Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Västgötakaka – en höstfavorit även för veganer!

Det finns ingen godare äppelkaka än denna. Fast egentligen är den mer som en paj. Jag mötte den när jag jobbade på KomVux i Mariestad, det var en kollega som bjöd på den som fredagsfika. Jag kastade mig fram och bad om receptet. Sedan dess har jag gjort den många gånger. Med vaniljsås eller glass är den bättre än godis. Jag har också gjort om den till veganmodell och min systerdotter blev kär vid första smaken. Veganreceptet är längst ner på sidan.

Västgötakaka
2 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 – 4 äpplen
100 gram mandelmassa
75 – 100 gram smör
0.5 dl hackade nötter eller mandel
kanel och pärlsocker att strö över

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (jag brukar ta en djupare pajform). Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg tätt över ytan på smeten. Riv över mandelmassan och hyvla sedan över smöret. Strö över de hackade nötterna, pärlsocker och kanel. Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader i 25 – 30 minuter.
För veganmodellen: byt ut äggen mot saften från en apelsin och 1 tsk bakpuler, välj mjölkfritt margarin istället för smör. Följ i övrigt receptet ovan.

vastgotakaka2_web

 

 

Fortsätt läsa

Syltrutor

En perfekt kaka att ta till om man är sugen på något gott eller vill göra något hembakat till sina gäster. Den är snabb att göra, men känns ändå välarbetad. Jag har provat med flera olika sorters sylt och bär, men lingonsylt blir godast. Ta gärna en sylt med mycket bär i, ju mer lingon desto godare. Grundrecept kommer från Sju sorters kakor, men som vanligt har jag gjort om lite efter egen smak. Enjoy!

Syltrutor:

Kakan
4.5 dl mjöl
1.5 dl socker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt (ev mer)

Strössel
2 dl havregryn
1 dl socker (kan bytas mot råsocker för djupare smak)
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
60 gram smält smör

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägget. Blanda till en slät deg. Tryck ut i en form ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut sylten jämnt över degen. Blanda strösslet och smula det över sylten (lättast att använda händerna). Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Fortsätt läsa

Kladdiga tofféerutor

När jag jobbade min sista arbetsdag innan semestern bläddrade jag i en kakbok som fanns i recepthyllan där. Jättfina bilder, jag fick ha en servett redo ifall jag skulle börja dregla. Jag valde ut ett recept som såg extra gott ut. Och det första jag gjorde när jag kom hem var att testa. Kakan var god, men inte så fantastisk som jag hade hoppats. Bilden såg godare ut. Duktig fotograf! Mitt misstag var kanske att jag läste fel i receptet och blandade i bakpulver också. Kakan blev inte så kladdig som det var tänkt. Men den blev mycket godare efter att ha vilat en dag.

Kladdiga tofféerutor

Kakan:
85 gram mjukt smör
175 gram urkärnade dadlar
1.75 dl kokande vatten
0.5 tsk bikarbonat
1.75 dl socker
1 lätt uppvispat ägg
0.5 tsk vaniljsocker
3 dl fint mjöl
Ev 1 mosad banan

Tofféekräm:
85 gram ljust farinsocker
40 smör
2 msk kaffegrädde el mjölk

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg de hackade dadlarna i en liten kastrull med kokande vatten och bikarbonat. Värm på låg värme ca 5 minuter utan lock, koka ej. Vispa smör och socker poröst. Vispa i ägg, vaniljsocker och dadelblandningen. Vänd ner mjölet. Häll i en form ca 20 x 20 cm. Grädda 40 – 45 minuter.
Blanda ingrediemserna till tofféekrämen i en kastrull. Värm på låg värme tills allt smält. Sjud i ytterligare 2 minuter under omrörning. Bred över den svalnade kakan. Dekorera ev med ljus choklad.

Fortsätt läsa

Mandelkubb

Tänk vad viktigt det är med bra recept! Jag har bakat mandelkubb förut, men det är ett tag sen nu. Därför var jag lite osäker på vilket recept jag hade använt sist. Allt jag kom ihåg var att kubbarna blev bra. Jag hittade en kakbok med ett lovande recept. Kastade mig över uppgiften med hull och hår. När allt var klart hade jag en stor hög med vackra mandelkubb. Men jag var lite förvånad över att den sedvanliga ammoniak-doften inte hade stört min näsa. När jag och Patric smakade på bakverken med stor förväntan blev vi ganska besvikna – de smakade ingenting! Men skam den som ger sig. Jag hittade ett annat recpept och gjorde en ny omgång. Denna gång blev de perfekta. Därför vill jag dela detta braiga recept med er:

Mandelkubb ca 20 st

7 dl vetemjöl
1.5 dl socker
2 tsk hjorthornssalt
6 – 8 rivna bittermandlar
125 gram smör
1 ägg
1.5 dl mjölk

Blanda samman mjöl, socker, hjorthornssalt och bittermandel i en bunke eller matberedare. Skär smöret i mindre delar och finfördela i mjölblandningen. Vispa upp ägget i en skål, häll i det mesta men spara lite till pensling. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen på lätt mjölad bänk. Dela degen i 20 lika stora bitar (ca 50 -60 gram/st), lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägget som är kvar och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10 – 12 minuter. Låt kallna helt innan de avnjuts. Godare om de får ligga någon dag.

Fortsätt läsa

Sockerkaka för veganer

Min systerdotter är vegan. Det skapar ångest varje gång vi ska ha kak-kalas. Men hon har gett mig så mycket glada tillrop och uppmuntran att jag faktiskt har lyckats skapa en helt okej sockerkaka utan ägg, mjölk och smör. Jag gör ibland muffins av smeten istället, då kan jag frysa  in dem och ha något att bjuda på om det kommer oväntat veganbesök.  Muffins gräddar jag mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Smaksättningen kan man variera, det är t ex gott att ha rivet äpple och kanel i. Då kan man ta bort mandelmassan, om man vill. Bara att prova sig fram!

Vegis-sockerkaka

1 dl neutral olja (Rapsolja funkar fint)
0.5 dl smält vegan margarin (Mildas mjölkfria t ex)
2 dl socker
juice från 1 – 2 apelsiner + ev lite rivet skal
1 msk kokosolja (om man vill ha lite kokossmak)
75 – 100 gram riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blanda olja och socker i matberedare tills blandningen ser vit och luftig ut. Blanda i övriga ingredienser, bakpulvret blandat med mjölet sist,   vänds försiktigt ner i smeten. Häll i smord och bröad sockerkaksform (tänk på att kolla innehållet på ströbrödet så det passar veganer – Wasas funkar t ex). Grädda i 175 grader ca 50, låt sedan stå på eftervärme 10 minuter. Låt svalna lite innan kakan stjälps upp på fat.

Fortsätt läsa

Mazariner i nygammal kostym

Härom dagen gjorde jag vaniljhjärtan. Det blev lite mördeg över. Efter en stunds fundering kom jag på att jag ville göra mazariner. Fram med recept på fyllning i ”Sju sorters kakor”. Och sen fram med aluminiumformarna. Fast det var bara 3 kvar… Då kom jag på att jag fått jättefina kakformar av en jobbarkompis för några år sedan. Det var inte de traditionella mazarinformarna, men kakorna blev jättefina. Och med vaniljhjärtans-degen blev de sprödare än annars, men lite mörkare. Dessutom glömde jag ha mjöl och bakpulver i fyllningen, men det gjorde dem bara saftigare. Lyckat helt enkelt!

Mazariner:
Mördeg:
200 gram smör
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Fyllning:
50 gram smör
150 gram riven mandelmassa
2 ägg
(3 msk vetemjöl)
(0.5 tsk bakpulver)

Hacka samman ingredienserna till mördegen, ägget sist. Jag använde matberedare, brukar vara lättast. Låt degen vila kallt 60 minuter. Gör under tiden fyllningen, som sagt kan man utesluta mjöl och bakpulver om man vill. Kavla ut degen snabbt till ca 5 mm. Ju mindre den bearbetas desto sprödare blir den. Ha ordentligt med mjöl på både bord och kavel så fastnar inte degen lika lätt. Klä mazarinformarna med deg och se till att det inte blir luftbubblor. Nagga lite i botten med en gaffel. Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften).  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Fortsätt läsa

Vaniljhjärtan – det är kärlek det!

Jag älskar vaniljhjärtan! De är spröda och fyllda med underbar vaniljkräm. Jag brukade köpa dessa underbara kakor på Ejes Bageri i Kristnehamn, men nu har de lagt ner och det smakade inte samma när jag köpte av efterträdarna. Bara en sak att göra – baka själv. Jag gjorde en del efterforskningar på nätet och tjuvkikade i ”Sju sorters kakor”. Resultatet blev en mix av allt jag läst, men goda blev dom!

Mina vaniljhjärtan

200 gram smör
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl

Recept på vaniljkräm till fyllningen kan du se här. Man kan också göra vanlig marsankräm från påspulver.

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, nyp ihop med händerna eller använd matberedare. Vira in degen i platsfolie och låt ligga i kylen 30 minuter – 1 timme. Gör under tiden vaniljkrämen och låt den svalna. Smörj formarna ordentligt, även kanterna. Kavla ut degen på mjölat bakbord, eller kavla ut den på plastfolie. Bearbeta inte degen för länge, den blir skör om det blir för varm. Klä formarna med degen, se till så det inte blir luftbubblor i botten på formarna. Fyll till 2/3-delar med vaniljkräm. Lägg deglock över formarna och kläm noga ihop kanterna. Ta bort överflödig deg med kniv eller fingrarna. Gör ett litet snitt/hål i locket så spricker inte hjärtat. Grädda i 200 – 220 grader i ca 15 minuter. När kakorna svalnat, stjälp dem försiktigt ur formarna och lägg undersidan uppåt. Pudra med florsocker innan servering. De är godast första dagen, men funkar även dag 2. Sen är det kört – så ät dem snabbt (inga problem!).

Fortsätt läsa

Ericas cupcakes

Min dotter är nästan lika bak-tokig som jag. Hon har det väl i generna…(har en pappa som är bagare!). Igår ville hon baka cupcakes. Jag var självklart på direkt. Efter en tur till affären satte hon igång. Jag var bara moraliskt stöd under processen – det är roligt att se nån annan skapa. När bakverken var klara var det bara att njuta – de var både fina och mycket goda. Citron och jordgubb är en oslagbar kombination! Erica tycker det är roligast med dekorationen, det är tur att någon är bra på det för det är min svaga punkt. Här kommer receptet:

Ericas citroncupcakes

Cupcakes
90 gram mjukt smör
100 gram Philadelphiaost
rivet skal av en citron
2 dl socker
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfrosting
100 gram Philadelphiaost
60 gram mjukt smör
ca 300 gram florsocker
ca 1 dl hackade färska jordgubbar
en skvätt citronjuice

Blanda smör och socker till en porös smet, enklast med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och sedan övriga ingredienser (mjölet blandat med bakpulver). Klicka i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 160 grader  15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till frostingen, lättast med elvisp. Dekorera bakverken efter tycke och smak.

Fortsätt läsa

Krämiga bullar med kokos

När jag bodde i Mariestad fanns ett bageri som hette Brödboden. Kanske finns kvar än? Där hade de jättegoda krämbullar med kokosglasyr på. Och faktiskt har jag hittat ett recept som likar dessa goda bullar. Hittade det i min receptsamling Hembakat under namnet Norska Vaniljbullar. Dom var goda, men bullen blev lite stabbig. Nästa gång ska jag göra dem lite mindre och med mer fyllning.

Norska vaniljbullar:

50 gram jäst
75 gram smör
4 dl mjölk
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
1.1 liter vetemjöl

Fyllning
Kokt vaniljkräm, se enkelt recept här.

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt sedan mjölken. Låt bli 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och blanda ut den. Tillsätt resten av spadet och blanda också i socker och kardemumma. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen är blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 30 – 45 minuter. Ta sedan upp på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 15 lika stora bitar (eller 20 om man vill ha mindre bullar). Forma till runda bullar och platta sedan till dem med handen. Låt jäsa igen 15 minuter under bakduk. Gör en stor grop i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Gör en glasyr av 1.5 dl florsocker och 1 msk vatten. Pensla varje bulle med glasyren och strö sedan kokos över. Kan bytas ut mot t ex strössel om man inte gillar kokos. Bör helst ätas samma dag som de glaseras, men kan frysas utan glasyr om man vill spara på det goda.

 

Fortsätt läsa

Kokoskaka med apelsinsmak

Saftig och fräsch kaka som ser lite lyxig ut tack vare glasyren.  Om man vill gotta till det lite extra kan man dela kakan och fylla med vaniljkräm innan den glaseras. Ett gräddfritt alternativ till den vanliga tårtan kanske? Kakan tjänar på att ligga till sig en dag, smakerna framträder bättre dag 2. Åter ett grundrecept från Hembakat.

Kokoskaka med apelsinsmak:

Kakan
1.5 dl riven kokos
2.5 dl mjölk
125 gram smör (mjukt)
rivet skal av en apelsin
2.5 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker (ca)
1 msk mjukt smör
1 – 2 msk juice från apelsinen

Blanda kokos och mjölk och låt svälla ca 1 timme. Rör smör, apelsinskal och socker poröst med elvisp eller matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget.  Vänd sedan växelvis ner mjöl/bakpulver och kokosmjölken. Rör tills allt är väl blandat. Häll i smord kakform, ca 1.5 liter. Grädda på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 10 minuter. Blanda glasyren när kakan svalnat. Bred den ovanpå kakan och garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal, citronmeliss och/eller färsk apelsin.
Man kan istället för glasyren pudra kakan med florsocker, men glasyren är så god så det är synd att missa den.

 

Fortsätt läsa

Succékakan som glömdes

Det var 1987 som jag skaffade min första antckningsbok att skriva egna recept i. Då var jag 18 år och vuxen. Tyckte jag själv i alla fall. Och det ger mycket vuxenpoäng att ha en egen receptsamling! I början snodde jag mest recept från mamma, pappa och Ulla (barnens farmor). Men jag letade också i diverse damtidningar. Jag tror jag hittade Succékakan i Hemmets Veckotidning mitt första receptår. Det roliga är att jag la ner energi på att skriva in receptet, men kommer inte ihåg att jag någonsin bakade den. Häromdagen hittade jag det dammiga receptet och blev nyfiken. Om den har en plats i min första receptbok måste den ju i alla fall provbakas! Sagt och gjort. Åh! Den var som godis. Söt och läcker. Tur att jag inte bakade den redan 1987, för då hade jag nog varit ännu tyngre idag.

Succékakan:

Kakan:
200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gram mörk choklad
100 gram smör

Smält smöret till kakan och blanda ner ägg, socker och övriga ingredienser. Bred ut smeten i långpanna, ca 20 x 35 cm. Använd gärna smörpapper, blir lättare att skära kakan när den är klar då. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Blanda allt till glasyren utom smöret i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter. När den tjocknar är den klar, tag av värmen och blanda i det kalla smöret. När smöret är helt smält ska glasyren bredas på kakan. Låt svalna och skär i rutor. Kakan är mäktig, så skär gärna i ganska små rutor.

Fortsätt läsa

Grannens chokladbröd – en fläkt från barndomen

När jag var liten brukade pappa baka en hel del. När han gjorde Grannens chokladbröd blev jag extra glad. Det var så underbart gott att få sätta tänderna i dessa kakor innan de hade hunnit svalna och stelna till. Jag har aldrig lyckats återskapa samma stämning som när pappa bakade, men de är fortfarande väldigt goda!

Grannens chokladbröd (pappas recept)
250 gram vetemjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg (enklast i matberedare som pappa-stackarn inte hade nån), ha i ägget sist. Dela degen i 6 lika stora bitar som rullas till plåtlängder, lägg tre på varje plåt. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och ev flagad mandel. Grädda i 200 grader 8 – 10 minuter.
chpkladbröd

 

 

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes