Topp-Meny

Arkiv | Bullar & kakor

Godaste Hallongrottorna

Jag älskar hallongrottor! Den enda småkakan som eventuellt är godare är vaniljhjärtan… Här kommer mitt recept, som är väl beprövat vid det här laget. Jag fick det av ett bagarproffs, och han visste vad han gjorde 🙂

Hallongrottor:
3oo gram smör
1.5 hg florsocker
3.6 hg mjöl
0.6 hg vaniljkrämspulver
7 gram bakpulver
hallonsylt

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljkrämspulver. Knåda ihop degen. Låt ev vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till små bollar, jag brukar göra dem ca 40 gram/styck, lägg i muffinsformar. Om du vill använda mindre formar särskilda för hallongrottor är det lagom med 20 gram/form. Gör ett hål i varje boll och fyll med fast hallonsylt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter.

Hallongrottor

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Läckerbullar

Nästan alltid när jag bakar bullar blir det vanliga snäckor. Här om dagen var jag lite ”wild and crazy”. Jag testade en ny form! Inte dåligt av en gammal märr… Jag tog fram min tunga och vördnadsbjudnade receptsamling ”Hembakat”. Den fyller två stora pärmar och innehåller allt. Där hittade jag dessa ”Läckerbullar”. Man skulle fläta och vika och ha sig. Jag blev helt ställd när det gällde flätorna. Hjärnan stängde av när flätorna låg på bänken och var gjorda av deg. Plötsligt hade jag glömt hur man gör. Men jag kämpade på och fick ihop dem ganska okej. Dom blev i alla fall goda…

Läckerbullar (30-35 st)
25 gram jäst
75 gram smält smör
2.5 dl mjölk
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
1- 1.5 tsk kardemumma
7 – 8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 – 2 dl finhackade nötkärnor
125 gram smör
3 – 4 msk socker

Värm smör och mjölk till 37 grader. Blanda med den smulade jästen i en skål. Tillsätt de övriga ingredienserna, spara lite mjöl till utbaket. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 30 – 40 minuter, till dubbel storlek. Mjöla bakbordet och arbeta degen en stund till. Dela till två lika stora delar. Kavla ut till en platta ca 50×30 cm.  Bred över halva fyllningen. Vik degen i 3 delar. Skär sedan 3 cm breda remsor av plattan. Skär sedan varje remsa i 3 mindre remsor som sitter ihop i överdelen (lämna ca 1.5 cm i överkant på varje remsa). Fläta remsorna, vik in överkanten på remsan under så bullarna får höjd. Lägg på plåt. Gör sedan samma sak med den andra deghalvan. Jäs under bakduk till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 8 – 10 minuter.
Mina bullar blev mörka, så nästa gång kommer jag ha lite svalare ugn… Och så hade jag slut på nötter, men det gick lika bra med kanel och vaniljfyllning 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Havrerutor

Jag är som sagt receptsamlare av stora mått. Ibland minns jag inte vart recepten kommer ifrån. Men de är ju lika goda för det? Dessa havrerutor är enkla och snabba, serveras med fördel tillsammans med frukt/bär och grädde. Man kan även göra om dem till äppelhavrerutor, det är bara att riva ner några  äpplen i havrekletet 🙂

Maggans mjuka havrerutor

Kakan:
100 gram smält smör
3 dl mjölk
4 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 ägg

Havreklet:
3 dl havregryn
200 gram smält smör
2 dl socker
6 tsk kanel

Häll smeten till kakan i smord stor långpanna. Klicka över havrekletet. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter. Skär i lagom rutor eller garnera med grädde och bär och använd som tårta!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Kokostoscabitar

Den här kakan kom in i mitt liv för några år sedan när en av mina jobbarkompisar skulle byta tjänst. Då bjöd hon på denna ljuvliga kaka som ”hej-då”-fika. Jag var inte glad att hon slutade, men jag var glad att hon gjorde kakan och gav mig receptet. Den är nog skyldig till flera centimeter av mitt midjemått, för denna har jag gjort många gånger. Och jobbarkompisen har jag till min glädje fortfarande kontakt med 🙂

Saras Kokostoscabitar

Kakan
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 gram smält smör

Toscasmet
75 gram smör
2 dl socker
1.5 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 påse (200 gram) kokos

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i övriga ingredienser till kakan. Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper. Grädda 12-15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen (först blir den jättehög, den är klar att ta ut när den sjunker ihop). Blanda under tiden ihop alla ingredienser till kokostoscan i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta ut kakan och bred toscasmeten över den, grädda i ytterligare 10 minuter. Låt kakan kallna och skär i lagom bitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Chokladcookies

Varje onsdag har mitt företag Vi Energi  drop-in för alla som vill ta en fika och prata om livets mysterier. Jag vill gärna baka något gott till kunderna dessa onsdagar, det är så roligt att få bjuda på egentillverkat kaffebröd. Ger god energi liksom. Den här veckan gjorde jag amerikanska cookies. Jag har haft receptet i min pärm i flera år men inte fått tummen ur. Men igår blev det av. Så nu har kunderna fått njuta av cookies, och jag med!

Chokladcookies (ca 24 st)

200 gram smör
4,5 dl farinsocker eller råsocker (jag tog råsocker)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl havregryn (jag bytte ut 3 dl mot hemmagjord nötmüsli)
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300 gram mörk choklad, grovhackad (jag tog Marabous Mörka)

Blanda smör, råsocker, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör tills smeten fått krämig konsistens. Funkar bra med matberedare. Tillsätt havergryn (+ ev müsli). Vispa upp äggen lätt och och rör ner i smörblandningen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i smeten. Tillsätt grovhackad choklad och blanda ordentligt. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper med gott om mellanrum. Tryck till dem lätt. Grädda i 160 grader (vanlig ugn) ca 15 minuter. Om du vill ha extra krispiga kakor låt dem stå i eftervärmen tills ugnen är kall.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mandelkladdkaka – med hallonsås

Här kommer ett recpet på annorlunda kladdkaka från boken ”Evas festelser – livets goda” av Eva Stormöga. Den är jättegod! Särskilt med hallon och vaniljglass till…

Mandelkladdkaka
75 g mandel
75 g smält smör
2 ägg (kan bytas mot drygt 1 dl Kesella 10 % – blir ännu kladdigare)
3 dl (rårör)socker
1 nypa salt
2,5 dl (dinkel)mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla och skala mandeln, hacka den sedan grovt. Smörj och bröa en form ca 20 cm i diameter. Vispa ägg, socker och salt hastigt. Om du valt Kesella – rör ihop den med socker och salt. Slå i smöret och sedan mjölet. Blanda väl och häll i formen. Strö över den hackade mandeln. Grädda ca 25 minuter på lägsta falsen. För knaprigare yta brukar jag höja ungstempen de sista minutrarna och höja upp kakan i ugnen lite. Men passa den då – mandel bränner snabbt :-) Jättegott med varm hallonsås och vaniljglass till.

Varm hallonsås gör man enkelt genom att lägga några dl frysta hallon i en liten gryta tillsammans med socker efter smak. Låt bli varmt tills socker smält och hallonen tinat. Undvik att koka, då blir det sylt.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Underbara Wienerstänger ….dreggel

Sedan jag var 15 år har jag varit receptsamlare. Mest av kakrecept. Ett tag var jag med i en receptklubb som hette Hembakat. Man fick ett antal receptkort varje månad och dessutom en pärm att samla i. Eller hur låter det gammalmodigt, nu sköts ju sånt på webben! Hur som helst finns det flera underbara kakrecept i samlingen. Idag ska du få äran att ta del av dessa underverk:wienerstänger

Wienerstänger:
125 gram smör
0.75 dl socker
1 ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Fyllning: 1 dl fast röd sylt (hallon rekommenderas!)

Glacyr: florsocker och citronsaft. Ta några matskedar citronsaft och blanda i florsocker tills glacyren är lagom tjock ca 2-3 dl.

Gör så här: Rör matfett och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda i mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt ev ligga inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar, forma till smala rullar, lika långa som bakplåten. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna. Fyll med sylt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna lite, bred glacyren över. Skär på snedden i ca 2 cm stora bitar (jag brukar ta en degskrapa av metall, funkar bäst.) Låt kallna på plåten.

Jättegoda – man vill äta upp allihop på en gång!

wienerstänger

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Moffarkaka

Jag har bakat en del sen vi kom hem från minisemestern i Kil. Jobbar ju på min blogg-bok. Där i finns många recept. Så nu bakar jag så ungen brinner för att kunna ta fina bilder till boken. Idag blev det moffarkaka. Här kommer receptet (så slipper ni leta i min gamla blogg 😉 )

Moffarkaka/Kolabitar ca 20 bitar
Botten
3 dl vetemjöl
125 g smör
3/4 dl socker
1.5 msk kakao
1 äggula
Kolakräm
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 burk kondeserad mjölk (ca 4 dl)
Topping 150 g ljus choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Arbeta ihop ingridienserna till botten. Tryck ut en fyrkantig kaka 24 x 24 cm på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ingridienserna till krämen i en gryta och koka upp under omrörning. Sjud i 4-5 minuter under fortsatt omrörning. Låt svalna lite. Bred krämen över kakan och låt svalna helt. Smält chokladen och bred över. Skär i 3-kantiga bitar när chokladen stelnat.

Njuuuut. Glöm vågen och bilringarna och ta några till :-D

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mazarinrutor/Karmakaka

En favorit om man gillar mazariner. Enklare att göra, men lika gott! Jag har döpt om min variant till ”Karmakaka”. Kanske berättar mer om det en annan gång. 

Karmakaka

Mördeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
(Blandas och ställs kallt)

Fyllning:
200 – 300 g mandelmassa (efter smak)
75 g smält smör
2 ägg
0.5 – 1 dl socker
2 msk vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Glacyr:
1.5 dl florsocker
1-5 msk vatten eller citronsaft

Tryck ut mördegen i en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, så att den täcker botten jämt. Tips – tryck ut
den på smörpapper med hjälp av kavel och lägg i formen sen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda i övriga ingredienser. Kakan blir lättare om ägg och socker vispas pösigt. Häll på fyllningen och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Bred över glacyren när kakan svalnat. Skär i bitar när glacyren stelnat.

Gottigottgott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Noblesskakor

Idag tog jag tag i en av väldens tråkigaste uppgifter -att städa. Och det gick ju fort när jag väl kom igång. Tur det. För första gången på länge fanns det energi kvar efter detta trista arbete. Så när jag var klar gav jag mig själv en belöning – kakbak. De blev riktigt goda! Perfekt lördagskaka. Prova får du se 🙂

Noblessformar
Botten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 msk äggvita
några droppar karamellfärg
Garnering:
Noblessplattor

Rör socker och smör smidigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i smörblandningen. Forma degen till en ca 35 cm lång rulle. Låt vila i kylen ca 30 min. Skär sedan rullen i 16 – 18 skivor och lägg i folieformar. Gör en fördjupning i varje kaka.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och karamellfärgen. Lägg en klick i varje fördjupning. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Lägg en noblessplatta på varje kaka någon minut efter de tagits ur ugnen.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Jättegoda bullar

Jag tycker om bullar med mandelmassafyllning. men det har varit svårt att få till fyllningen utan att den blir ihopklumpad på degplattan sen. Men nu har jag kommit på ett bra sätt 🙂

Gör en ”vanlig” vetebulldeg. Jag brukar använda receptet nedan från ”Sju sorters kakor”:
150 gr  smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 tsk malda kardemummkärnor
ca 1.3 liter vetemjöl

När du sen har kavlat ut degen till en fyrkant (om du vill göra snurror) så penslar du plattan med smör först, sedan river du över mandelmassa med rivjärn. Lätt som en plätt! Om du gillar mandelmassa, som jag gör, snåla inte med fyllningen.
Blir såååå gött!

Förresten – texten på tröjan betyder: Först tänka sedan njuta…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes