Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Chocolate chip cookies

Ännu en dag med kakfrossa. Min systerdotter har utmanat mig att vara nyttig med start 1/11. Så nu passar jag på innan dörren slår igen för socker och vetemjöl igen. Jag vet att jag mår bättre utan men ack så gott det är…

Chocolate chip cookies ca 25 st
100 gram rumsvarmt smör
0.75 dl socker
0.75 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk sirap
100 gram hackad mörk choklad
ev 0.5 dl hackade salta jordnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienser till degen, häll i den hackade chokladen och eventuella nötter sist. Rulla degen till små bollar. Jag vägde mina för att jag vill ha dem ganska små och jämnstora, 15 – 20 gram per boll. Lägg på bakplåtspapper med några centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (några minuter längre om du väljer större bollar). Låt svalna på plåten.
Tips: Variera smaken genom att använda smaksatt choklad, t ex salmiak, chili eller pepparmint.

Mina kom precis ut ur ugnen. Nu ska jag sätta på kaffe och ta en härlig förmiddagsfika. Trevlig söndag på er!

chocolatechip_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Glutenfria mazariner – en utmaning

Pappa önskade sig mazariner i julklapp. Det hade ju inte varit något problem om han kunnat äta gluten, men nu blev det en utmaning. Efter ett par försök tycker jag ändå att jag hittade rätt även om de blev ganska sköra. Man får handskas med dem försiktigt och låta dem svalna ordentligt innan de tas ur formen. Hur som helst blev pappa väldigt nöjd och tyckte de smakade utmärkt. Jag har också testat att frysa dem och det funkade bra.

Mazariner
Mördeg:
3 dl av Lailas Gula Mjölmix
0.5 dl mandelmjöl (mest för smakens skull)
150 gram smör
3 msk socker
1 äggula
Blanda snabbt ihop ingredienserna och låt vila kallt ca 30 minuter.
Fyllning:
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk Lailas Gula Mjölmix
0.5 tsk bakpulver
Glasyr:
1.5 msk citronsaft eller vatten
1.5 dl siktat florsocker
Blanda ihop fyllningen. Klä mazarinformarna med mördeg. Försök att bearbeta degen så lite som möjligt annars blir den svårjobbad. Se till att det inte blir luftbubblor i botten på formarna.Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften). Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna innan de försiktigt tas ur formarna (om du använder engångsformar så låt dem sitta kvar). Glasera när kakorna svalnat helt. Om kakorna ska in i frysen så vänta med glasyren tills de ska serveras.
mazariner2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Väldigt goda hallonrutor

Ännu ett recept som blivit en favorit i det Grundelska hemmet. Jag hittade det på Lindas Bakskola via tidningen Hembakat. Det enda jag ändrat är mängden bär, eftersom jag älskar hallon. Jag har även valt att inte smälta smöret som i ursprungsreceptet, känns knaprigare om man blandar som mördeg.
Linda skriver om sitt recept: ”Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.”
Håller med till fullo 🙂

Smuliga hallonrutor i långpanna (26–30 bitar)
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 200 – 300 gram hallon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tränar på glutenfritt

spis2_web

Till min stora glädje fick vi en ny spis häromdagen. Någon kanske muttrar ”Ny? Den där är ju minst tio år!”. Men för  mig är den ny.Och tacksamheten flödar. Den gamla ugnen hade en hopplös termostat. Det var alltid en gissningslek med baktider och temperatur. Men nu har jag en ugn som funkar perfekt. Tjohoo!

I min iver att provköra spisen tog jag mig an en riktig utmaning – att baka glutenfritt. Tänkte överraska pappa med något gott till jul. På Facebook hade en vän delat receptet nedan från Femina, Evelinas Ekologiska. Jag har gjort om receptet lite efter mitt innehåll i skafferiet. Gott blev det, det kan jag lova!

Glutenfria Saffransmuffins (5 st stora)
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
50-60 gram  florsocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 liten nypa salt
1 ägg
50 gram smör

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör därefter i det smälta smöret och ägget. Fyll 5 större muffinsformar och ställ på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna något innan servering.

Ps. De blev underbart saftiga och goda. Det gjorde lite ont att lägga undan alla till pappa. Får nog göra en omgång till mig också…
glutenfrimuffins4_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Mäktig chokladkaka för den sugne

Mina lösa receptlappar ligger i en enorm hög mitt i köket. Idag tänkte jag strukturera upp dem. Det slutade såklart med att jag bakade istället. Högen är kvar, men nu har den sällskap på bänken av en mustigt god chokladkaka. Perfekt kaka när man är sugen, för man är nöjd efter en bit. Kanske något för adventsfikat?

Chokladkaka med frosting
Kakan
2 dl socker
0.5 dl kakao (minska till 0.25 dl om du vill ha lite ”snällare” smak)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 ägg
Frosting
0.5 dl kakao
1.5 dl florsocker
1.5 dl grädde
75 – 100 gram Philadelphiaost (kan uteslutas)

Blanda alla torra ingredienser till kakan i en skål. Smält smöret och blanda i när det svalnat. Rör ner äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter ca 1.5 liter (jag tog en stjärnformad form). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Vänd upp på ett fat och låt svalna. Sikta ner kakao och florsocker till frostingen i en skål. Blanda med grädde och osten. Rör tills den är slät och lagom tjock. Bred över den kalla kakan. Klart att hugga in!

Chokladkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Mazarinrutor är alltid rätt

Ibland blir jag vansinnigt sugen på mazariner. Men det är så pillrigt att göra. Då är dessa rutor den perfekta lösningen. Mycket enklare att göra och minst lika gott som vanliga mazariner. Rekommenderas varmt 🙂 Om man vill vara vågad kan man ha lite hallon i fyllningen.

Mazarinrutormazarinrutor_web
Botten
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk mjöl
0.5 tsk bakpulver

Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk citronsaft eller vatten

Blanda samman ingredienserna till botten och låt vila kallt ca 30 minuter. Tryck sedan ut degen i botten på en bakplåtspappersklädd fyrkantig form, 20 cm x 30 cm. Fördela fyllningen jämt över botten och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Lyft ur formen. Blanda ihop glasyren och bred över kakan. Låt stelna innan kakan skärs i portionsbitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Chokladfondant – äntligen!

Igår tittade jag på en gammal repris av ”Hela Sverige Bakar”. Den tekniska utmaningen var att göra chokladfondant. Jag har sett dessa bakverk göras hundra gånger i tv. Varje gång har jag tänkt testa själv. Men det har inte blivit av. Men igår kväll fick jag äntligen fart. Klockan 22.oo började jag baka efter att ha hittat ett lovande recept på nätet av Tommy Myllymäki. Eftersom jag bara vill testa gjorde jag en fjärdedel av receptet. Det blev fyra stycken. Dom blev jättebra. Nybörjartur kanske? 😉 Här kommer receptet lite anpassat efter mig.

Chokladfondant (ca 16 st)
200 gram choklad, 40 – 60 %. Välj en sort som du gillar!
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl

Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ner chokladen i smöret. Rör tills den har smält helt. Vispa ägg och socker pösigt. Häll först ner en tredjedel av chokladsmöret och blanda försiktigt med äggsmeten. Häll sedan i resten. Sikta ner kakao och möj. Vänd försiktigt ner i smeten. Behåll så mycket luft som möjligt. Fyll välsmorda formar till 2/3 med smet. Jag använde vanliga muffinsplåtar. Grädda i ca 190 grader 8 – 9 minuter. Det handlar om små marginaler för att få rätt konsistens. Provbaka gärna en innan resten åker in. Låt stå i formen någon minut innan de stjälps upp.
Chokladsorten avgör hur god den blir. Välj rätt så är denna kaka gudomlig!
fondant_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Bondkakor. Så enkelt. Så gott.

Småkakor kan verka tråkiga. Men då har man valt fel sort. Det finns inget tråkigt med Bondkakor. Här kommer mitt bästa recept.

Bondkakor
5 – 5.5 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bikarbonat (kan bytas mot 2 tsk bakpulver)
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
1 dl grovhackad sötmandel (50 – 75 gram)
200 gram smör

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, för hand eller i matberedare. Om man vill variera sig kan man tillsätta 50 gram hackad mörk choklad i degen. Forma till två rullar, ca 5 cm i diameter. Linda in i plastfolie. Lägg i kylskåpet några timmar. Skär i 0.5 – 1 cm tjocka skivor. Lägg på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader 6 – 10 minuter, tills kakorna fått gyllengul färg.
bonnkakor2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Saftiga och knapriga Apelsinrutor

Som sagt, det är inte lätt att vara nyttig. Den här gången var det Hembakat som fick mig på fall. Dessa underbara Apelsinrutor är hemska. Eftersom de är så goda. Men när den satsen är slut SKA jag bli nyttig igen. Får sluta klicka på lockande länkar helt enkelt…

Smuliga Apelsinrutor (12–16 st)
Smuldeg:
250 g rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ apelsin (kan bytas mot citron)
Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering. Gott med vaniljsås eller vispad grädde till. Kakan har lite pajkänsla 🙂apelsinvaniljrutor_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes