Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Mandelkubb

Tänk vad viktigt det är med bra recept! Jag har bakat mandelkubb förut, men det är ett tag sen nu. Därför var jag lite osäker på vilket recept jag hade använt sist. Allt jag kom ihåg var att kubbarna blev bra. Jag hittade en kakbok med ett lovande recept. Kastade mig över uppgiften med hull och hår. När allt var klart hade jag en stor hög med vackra mandelkubb. Men jag var lite förvånad över att den sedvanliga ammoniak-doften inte hade stört min näsa. När jag och Patric smakade på bakverken med stor förväntan blev vi ganska besvikna – de smakade ingenting! Men skam den som ger sig. Jag hittade ett annat recpept och gjorde en ny omgång. Denna gång blev de perfekta. Därför vill jag dela detta braiga recept med er:

Mandelkubb ca 20 st

7 dl vetemjöl
1.5 dl socker
2 tsk hjorthornssalt
6 – 8 rivna bittermandlar
125 gram smör
1 ägg
1.5 dl mjölk

Blanda samman mjöl, socker, hjorthornssalt och bittermandel i en bunke eller matberedare. Skär smöret i mindre delar och finfördela i mjölblandningen. Vispa upp ägget i en skål, häll i det mesta men spara lite till pensling. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Rulla ut degen på lätt mjölad bänk. Dela degen i 20 lika stora bitar (ca 50 -60 gram/st), lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med ägget som är kvar och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader 10 – 12 minuter. Låt kallna helt innan de avnjuts. Godare om de får ligga någon dag.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Sockerkaka för veganer

Min systerdotter är vegan. Det skapar ångest varje gång vi ska ha kak-kalas. Men hon har gett mig så mycket glada tillrop och uppmuntran att jag faktiskt har lyckats skapa en helt okej sockerkaka utan ägg, mjölk och smör. Jag gör ibland muffins av smeten istället, då kan jag frysa  in dem och ha något att bjuda på om det kommer oväntat veganbesök.  Muffins gräddar jag mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Smaksättningen kan man variera, det är t ex gott att ha rivet äpple och kanel i. Då kan man ta bort mandelmassan, om man vill. Bara att prova sig fram!

Vegis-sockerkaka

1 dl neutral olja (Rapsolja funkar fint)
0.5 dl smält vegan margarin (Mildas mjölkfria t ex)
2 dl socker
juice från 1 – 2 apelsiner + ev lite rivet skal
1 msk kokosolja (om man vill ha lite kokossmak)
75 – 100 gram riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blanda olja och socker i matberedare tills blandningen ser vit och luftig ut. Blanda i övriga ingredienser, bakpulvret blandat med mjölet sist,   vänds försiktigt ner i smeten. Häll i smord och bröad sockerkaksform (tänk på att kolla innehållet på ströbrödet så det passar veganer – Wasas funkar t ex). Grädda i 175 grader ca 50, låt sedan stå på eftervärme 10 minuter. Låt svalna lite innan kakan stjälps upp på fat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mazariner i nygammal kostym

Härom dagen gjorde jag vaniljhjärtan. Det blev lite mördeg över. Efter en stunds fundering kom jag på att jag ville göra mazariner. Fram med recept på fyllning i ”Sju sorters kakor”. Och sen fram med aluminiumformarna. Fast det var bara 3 kvar… Då kom jag på att jag fått jättefina kakformar av en jobbarkompis för några år sedan. Det var inte de traditionella mazarinformarna, men kakorna blev jättefina. Och med vaniljhjärtans-degen blev de sprödare än annars, men lite mörkare. Dessutom glömde jag ha mjöl och bakpulver i fyllningen, men det gjorde dem bara saftigare. Lyckat helt enkelt!

Mazariner:
Mördeg:
200 gram smör
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Fyllning:
50 gram smör
150 gram riven mandelmassa
2 ägg
(3 msk vetemjöl)
(0.5 tsk bakpulver)

Hacka samman ingredienserna till mördegen, ägget sist. Jag använde matberedare, brukar vara lättast. Låt degen vila kallt 60 minuter. Gör under tiden fyllningen, som sagt kan man utesluta mjöl och bakpulver om man vill. Kavla ut degen snabbt till ca 5 mm. Ju mindre den bearbetas desto sprödare blir den. Ha ordentligt med mjöl på både bord och kavel så fastnar inte degen lika lätt. Klä mazarinformarna med deg och se till att det inte blir luftbubblor. Nagga lite i botten med en gaffel. Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften).  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Vaniljhjärtan – det är kärlek det!

Jag älskar vaniljhjärtan! De är spröda och fyllda med underbar vaniljkräm. Jag brukade köpa dessa underbara kakor på Ejes Bageri i Kristnehamn, men nu har de lagt ner och det smakade inte samma när jag köpte av efterträdarna. Bara en sak att göra – baka själv. Jag gjorde en del efterforskningar på nätet och tjuvkikade i ”Sju sorters kakor”. Resultatet blev en mix av allt jag läst, men goda blev dom!

Mina vaniljhjärtan

200 gram smör
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl

Recept på vaniljkräm till fyllningen kan du se här. Man kan också göra vanlig marsankräm från påspulver.

Blanda snabbt ihop alla ingredienser, nyp ihop med händerna eller använd matberedare. Vira in degen i platsfolie och låt ligga i kylen 30 minuter – 1 timme. Gör under tiden vaniljkrämen och låt den svalna. Smörj formarna ordentligt, även kanterna. Kavla ut degen på mjölat bakbord, eller kavla ut den på plastfolie. Bearbeta inte degen för länge, den blir skör om det blir för varm. Klä formarna med degen, se till så det inte blir luftbubblor i botten på formarna. Fyll till 2/3-delar med vaniljkräm. Lägg deglock över formarna och kläm noga ihop kanterna. Ta bort överflödig deg med kniv eller fingrarna. Gör ett litet snitt/hål i locket så spricker inte hjärtat. Grädda i 200 – 220 grader i ca 15 minuter. När kakorna svalnat, stjälp dem försiktigt ur formarna och lägg undersidan uppåt. Pudra med florsocker innan servering. De är godast första dagen, men funkar även dag 2. Sen är det kört – så ät dem snabbt (inga problem!).

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ericas cupcakes

Min dotter är nästan lika bak-tokig som jag. Hon har det väl i generna…(har en pappa som är bagare!). Igår ville hon baka cupcakes. Jag var självklart på direkt. Efter en tur till affären satte hon igång. Jag var bara moraliskt stöd under processen – det är roligt att se nån annan skapa. När bakverken var klara var det bara att njuta – de var både fina och mycket goda. Citron och jordgubb är en oslagbar kombination! Erica tycker det är roligast med dekorationen, det är tur att någon är bra på det för det är min svaga punkt. Här kommer receptet:

Ericas citroncupcakes

Cupcakes
90 gram mjukt smör
100 gram Philadelphiaost
rivet skal av en citron
2 dl socker
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfrosting
100 gram Philadelphiaost
60 gram mjukt smör
ca 300 gram florsocker
ca 1 dl hackade färska jordgubbar
en skvätt citronjuice

Blanda smör och socker till en porös smet, enklast med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och sedan övriga ingredienser (mjölet blandat med bakpulver). Klicka i muffinsformar och grädda mitt i ugnen ca 160 grader  15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till frostingen, lättast med elvisp. Dekorera bakverken efter tycke och smak.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Krämiga bullar med kokos

När jag bodde i Mariestad fanns ett bageri som hette Brödboden. Kanske finns kvar än? Där hade de jättegoda krämbullar med kokosglasyr på. Och faktiskt har jag hittat ett recept som likar dessa goda bullar. Hittade det i min receptsamling Hembakat under namnet Norska Vaniljbullar. Dom var goda, men bullen blev lite stabbig. Nästa gång ska jag göra dem lite mindre och med mer fyllning.

Norska vaniljbullar:

50 gram jäst
75 gram smör
4 dl mjölk
0.5 dl socker
1 tsk kardemumma
1.1 liter vetemjöl

Fyllning
Kokt vaniljkräm, se enkelt recept här.

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt sedan mjölken. Låt bli 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och blanda ut den. Tillsätt resten av spadet och blanda också i socker och kardemumma. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen är blank och släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 30 – 45 minuter. Ta sedan upp på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 15 lika stora bitar (eller 20 om man vill ha mindre bullar). Forma till runda bullar och platta sedan till dem med handen. Låt jäsa igen 15 minuter under bakduk. Gör en stor grop i varje bulle och lägg i en klick vaniljkräm. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Gör en glasyr av 1.5 dl florsocker och 1 msk vatten. Pensla varje bulle med glasyren och strö sedan kokos över. Kan bytas ut mot t ex strössel om man inte gillar kokos. Bör helst ätas samma dag som de glaseras, men kan frysas utan glasyr om man vill spara på det goda.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Kokoskaka med apelsinsmak

Saftig och fräsch kaka som ser lite lyxig ut tack vare glasyren.  Om man vill gotta till det lite extra kan man dela kakan och fylla med vaniljkräm innan den glaseras. Ett gräddfritt alternativ till den vanliga tårtan kanske? Kakan tjänar på att ligga till sig en dag, smakerna framträder bättre dag 2. Åter ett grundrecept från Hembakat.

Kokoskaka med apelsinsmak:

Kakan
1.5 dl riven kokos
2.5 dl mjölk
125 gram smör (mjukt)
rivet skal av en apelsin
2.5 dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Glasyr
3 dl florsocker (ca)
1 msk mjukt smör
1 – 2 msk juice från apelsinen

Blanda kokos och mjölk och låt svälla ca 1 timme. Rör smör, apelsinskal och socker poröst med elvisp eller matberedare. Tillsätt äggen, ett i taget.  Vänd sedan växelvis ner mjöl/bakpulver och kokosmjölken. Rör tills allt är väl blandat. Häll i smord kakform, ca 1.5 liter. Grädda på galler mitt i ugnen ca 1 timme och 10 minuter. Blanda glasyren när kakan svalnat. Bred den ovanpå kakan och garnera eventuellt med lite rivet apelsinskal, citronmeliss och/eller färsk apelsin.
Man kan istället för glasyren pudra kakan med florsocker, men glasyren är så god så det är synd att missa den.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Succékakan som glömdes

Det var 1987 som jag skaffade min första antckningsbok att skriva egna recept i. Då var jag 18 år och vuxen. Tyckte jag själv i alla fall. Och det ger mycket vuxenpoäng att ha en egen receptsamling! I början snodde jag mest recept från mamma, pappa och Ulla (barnens farmor). Men jag letade också i diverse damtidningar. Jag tror jag hittade Succékakan i Hemmets Veckotidning mitt första receptår. Det roliga är att jag la ner energi på att skriva in receptet, men kommer inte ihåg att jag någonsin bakade den. Häromdagen hittade jag det dammiga receptet och blev nyfiken. Om den har en plats i min första receptbok måste den ju i alla fall provbakas! Sagt och gjort. Åh! Den var som godis. Söt och läcker. Tur att jag inte bakade den redan 1987, för då hade jag nog varit ännu tyngre idag.

Succékakan:

Kakan:
200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gram mörk choklad
100 gram smör

Smält smöret till kakan och blanda ner ägg, socker och övriga ingredienser. Bred ut smeten i långpanna, ca 20 x 35 cm. Använd gärna smörpapper, blir lättare att skära kakan när den är klar då. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Blanda allt till glasyren utom smöret i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter. När den tjocknar är den klar, tag av värmen och blanda i det kalla smöret. När smöret är helt smält ska glasyren bredas på kakan. Låt svalna och skär i rutor. Kakan är mäktig, så skär gärna i ganska små rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Grannens chokladbröd – en fläkt från barndomen

När jag var liten brukade pappa baka en hel del. När han gjorde Grannens chokladbröd blev jag extra glad. Det var så underbart gott att få sätta tänderna i dessa kakor innan de hade hunnit svalna och stelna till. Jag har aldrig lyckats återskapa samma stämning som när pappa bakade, men de är fortfarande väldigt goda!

Grannens chokladbröd (pappas recept)
250 gram vetemjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg (enklast i matberedare som pappa-stackarn inte hade nån), ha i ägget sist. Dela degen i 6 lika stora bitar som rullas till plåtlängder, lägg tre på varje plåt. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och ev flagad mandel. Grädda i 200 grader 8 – 10 minuter.
chpkladbröd

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Ännu en kaka från recepten.se som jag bara var tvungen att prova. Den är otroligt lätt, smälter i munnen. Lite oväntat eftersom den ser tung ut när man tittar på den. Den var enkel att göra och passar alla som gillar mandel, apelsin och choklad… Gluten- och laktosfri är den också! Om den får ligga en dag eller två blir den saftigare och får mer ”kropp”.

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke
500 gram riven mandelmassa
1 apelsin
4 ägg
100 gram mörk choklad
potatismjöl och smör till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20 x 30 cm, i bakplåtspapper. Smörj med smör och pudra över potatismjöl (gör att kakan inte fastnar). Lägg den rivna mandelmassan i en bunke. Tvätta apelsinen och riv av det ytterska skalet på drygt halva apelsinen med rivjärn. Pressa juicen ur hela apelsinen. Blanda ner skal och juice i mandelmassan. Dela äggen, lägg gulan i mandelmassasmeten och vispa vitorna hårt med elvisp i en annan bunke. Vänd försiktigt ner vitorna lite i taget i smeten. Rör tills smeten är jämn. Häll i ugnsformen och grädda i 175 grader ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Hacka chokladen (eller riv på rivjärn) och häll över den färdiga, varma kakan så att den smälter. Bred ut till ett jämnt täcke. När kakan svalnat lite, skär i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Citronkladdkaka

Surfade efter nya spännande recept. Hittade ett på recepten.se som verkade lovande – citronkladdkaka. Jag var förstås tvungen att testa direkt. Kakan var syrlig och god. Perfekt som efterrätt till en välkryddad middag. Man är nöjd med en liten bit, för den är ganska mäktig. Men rensar gommen perfekt. Vi hade bara vispad grädde till, men nästa gång ska jag testa med färska bär som tillbehör också.

Citronkladdkaka
150 gram smält avsvalnat smör
1 citron
2 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl vetemjöl

Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter. Tvätta citronen och riv sedan yttersta skalet med rivjärn. Dela citronen och pressa ur saften. Vispa socker och ägg lätt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, citronskal och juice. Blanda till jämn smet. Blanda sist i mjöl och smör. Rör tills smeten är utan klumpar. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Låt svalna lite innan servering. Pudra lite florsocker över pajen som dekoration.

citronkladdkaka

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Godaste Hallongrottorna

Jag älskar hallongrottor! Den enda småkakan som eventuellt är godare är vaniljhjärtan… Här kommer mitt recept, som är väl beprövat vid det här laget. Jag fick det av ett bagarproffs, och han visste vad han gjorde 🙂

Hallongrottor:
3oo gram smör
1.5 hg florsocker
3.6 hg mjöl
0.6 hg vaniljkrämspulver
7 gram bakpulver
hallonsylt

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljkrämspulver. Knåda ihop degen. Låt ev vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till små bollar, jag brukar göra dem ca 40 gram/styck, lägg i muffinsformar. Om du vill använda mindre formar särskilda för hallongrottor är det lagom med 20 gram/form. Gör ett hål i varje boll och fyll med fast hallonsylt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter.

Hallongrottor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes