Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Ericas cupcakes

Min dotter är nästan lika bak-tokig som jag. Hon har det väl i generna…(har en pappa som är bagare!). Igår ville hon baka cupcakes. Jag var självklart på direkt. Efter en tur till affären satte hon igång. Jag var bara moraliskt stöd under processen – det är roligt att se nån annan skapa. När bakverken var klara var det bara att njuta – de var både fina och mycket goda. Citron och jordgubb är en oslagbar kombination! Erica tycker det är roligast med dekorationen, det är tur att någon är bra på det för det är min svaga punkt. Här kommer receptet:

Ericas citroncupcakes

Cupcakes
90 gram mjukt smör
100 gram Philadelphiaost
rivet skal av en citron
2 dl socker
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfrosting
100 gram Philadelphiaost
60 gram mjukt smör
ca 300 gram florsocker
ca 1 dl hackade färska jordgubbar
en skvätt citronjuice

Blanda smör och socker till en porös smet, enklast med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och sedan övriga ingredienser (mjölet blandat med bakpulver). Klicka i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 160 grader  15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till frostingen, lättast med elvisp. Dekorera bakverken efter tycke och smak.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Krämiga bullar med kokos

När jag bodde i Mariestad fanns ett bageri som hette Brödboden. Kanske finns kvar än? Där hade de jättegoda krämbullar med kokosglasyr på. Och faktiskt har jag hittat ett recept som likar dessa goda bullar. Hittade det i min receptsamling Hembakat under namnet Norska Vaniljbullar. Dom var goda, men bullen blev lite stabbig. Nästa gång ska jag göra dem lite mindre och med mer fyllning.

Norska vaniljbullar:

50 gram jäst
75 gram smör
4 dl mjölk
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
1.1 liter vetemjöl

Fyllning
Kokt vaniljkräm, se enkelt recept här.

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt sedan mjölken. Låt bli 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och blanda ut den. Tillsätt resten av spadet och blanda också i socker och kardemumma. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen är blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 30 – 45 minuter. Ta sedan upp på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 15 lika stora bitar (eller 20 om man vill ha mindre bullar). Forma till runda bullar och platta sedan till dem med handen. Låt jäsa igen 15 minuter under bakduk. Gör en stor grop i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Gör en glasyr av 1.5 dl florsocker och 1 msk vatten. Pensla varje bulle med glasyren och strö sedan kokos över. Kan bytas ut mot t ex strössel om man inte gillar kokos. Bör helst ätas samma dag som de glaseras, men kan frysas utan glasyr om man vill spara på det goda.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Kokoskaka med apelsinsmak

Saftig och fräsch kaka som ser lite lyxig ut tack vare glasyren.  Om man vill gotta till det lite extra kan man dela kakan och fylla med vaniljkräm innan den glaseras. Ett gräddfritt alternativ till den vanliga tårtan kanske? Kakan tjänar på att ligga till sig en dag, smakerna framträder bättre dag 2. Åter ett grundrecept från Hembakat.

Kokoskaka med apelsinsmak:

Kakan
1.5 dl riven kokos
2.5 dl mjölk
125 gram smör (mjukt)
rivet skal av en apelsin
2.5 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker (ca)
1 msk mjukt smör
1 – 2 msk juice från apelsinen

Blanda kokos och mjölk och låt svälla ca 1 timme. Rör smör, apelsinskal och socker poröst med elvisp eller matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget.  Vänd sedan växelvis ner mjöl/bakpulver och kokosmjölken. Rör tills allt är väl blandat. Häll i smord kakform, ca 1.5 liter. Grädda på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 10 minuter. Blanda glasyren när kakan svalnat. Bred den ovanpå kakan och garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal, citronmeliss och/eller färsk apelsin.
Man kan istället för glasyren pudra kakan med florsocker, men glasyren är så god så det är synd att missa den.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Succékakan som glömdes

Det var 1987 som jag skaffade min första antckningsbok att skriva egna recept i. Då var jag 18 år och vuxen. Tyckte jag själv i alla fall. Och det ger mycket vuxenpoäng att ha en egen receptsamling! I början snodde jag mest recept från mamma, pappa och Ulla (barnens farmor). Men jag letade också i diverse damtidningar. Jag tror jag hittade Succékakan i Hemmets Veckotidning mitt första receptår. Det roliga är att jag la ner energi på att skriva in receptet, men kommer inte ihåg att jag någonsin bakade den. Häromdagen hittade jag det dammiga receptet och blev nyfiken. Om den har en plats i min första receptbok måste den ju i alla fall provbakas! Sagt och gjort. Åh! Den var som godis. Söt och läcker. Tur att jag inte bakade den redan 1987, för då hade jag nog varit ännu tyngre idag.

Succékakan:

Kakan:
200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gram mörk choklad
100 gram smör

Smält smöret till kakan och blanda ner ägg, socker och övriga ingredienser. Bred ut smeten i långpanna, ca 20 x 35 cm. Använd gärna smörpapper, blir lättare att skära kakan när den är klar då. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Blanda allt till glasyren utom smöret i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter. När den tjocknar är den klar, tag av värmen och blanda i det kalla smöret. När smöret är helt smält ska glasyren bredas på kakan. Låt svalna och skär i rutor. Kakan är mäktig, så skär gärna i ganska små rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Grannens chokladbröd – en fläkt från barndomen

När jag var liten brukade pappa baka en hel del. När han gjorde Grannens chokladbröd blev jag extra glad. Det var så underbart gott att få sätta tänderna i dessa kakor innan de hade hunnit svalna och stelna till. Jag har aldrig lyckats återskapa samma stämning som när pappa bakade, men de är fortfarande väldigt goda!

Grannens chokladbröd (pappas recept)

250 gram vetemjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg (enklast i matberedare som pappastackarn inte hade nån), ha i ägget sist. Dela degen i 6 lika stora bitar som rullas till plåtlängder, lägg tre på varje plåt. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och ev flagad mandel. Grädda i 200 grader 8 – 10 minuter.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Ännu en kaka från recepten.se som jag bara var tvungen att prova. Den är otroligt lätt, smälter i munnen. Lite oväntat eftersom den ser tung ut när man tittar på den. Den var enkel att göra och passar alla som gillar mandel, apelsin och choklad… Gluten- och laktosfri är den också! Om den får ligga en dag eller två blir den saftigare och får mer ”kropp”.

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
500 gram riven mandelmassa
1 apelsin
4 ägg
100 gram mörk choklad
potatismjöl och smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, i bakplåtspapper. Smörj med smör och pudra över potatismjöl (gör att kakan inte fastnar). Lägg den rivna mandelmassan i en bunke. Tvätta apelsinen och riv av det ytterska skalet på drygt halva apelsinen med rivjärn. Pressa juicen ur hela apelsinen. Blanda ner skal och juice i mandelmassan. Dela äggen, lägg gulan i mandelmassasmeten och vispa vitorna hårt med elvisp i en annan bunke. Vänd försiktigt ner vitorna lite i taget i smeten. Rör tills smeten är jämn. Häll i ugnsformen och grädda i 175 grader ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Hacka chokladen (eller riv på rivjärn) och häll över den färdiga, varma kakan så att den smälter. Bred ut till ett jämnt täcke. När kakan svalnat lite, skär i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Citronkladdkaka

Surfade efter nya spännande recept. Hittade ett på recepten.se som verkade lovande – citronkladdkaka. Jag var förståss tvungen att testa direkt. Kakan var syrlig och god. Perfekt som efterrätt till en välkryddad middag. Man är nöjd med en liten bit, för den är ganska mäktig. Men rensar gommen perfekt. Vi hade bara vispad grädde till, men nästa gång ska jag testa med färska bär som tillbehör också.

Citronkladdkaka
150 gram smält avsvalnat smör
1 citron
2 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl vetemjöl

Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter. Tvätta citronen och riv sedan yttersta skalet med rivjärn. Dela citronen och pressa ur saften. Vispa socker och ägg lätt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och juice. Blanda till jämn smet. Blanda sist i mjöl och smör. Rör tills smeten är utan klumpar. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Låt svalna lite innan servering. Pudra lite florsocker över pajen som dekoration.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Godaste Hallongrottorna

Jag älskar hallongrottor! Den enda småkakan som eventuellt är godare är vaniljhjärtan… Här kommer mitt recept, som är väl beprövat vid det här laget. Jag fick det av ett bagarproffs, och han visste vad han gjorde 🙂

Hallongrottor:

3oo gram smör
1.5 hg florsocker
3.6 hg mjöl
0.6 hg vaniljkrämspulver
7 gram bakpulver
hallonsylt

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljkrämspulver. Knåda ihop degen. Låt ev vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till små bollar, jag brukar göra dem ca 40 gram/styck, lägg i muffinsformar. Om du vill använda mindre formar särskilda för hallongrottor är det lagom med 20 gram/form. Gör ett hål i varje boll och fyll med fast hallonsylt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Läckerbullar

Nästan alltid när jag bakar bullar blir det vanliga snäckor. Här om dagen var jag lite ”wild and crazy”. Jag testade en ny form! Inte dåligt av en gammal märr… Jag tog fram min tunga och vördnadsbjudnade receptsamling ”Hembakat”. Den fyller två stora pärmar och innehåller allt. Där hittade jag dessa ”Läckerbullar”. Man skulle fläta och vika och ha sig. Jag blev helt ställd när det gällde flätorna. Hjärnan stängde av när flätorna låg på bänken och var gjorda av deg. Plötsligt hade jag glömt hur man gör. Men jag kämpade på och fick ihop dem ganska okej. Dom blev i alla fall goda…

Läckerbullar (30-35 st)
25 gram jäst
75 gram smält smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
1- 1.5 tsk kardemumma
7 – 8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 – 2 dl finhackade nötkärnor
125 gram smör
3 – 4 msk socker

Värm smör och mjölk till 37 grader. Blanda med den smulade jästen i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna, spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 – 40 minuter, till dubbel storlek. Mjöla bakbordet och arbeta degen en stund till. Dela till två lika stora delar. Kavla ut till en platta ca 50×30 cm.  Bred över halva fyllningen. Vik degen i 3 delar. Skär sedan 3 cm breda remsor av plattan. Skär sedan varje remsa i 3 mindre remsor som sitter ihop i överdelen (lämna ca 1.5 cm i överkant på varje remsa). Fläta remsorna, vik in överkanten på remsan under så bullarna får höjd. Lägg på plåt. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter.
Mina bullar blev mörka, så nästa gång kommer jag ha lite svalare ugn… Och så hade jag slut på nötter, men det gick lika bra med kanel och vaniljfyllning 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Havrerutor

Jag är som sagt receptsamlare av stora mått. Ibland minns jag inte vart recepten kommer ifrån. Men de är ju lika goda för det? Dessa havrerutor är enkla och snabba, serveras med fördel tillsammans med frukt/bär och grädde. Man kan även göra om dem till äppelhavrerutor, det är bara att riva ner några  äpplen i havrekletet 🙂

Maggans mjuka havrerutor

Kakan:
100 gram smält smör
3 dl mjölk
4 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 ägg

Havreklet:
3 dl havregryn
200 gram smält smör
2 dl socker
6 tsk kanel

Häll smeten till kakan i smord stor långpanna. Klicka över havrekletet. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Skär i lagom rutor eller garnera med grädde och bär och använd som tårta!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Kokostoscabitar

Den här kakan kom in i mitt liv för några år sedan när en av mina jobbarkompisar skulle byta tjänst. Då bjöd hon på denna ljuvliga kaka som ”hej-då”-fika. Jag var inte glad att hon slutade, men jag var glad att hon gjorde kakan och gav mig receptet. Den är nog skyldig till flera centimeter av mitt midjemått, för denna har jag gjort många gånger. Och jobbarkompisen har jag till min glädje fortfarande kontakt med 🙂

Saras Kokostoscabitar

Kakan
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 gram smält smör

Toscasmet
75 gram smör
2 dl socker
1.5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 påse (200 gram) kokos

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i övriga ingredienser till kakan. Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper. Grädda 12-15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (först blir den jättehög, den är klar att ta ut när den sjunker ihop). Blanda under tiden ihop alla ingredienser till kokostoscan i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta ut kakan och bred toscasmeten över den, grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna och skär i lagom bitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Chokladcookies

Varje onsdag har mitt företag Vi Energi  drop-in för alla som vill ta en fika och prata om livets mysterier. Jag vill gärna baka något gott till kunderna dessa onsdagar, det är så roligt att få bjuda på egentillverkat kaffebröd. Ger god energi liksom. Den här veckan gjorde jag amerikanska cookies. Jag har haft receptet i min pärm i flera år men inte fått tummen ur. Men igår blev det av. Så nu har kunderna fått njuta av cookies, och jag med!

Chokladcookies (ca 24 st)

200 gram smör
4,5 dl farinsocker eller råsocker (jag tog råsocker)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl havregryn (jag bytte ut 3 dl mot hemmagjord nötmüsli)
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300 gram mörk choklad, grovhackad (jag tog Marabous Mörka)

Blanda smör, råsocker, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör tills smeten fått krämig konsistens. Funkar bra med matberedare. Tillsätt havergryn (+ ev müsli). Vispa upp äggen lätt och och rör ner i smörblandningen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i smeten. Tillsätt grovhackad choklad och blanda ordentligt. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper med gott om mellanrum. Tryck till dem lätt. Grädda i 160 grader (vanlig ugn) ca 15 minuter. Om du vill ha extra krispiga kakor låt dem stå i eftervärmen tills ugnen är kall.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Drivs av WordPress. Design av WooThemes