingrarna. Blanda i ägget, fortfarande lättast att blanda med händerna. Hacka choklad och Daim grovt (kylskåpskall choklad är lättare att hacka!) och blanda med kakdegen. Rulla till små bollar (ca 30 gram/boll för medelstora cookies, 60 gram för stora). Lägg på bakplåtspapper med mycket luft emellan. Grädda i 160 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Ät och njut!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glutenfria hemligheter

Den här kakan har funnits i bak(hahaha-)huvudet en länge. Men tiden var inte mogen att göra den förrän idag. Jag smakade den på jobbet en gång och tog självklart receptet som kollegan hade kopierat till alla som ville ha. Men jag kom inte ihåg hur den smakade. Jag blev glatt överraskad. Jättegod! Däremot är jag lite fundersam på namnet. Varför Militära hemligheter? Om någon har en teori eller till och med vet så berätta! En kommentar om bilden. Min mormor var en fantastisk kvinna. Och vacker. Här är hennes bröllopsfoto, och hennes servis. Kakor ochmilitara3_web kaffe blir ännu godare i vacker miljö 🙂

Militära hemligheter (för en stor lång-panna)
200 g rumsvarmt smör (margarin i originalreceptet)
4 dl socker
6 ägg
4 medelstora kokta kalla potatisar
300 g sötmandel
5 bittermandlar
rivet skal av en apelsin
250 g mörk choklad + 2 msk olja

Sätt ugnen på 175 grader och klä en stor långpanna med bakplåtspapper. Riv potatisen och mal mandeln (eller använd mandelmjöl). Rör smör och socker poröst. Dela äggen och tillsätt en gula i taget, rör om noga mellan varje. Tillsätt sedan potatisen, mandeln och apelsinskalet. Vispa äggvitorna till skum och rör försiktigt ner dem i smeten. Börja med 1/3, sedan resten. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda i 20 – 25 minuter i mitten av ugnen. När kakan är färdiggräddad stjälps den upp på bakplåtspapper eller fat. Dra bort bakplåtspappret kakan gräddades på medan den är varm. Smält chokladen i vattenbad, rör ut med oljan och bred över den kalla kakan. Skär i bitar. Den här kakan blir tydligare i smaken om den får vila någon dag. Som marsipangodis nästan 🙂

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Kolaformar

Längst bak i min hjärna rörde sig något när jag åt kaffekaka med kolaglasyr. Ett minne. Av något väldigt gott. Havreformar med kolafyllning. Jag åt dem första gången nån gång på 90-talet. Just då fanns de överallt. Men nu är det jättelängesen jag ens tänkte på dom. Det är synd. Så nu har jag dammat av receptet och bjudit min familj på dessa ljuvligheter. Dom är ganska enkla att göra, det enda trixet är att sjuda kolakrämen lagom länge. Var så goda!

Kolaformar (ca 50 st)

Havreformar
300 gram smält smör
3.5 dl socker
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 ägg

Kolafyllning
150 gram smör
3 dl socker
4 msk kakao
6 msk grädde
2 msk sirap

Rör ihop ingredienserna till havreformarna och klicka ut ca 1 msk i muffins- eller folieformar. Grädda i 175 grader 10 – 15 minuter (de är klara när mitten sjunkit och de fått fin färg). Låt svalna
Lägg allt till kolafyllningen i en gryta och låt sjuda ihop till en tjock sås. Häll en knapp matsked i varje form. Låt stelna. Klart för avsmakning!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Biskvier – himmel eller helvete?

Biskvier är gott, om man får till en god smörkräm. Gillar inte den traditionella smörkrämen så värst, men om man tillsätter lite arom blir det bättre. Jag tycker det är lite krångligt att få biskvierna vackra – det ser ut som en 5-åring kladdat när jag är klar. Men, som sagt, gott är det. Himmel att äta, helvete att få snyggt.

Biskvier:
Botten:
300 gram riven mandelmassa
2 äggvitor
1 dl socker
Vispa äggvitorna till löst skum med elvisp. Tillsätt sockret. Vispa en stund. Tillsätt mandelmassan och vispa till en jämn smet. Spritsa ut på bakplåtspapper till lagom stora biskvibottnar. Jag tycker det är godast med ganska små bottnar, men det är upp till var och en förståss. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Lossnar lätt om de får vila i frysen en stund.

Smörkräm:
100 gram mjukt smör
125 gram florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar karamellfärg
ev smaksättare, t ex några droppar päron eller jordgubbsessens

Blanda alla ingredienser till smörkrämen till en jämn smet. Bred smörkrämen på biskvibottnarna så de blir lite toppiga (undersidan av botten upp). Låt vila i frysen innan de stryks med eller doppas i mörk choklad. Smörkrämen smälter lätt av den varma chokladen annars. Sen är det bara att koka kaffe och njuta av livet.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mazariner i nygammal kostym

Härom dagen gjorde jag vaniljhjärtan. Det blev lite mördeg över. Efter en stunds fundering kom jag på att jag ville göra mazariner. Fram med recept på fyllning i ”Sju sorters kakor”. Och sen fram med aluminiumformarna. Fast det var bara 3 kvar… Då kom jag på att jag fått jättefina kakformar av en jobbarkompis för några år sedan. Det var inte de traditionella mazarinformarna, men kakorna blev jättefina. Och med vaniljhjärtans-degen blev de sprödare än annars, men lite mörkare. Dessutom glömde jag ha mjöl och bakpulver i fyllningen, men det gjorde dem bara saftigare. Lyckat helt enkelt!

Mazariner:
Mördeg:
200 gram smör
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Fyllning:
50 gram smör
150 gram riven mandelmassa
2 ägg
(3 msk vetemjöl)
(0.5 tsk bakpulver)

Hacka samman ingredienserna till mördegen, ägget sist. Jag använde matberedare, brukar vara lättast. Låt degen vila kallt 60 minuter. Gör under tiden fyllningen, som sagt kan man utesluta mjöl och bakpulver om man vill. Kavla ut degen snabbt till ca 5 mm. Ju mindre den bearbetas desto sprödare blir den. Ha ordentligt med mjöl på både bord och kavel så fastnar inte degen lika lätt. Klä mazarinformarna med deg och se till att det inte blir luftbubblor. Nagga lite i botten med en gaffel. Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften).  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Vaniljhjärtan – det är kärlek det!

Jag älskar vaniljhjärtan! De är spröda och fyllda med underbar vaniljkräm. Jag brukade köpa dessa underbara kakor på Ejes Bageri i Kristnehamn, men nu har de lagt ner och det smakade inte samma när jag köpte av efterträdarna. Bara en sak att göra – baka själv. Jag gjorde en del efterforskningar på nätet och tjuvkikade i ”Sju sorters kakor”. Resultatet blev en mix av allt jag läst, men goda blev dom!

Mina vaniljhjärtan

200 gram smör
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl

Recept på vaniljkräm till fyllningen kan du se här. Man kan också göra vanlig marsankräm från påspulver.

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, nyp ihop med händerna eller använd matberedare. Vira in degen i platsfolie och låt ligga i kylen 30 minuter – 1 timme. Gör under tiden vaniljkrämen och låt den svalna. Smörj formarna ordentligt, även kanterna. Kavla ut degen på mjölat bakbord, eller kavla ut den på plastfolie. Bearbeta inte degen för länge, den blir skör om det blir för varm. Klä formarna med degen, se till så det inte blir luftbubblor i botten på formarna. Fyll till 2/3-delar med vaniljkräm. Lägg deglock över formarna och kläm noga ihop kanterna. Ta bort överflödig deg med kniv eller fingrarna. Gör ett litet snitt/hål i locket så spricker inte hjärtat. Grädda i 200 – 220 grader i ca 15 minuter. När kakorna svalnat, stjälp dem försiktigt ur formarna och lägg undersidan uppåt. Pudra med florsocker innan servering. De är godast första dagen, men funkar även dag 2. Sen är det kört – så ät dem snabbt (inga problem!).

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes