Topp-Meny

Arkiv | Småkakor

Krispiga småkakor med cornflakes

Min välanvända receptsamling Hembakat har återigen hjälpt mig att hitta ett smaskigt kakrecept. Dessa godingar är annorlunda, delikata och krispiga. Roligt att bjuda på något annorlunda när det kommer hem fölk 🙂

Cornflakeskakorsotarmurrar1_web
100 gram mjukt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
2 dl krossade cornflakes
2 dl havregryn
1 dl riven kokos
50 gram smält mörk choklad till garnering

Rör smör, socker, farin och vaniljsocker pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat och salt innan det tillsätts i smörblandningen. Rör sist ner cornflakes, havregryn och kokos. Forma degen till kulor, ca 1 msk/kula. Lägg på plåt (smorda eller bakplåtspappersklädda). Grädda i 200 grader, mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna. Garnera med smält choklad. Klart!sotarmurrar_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Kokostoppar – enkelt och gott

 

Kokostoppar
2 ägg
1.25 dl socker
50 gram rumsvarmt smör
200 gram kokosflingor (1 påse)
Ev 1 – 2 msk mandellikör

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda snabbt ner smör och kokosflingor. Smaksätt med mandellikör om du vill. Låt smeten vila ca 15 minuter så blir den lättare att forma. Klicka ut toppar på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader ca 12 minuter. Om man vill lyxa till det kan man doppa toppens botten i mörk choklad. Enjoy!

kokostopp_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Chokladkakor med vaniljfyllning…mmmm…

Jag gillar Terésia Erneborgs baksajt Söta saker. Goda recept och fina bilder! När jag var på biblioteket och letade kakinspiration hittade jag hennes bok ”Söta saker”. Klart den hängde med hem 🙂 Jag testade flera recept i boken. Dom blev inte så fina som Terésias men det kan jag leva chokladkakor_webmed… Dom blev jättegoda.

Vaniljfyllda chokladkakor (ca 2o st)
1.5 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 gram rumsvarmt eller flytande smör
1 ägg, lätt uppvispat

Fyllning:
50 gram smör
2.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret och ägget. Gör ca 40 runda platta kakor, genom att kavla ut degen till några mm tjocklek och stansa ut rundlar med t ex pepparkaksmått. Man kan också rulla degen cylinderformad och skära den i skivor. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader 8 – 10 minuter. Rör fyllningen smidig. När kakorna kallnat breds fyllningen på hälften av dem – resten blir lock. Man kan dubbla mängden fyllning med gott (!) resultat 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Premiär för Drömmar

Självklart har jag hört talas om dom. Min storasyster älskar dom. Men jag har aldrig provat själv. Knappt smakat faktiskt… Fast jag har så många.
Drömmar 🙂 Hittade receptet på Koka-i-hop.se. Funkade bra och smakade bra enligt dom som kan det här med drömmar. Vassego!

Drömmar
(ca 40 st)
100 gr smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjorthornsalt
4.5 dl vetemjöl
1 msk sirap (kan uteslutas)

Arbeta ihop allt till en smidig deg. Sirapen var min idé, men det funkar lika bra utan. Jag gillar den knäckiga smaken bara. Tips- börja med matberedaren tills degen är en grynig massa och arbeta därefter ihop den ordentligt på bakbordet. För att få samma storlek – väg bitarna (20 g/st) innan de rullas till en boll och läggs på bakplåtspapper eller använd ett mått för matsked och tryck i degen tills det är fullt, gröp ur och bollen är klar att läggas på plåt. Grädda i 150 grader ca 20 minuter. Sött å gott…

drommar2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Linneas sega chokladsnitt

Jag tror att alla i släkten är lika kaktokiga som jag. Det bakas både här och där. En bakgalning har flyttat till Luleå för att studera. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig. Ingen kan ju baka hennes sega chokladsnitt längre. Jag fick ändå förtroendet att testa till en födelsedag (många födelsedagar nu). Resultatet blev okej, men inte som Linneas! Efter lite efterforskning upptäcktes det att hon har sirap i kakorna, men det saknades i receptet jag fick. Då är det väl inte mitt fel att de inte blev lika bra??? Men de är faktiskt jättegoda ändå. Så det så!

Sega chokladsnitt
200 gram smör
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3.75 dl mjöl
3 dl socker
1 msk sirap (vet ej hur mycket det ska vara, men gissar lite här 🙂 )

Rör matfettet ihop med kakao, vaniljsocker och sirap. Tillsätt mjölet lite i taget. Spara lite till utbaket. Rör sist ner sockret. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder och lägg på bakplåtsklädda plåtar (2 per plåt). Platta till dem lite. Grädda i 175 grader i 8 – 10 minuter. Skär sneda kakor medan de fortfarande är varma.
linneaschokladsnitt_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Pepparkakor från Jeanette

Som sagt, det var längesen jag gjorde pepparkakor. Härom dagen gjorde jag dock ett försök att få till en deg på jobbet. Det blev nåt fel. Det blev gummiaktig. När jag tryckte ner fingret i den blev det inget hål, den studsade tillbaks som en bra vetedeg. Skumt. Hur som helst fick jag ett annat recept på pepparkaksdeg av min jobbarkompis Jeanette. Hon säger att det är jättelätt och mycket gott. Tänkte testa det när inspirationen kommer över mig. Tills dess kan ni få prova – här kommer det:

Enkel pepparkaksdeg

1 kkp vatten
3 kkp socker
1 msk sirap
Kokas upp och slås över:
300 gram smör
1 msk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
1 liter vetemjöl

Låt stå kallt 1 dygn. Kavla ut och tryck ut fina formar, lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 5 minuter. Passa noga!
pepparkakorfusk_web

 

Men om man inte orkar göra själv är köpta pepparkakor också väldigt goda…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Grannens chokladbröd – en fläkt från barndomen

När jag var liten brukade pappa baka en hel del. När han gjorde Grannens chokladbröd blev jag extra glad. Det var så underbart gott att få sätta tänderna i dessa kakor innan de hade hunnit svalna och stelna till. Jag har aldrig lyckats återskapa samma stämning som när pappa bakade, men de är fortfarande väldigt goda!

Grannens chokladbröd (pappas recept)

250 gram vetemjöl
200 gram socker
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
1 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg (enklast i matberedare som pappastackarn inte hade nån), ha i ägget sist. Dela degen i 6 lika stora bitar som rullas till plåtlängder, lägg tre på varje plåt. Platta till dem något och pensla med uppvispat ägg. Garnera med pärlsocker och ev flagad mandel. Grädda i 200 grader 8 – 10 minuter.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Godaste Hallongrottorna

Jag älskar hallongrottor! Den enda småkakan som eventuellt är godare är vaniljhjärtan… Här kommer mitt recept, som är väl beprövat vid det här laget. Jag fick det av ett bagarproffs, och han visste vad han gjorde 🙂

Hallongrottor:

3oo gram smör
1.5 hg florsocker
3.6 hg mjöl
0.6 hg vaniljkrämspulver
7 gram bakpulver
hallonsylt

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vaniljkrämspulver. Knåda ihop degen. Låt ev vila kallt i kylskåp en stund. Rulla till små bollar, jag brukar göra dem ca 40 gram/styck, lägg i muffinsformar. Om du vill använda mindre formar särskilda för hallongrottor är det lagom med 20 gram/form. Gör ett hål i varje boll och fyll med fast hallonsylt. Grädda i 175 – 200 grader ca 10-15 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Chokladcookies

Varje onsdag har mitt företag Vi Energi  drop-in för alla som vill ta en fika och prata om livets mysterier. Jag vill gärna baka något gott till kunderna dessa onsdagar, det är så roligt att få bjuda på egentillverkat kaffebröd. Ger god energi liksom. Den här veckan gjorde jag amerikanska cookies. Jag har haft receptet i min pärm i flera år men inte fått tummen ur. Men igår blev det av. Så nu har kunderna fått njuta av cookies, och jag med!

Chokladcookies (ca 24 st)

200 gram smör
4,5 dl farinsocker eller råsocker (jag tog råsocker)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl havregryn (jag bytte ut 3 dl mot hemmagjord nötmüsli)
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300 gram mörk choklad, grovhackad (jag tog Marabous Mörka)

Blanda smör, råsocker, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör tills smeten fått krämig konsistens. Funkar bra med matberedare. Tillsätt havergryn (+ ev müsli). Vispa upp äggen lätt och och rör ner i smörblandningen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i smeten. Tillsätt grovhackad choklad och blanda ordentligt. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper med gott om mellanrum. Tryck till dem lätt. Grädda i 160 grader (vanlig ugn) ca 15 minuter. Om du vill ha extra krispiga kakor låt dem stå i eftervärmen tills ugnen är kall.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Underbara Wienerstänger ….dreggel

Sedan jag var 15 år har jag varit receptsamlare. Mest på kakrecept. Ett tag var jag med i en receptklubb som hette Hembakat. Man fick ett antal receptkort varje månad och dessutom en pärm att samla i. Eller hur låter det gammalmodigt, nu sköts ju sånt på weben! Hur som helst finns det flera underbara kakrecept i samlingen. Idag ska du få äran att ta del av:

Wienerstänger:

125 gr smör (eller margarin, men smör godast!)
3/4 dl socker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Fyllning: 1 dl fast röd sylt (hallon rekommenderas!)

Glacyr: florsocker och citronsaft. Ta några matskedar citronsaft och blanda i florsocker tills glacyren är lagom tjock ca 2-3 dl.

Gör så här: Rör matfett och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda i mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt ev ligga inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar, forma till smala rullar, lika långa som bakplåten. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna. Fyll med sylt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna lite, bred glacyren över. Skär på snedden i ca 2 cm stora bitar (jag brukar ta en degskrapa av metall, funkar bäst.) Låt kallna på plåten.

Jättegoda – man vill äta upp hela plåten direkt!!! Fast det blir finare på fat…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Drivs av WordPress. Design av WooThemes