Topp-Meny

Arkiv | Rutor och mjuka kakor

Väldigt goda hallonrutor

Ännu ett recept som blivit en favorit i det Grundelska hemmet. Jag hittade det på Lindas Bakskola via tidningen Hembakat. Det enda jag ändrat är mängden bär, eftersom jag älskar hallon. Jag har även valt att inte smälta smöret som i ursprungsreceptet, känns knaprigare om man blandar som mördeg.
Linda skriver om sitt recept: ”Gudomligt goda och mjuka hallonrutor med frasiga smulor på toppen. Hela kakan görs av samma deg vilket gör den enkel att göra.”
Håller med till fullo 🙂

Smuliga hallonrutor i långpanna (26–30 bitar)
5 dl strösocker
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
250 gram smör
1 msk vaniljsocker
3 ägg
3 dl naturell yoghurt
ca 200 – 300 gram hallon, färska eller frysta

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt det kalla smöret skuret i bitar och blanda ihop allt till en smuldeg. Mät upp 3 dl smuldeg och lägg det i en liten bunke (detta ska strös över kakan). Tillsätt vaniljsocker, ägg och yoghurt i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 28 x 35 cm. Strö hallonen jämnt över kakan och tryck ner dem lite. Strö över smuldegen från den lilla bunken.Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tränar på glutenfritt

spis2_web

Till min stora glädje fick vi en ny spis häromdagen. Någon kanske muttrar ”Ny? Den där är ju minst tio år!”. Men för  mig är den ny.Och tacksamheten flödar. Den gamla ugnen hade en hopplös termostat. Det var alltid en gissningslek med baktider och temperatur. Men nu har jag en ugn som funkar perfekt. Tjohoo!

I min iver att provköra spisen tog jag mig an en riktig utmaning – att baka glutenfritt. Tänkte överraska pappa med något gott till jul. På Facebook hade en vän delat receptet nedan från Femina, Evelinas Ekologiska. Jag har gjort om receptet lite efter mitt innehåll i skafferiet. Gott blev det, det kan jag lova!

Glutenfria Saffransmuffins (5 st stora)
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
50-60 gram  florsocker
1/2 tsk bakpulver
0,5 gram saffran
1 liten nypa salt
1 ägg
50 gram smör

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör därefter i det smälta smöret och ägget. Fyll 5 större muffinsformar och ställ på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Låt svalna något innan servering.

Ps. De blev underbart saftiga och goda. Det gjorde lite ont att lägga undan alla till pappa. Får nog göra en omgång till mig också…
glutenfrimuffins4_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Mäktig chokladkaka för den sugne

Mina lösa receptlappar ligger i en enorm hög mitt i köket. Idag tänkte jag strukturera upp dem. Det slutade såklart med att jag bakade istället. Högen är kvar, men nu har den sällskap på bänken av en mustigt god chokladkaka. Perfekt kaka när man är sugen, för man är nöjd efter en bit. Kanske något för adventsfikat?

Chokladkaka med frosting
Kakan
2 dl socker
0.5 dl kakao (minska till 0.25 dl om du vill ha lite ”snällare” smak)
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2 ägg
Frosting
0.5 dl kakao
1.5 dl florsocker
1.5 dl grädde
75 – 100 gram Philadelphiaost (kan uteslutas)

Blanda alla torra ingredienser till kakan i en skål. Smält smöret och blanda i när det svalnat. Rör ner äggen ett i taget. Blanda till en slät smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter ca 1.5 liter (jag tog en stjärnformad form). Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 175 grader. Vänd upp på ett fat och låt svalna. Sikta ner kakao och florsocker till frostingen i en skål. Blanda med grädde och osten. Rör tills den är slät och lagom tjock. Bred över den kalla kakan. Klart att hugga in!

Chokladkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ericas snickerskaka

Även om jag försöker vara nyttig just nu så offrade jag mig när min dotter fyllde år. Hon hade gjort en väldigt god variant på snickersrutor. Tror hon hittade det i tidningen Hembakat. Jag var bara tvungen att lägga in den i min gigantiska receptsamling (den här bloggen alltså).ericassnickers_web

Snickerskaka (ca 12 mastiga bitar)
200 gram smör
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1.25 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
150 – 200 gram godiskolor av valfri sort
Garnering
2 dl salta jordnötter
200 gram smält mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, ägg och mjöl. Rör ihop till en slät smet. Häll i en smord eller bakplåtspappersklädd form, ca 25 x 30 cm. Skär kolorna i bitar och strö över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen 25 – 32 minuter (beror på hur kladdig du vill ha den). Låt svalna i formen. Smält chokladen och blanda ner jordnötterna. Bred över den kalla kakan. Skär i bitar när chokladen stelnat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Mazarinrutor är alltid rätt

Ibland blir jag vansinnigt sugen på mazariner. Men det är så pillrigt att göra. Då är dessa rutor den perfekta lösningen. Mycket enklare att göra och minst lika gott som vanliga mazariner. Rekommenderas varmt 🙂 Om man vill vara vågad kan man ha lite hallon i fyllningen.

Mazarinrutormazarinrutor_web
Botten
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 gram smör
1 äggula

Fyllning
300 g riven mandelmassa
75 g smält smör
2 ägg
2 msk mjöl
0.5 tsk bakpulver

Glasyr
1.5 dl florsocker
1.5 msk citronsaft eller vatten

Blanda samman ingredienserna till botten och låt vila kallt ca 30 minuter. Tryck sedan ut degen i botten på en bakplåtspappersklädd fyrkantig form, 20 cm x 30 cm. Fördela fyllningen jämt över botten och grädda sedan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Låt svalna. Lyft ur formen. Blanda ihop glasyren och bred över kakan. Låt stelna innan kakan skärs i portionsbitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Chokladfondant – äntligen!

Igår tittade jag på en gammal repris av ”Hela Sverige Bakar”. Den tekniska utmaningen var att göra chokladfondant. Jag har sett dessa bakverk göras hundra gånger i tv. Varje gång har jag tänkt testa själv. Men det har inte blivit av. Men igår kväll fick jag äntligen fart. Klockan 22.oo började jag baka efter att ha hittat ett lovande recept på nätet av Tommy Myllymäki. Eftersom jag bara vill testa gjorde jag en fjärdedel av receptet. Det blev fyra stycken. Dom blev jättebra. Nybörjartur kanske? 😉 Här kommer receptet lite anpassat efter mig.

Chokladfondant (ca 16 st)
200 gram choklad, 40 – 60 %. Välj en sort som du gillar!
200 gram smör
4 ägg
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl vetemjöl

Hacka chokladen i små bitar. Smält smöret och ställ åt sidan. Blanda ner chokladen i smöret. Rör tills den har smält helt. Vispa ägg och socker pösigt. Häll först ner en tredjedel av chokladsmöret och blanda försiktigt med äggsmeten. Häll sedan i resten. Sikta ner kakao och möj. Vänd försiktigt ner i smeten. Behåll så mycket luft som möjligt. Fyll välsmorda formar till 2/3 med smet. Jag använde vanliga muffinsplåtar. Grädda i ca 190 grader 8 – 9 minuter. Det handlar om små marginaler för att få rätt konsistens. Provbaka gärna en innan resten åker in. Låt stå i formen någon minut innan de stjälps upp.
Chokladsorten avgör hur god den blir. Välj rätt så är denna kaka gudomlig!
fondant_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Saftiga och knapriga Apelsinrutor

Som sagt, det är inte lätt att vara nyttig. Den här gången var det Hembakat som fick mig på fall. Dessa underbara Apelsinrutor är hemska. Eftersom de är så goda. Men när den satsen är slut SKA jag bli nyttig igen. Får sluta klicka på lockande länkar helt enkelt…

Smuliga Apelsinrutor (12–16 st)
Smuldeg:
250 g rumsvarmt smör
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Fyllning:
2 ägg
2 dl crème fraiche, 34 procent
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en ½ apelsin (kan bytas mot citron)
Garnering:
florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till en lite smulig deg. Smula hälften av degen i en form med kanter, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Det går bra med en något större form, men då blir rutorna något tunnare. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och häll ut smeten jämnt över smuldegen i formen. Smula över resten av degen. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna i formen innan du skär den i rutor. Pudra florsocker över kakan före servering. Gott med vaniljsås eller vispad grädde till. Kakan har lite pajkänsla 🙂apelsinvaniljrutor_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Smaskiga havrerutor

Som vanligt dyker det upp gamla receptlappar när man minst anar. Idag letade jag i min ganska rejäla recepthög efter ett recept på marängtårta. Ut ramlade en receptlapp som legat och skräpat i min hög väldigt länge… Jag tänkte: ”Näe, nu måste jag baka den där och bestämma om lappen är värd att behålla eller inte!” Sagt och gjort. Den blev jättegod! Min bonuspöjk tyckte det var det godaste han ätit på länge. Roligt! Matmamma nöjd. Här får ni framgångskakan:

Maggans mjuka havrerutormagganshavre_web
50 gram smält smör
1.5 dl mjölk
2 dl socker
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Topping
1.5 dl havregryn
100 gram smält smör
1 dl socker
3 tsk kanel
Blanda alla ingredienser till kakan (de torra för sig innan de blandas med ägg, mjölk och smör). Klä en liten långpanna (30×20 cm) med bakplåtspapper. Häll i kaksmeten och fördela den jämnt i formen. Blanda toppingen och klicka över kakan. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 15 minuter. Låt svalna lite och skär sedan i rutor. Om du vill göra många rutor – fördubbla receptet och använd ugnens stora långpanna. Sätt på kaffet och smaska loss!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Oj va gott med nötkaka!

Jag har alltid älskat sockerkaka med nötsmak. Men konstigt nog har jag aldrig gjort någon själv. Idag tog jag tag i detta outforskade område. Jag kollade nätet (som vanligt) och bestämde mig för att ge Per Morbergs nötkaka en chans. Nu står den i ugnen och sprider en ljuvlig doft. Idag ska jag unna mig igen. Mitt nyttiga liv har gått in i en ny fas. Nu är jag duktig på veckorna och unnar mig lite på helgen. Hoppas det funkar. Man måste ju få lite guldkant på tillvaron också? 😉 Här kommer receptet på nötkakan, med några små modifikationer – som vanligt…

Nötkaka
minst 70 gram malda hasselnötter (drygt 1 dl)
3 ägg
2 dl socker
1oo gram smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Mal nötterna i en mixer. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform (ca 1.5 liter). Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och låt koka upp. Blanda vätskan i äggblandningen under omrörning. Blanda bakpulver med mjöl och tillsätt även det under försiktig omrörning. Häll sist i hasselnötterna. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Vinner på att få stå och safta till sig ett par timmar.
notkaka4_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Jakten på godaste rabarberkakan

Har ni någon aning om vad svårt det är att baka nya godsaker utan att smaka själv? Ser ju så himla gott ut! Och man har ju ingen aning om ifall det är bra nog? Kaffegästerna vågar kanske inte vara helt ärliga? Man får helt enkelt släppa kontrollen och börja lita på folk. I så fall är den här rabarberkakan väldigt god. Och visst ser den god ut? Jag hittade den på sajten ”Middagshjälpen”. Bara att testa medans rabarbern är frisk och rak 🙂

Världens godaste rabarberkaka
Kakan:
150 gram smält smör
3 ägg
2.5 dl socker
3 dl mjöl
rabarber, ca 3 stjälkar
Kolasås:
1 msk smör
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smöret och sist mjölet. Rör försiktigt så luften blir kvar i kakan. Häll smeten i en smord och bröad ugnsform, använd gärna kokos eller farinsocker istället för ströbröd. Lägg i rabarber, ansad och skuren i småbitar. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter, sedan ska kolan hällas över. Kakan ska vara lite mer än halvklar då. Koka kolan när kakan har satts in i ugnen. Ta ut kakan, bred på kolan och grädda färdigt (ungefär 10 minuter).

Kakan är så god i sig, det behövs vare sig vaniljsås eller grädde till.
rabarberkakagodaste_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ankäggskaka och supergoda frökex

I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?

Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.

Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
godastefrokex2_web
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Underbara päronrutor med kolaglasyr

Jösses! Jag blir nästan religiös. Dessa päronrutor kan få vem som helst att tro på en högre makt. Får det verkligen bli så här gott? Jag hittade receptet på matklubben.se för några år sedan. Redan då blev min dotter frälst. Men sedan har receptet fått ligga till sig. När jag gjorde dem igen här om dagen insåg jag att Erica hade haft rätt. De är underbara. Nu är alla i familjen som tokiga. Måste ha meeeer 🙂

Päronrutor med kolaglasyr
200 gram smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde (eller mjölk)
3 – 4 päron, skalade och skurna i bitar
Kolaglasyr
1 dl vispgrädde
0.5 dl socker
0.5 dl ljus sirap
1 rågat kryddmått mald ingefära
0.5 tsk vaniljsocker
25 gram smör

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna, 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och låt den svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, blandas sedan ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt grädden och rör försiktigt till en slät smet. Häll i långpannan och bred ut den med en slickepott så smeten fördelar sig jämnt i formen. Fördela päronbitarna över smeten. Tryck till dem lätt.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 – 35 minuter. Ta ut och låt svalna.
När kakan är kall är det dags att koka glasyren. Mät upp grädde, socker, sirap och ingefära i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka på svag värme tills den tjocknar (ca 5 minuter). Ta av kastrullen från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna lite innan den hälls över kakan, då rinner den inte över kanten lika lätt. Låt glasyren stelna och skär sedan i lagom rutor.
Mumma!
paronrutor1_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Drivs av WordPress. Design av WooThemes