Topp-Meny

Arkiv | Matbröd

Rågbitar med mersmak

Ibland får jag ”ärva” gamla veckotidningar. Jag älskar att samla på recept ur dem. I köksskåpet har jag en tjock mapp med potentiella smakupplevelser. Idag testade jag ett recept på rågbitar ur Hemmets Journal. Jättegoda! Självklart anpassade jag receptet efter det som fanns hemma, men jag var ovanligt trogen ursprungsreceptet den här gången. Läs, baka och njut 🙂ragbitar_web

Rågbitar
Skållning:
1 dl 4-kross
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kokande vatten
Deg:
50 g jäst
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
2 msk rapsolja
ca 9 dl vetemjöl Special

Bakningen startas på kvällen innan med att man blandar kokande vatten med 4-kross och rågmjöl i en degbunke. Låt stå i rumstemperatur över natten, täckt med plastfolie. Nästa dag gör man degen genom att tillsätta övriga ingredienser: häll först i jästen, sirap, salt och rapsolja. Blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt sedan vetemjölet pö om pö tills degen känns smidig och släpper degbunkens kanter. Arbeta degen väl, ca 15 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den en stund till. Dela den i 4 bitar och rulla varje del till ca 25 cm. Platta till dem något och dela sedan i trekanter, 7 per längd. Låt jäsa igen ca 40 minuter. Pensla eller spraya bitarna med vatten innan de gräddas mitt i ugnen, 225 grader, i 10 – 15 minuter. Låt svalna under bakduk. Gottigottgott 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Jättegott bröd med frukt och nötter

I måndags bakade jag så det rykte. Ger ju bara bort ätbara julklappar nu för tiden. Min dotter var en extra utmaning eftersom hon slutat helt med godis och kakor. Hon ville helst ha ett nyttigt och grovt bröd. Dom gamla vanliga favoriterna dög inte. Därför började jag leta efter alternativ. Till slut hittade jag detta fantastiska bröd i receptsamlingen. Jag har tittat på det många gånger men aldrig provat. Men nu när vi njutit av det flera dagar kan jag meddela att detta är bland det godaste bröd jag ätit – knaprigt, mättande, sött och ljuvligt. En klar favorit!

Bröd med frukt och nötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirapfruktnotlimpa_web
0.5 dl torkade aprikoser
0.5 dl russin
2 dl hasselnötter
2 dl 4-kross (alt 1 dl vetekross, 1 dl rågkross)
1 dl havregryn
2.5 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
0.5 dl krossade linfrön
1.5 tsk salt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka aprikoserna och hasselnötterna. Blanda dem med russin och de torra ingredienserna. Blanda fil och sirap i en stor bunke. Rör ner den torra blandningen i filen. Smörj en avlång brödform ca 2 liter och häll i smeten. Strö lite havregryn över limpan och grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Om botten på limpan fortfarande är fuktig efter gräddningen så ha den i ugnen en stund till utan form. Låt svalna. Jättegott ljummet med äkta smör 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Gott och lite grovt frukostbröd

Har experimenterat lite igen. Blev sugen på goda frukostfrallor. Tänkte att jag har i lite allt möjligt och testar om det blir gott. Det blev det. Jättegott och saftigt frukostbröd – funkar både som frallor och limpor 🙂

Regines frukostbröd reginelimpa_web
Koka upp:
6.5 dl vatten
2 tsk salt
1.5 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 dl kornmjöl
Låt koka någon minut tills det liknar gröt. Låt svalna (måste bli kallare än 37 grader).

Smula 100 gram jäst i en degblandare. Blanda ut med lite kallt vatten (0.5 dl räcker). Häll i mjölgröten och tillsätt:
1 – 2 msk honung
1 – 2 tsk mer salt (om man gillar bröd med lite mer smak)
ca 0.5 dl rapsolja.
Blanda i vetemjöl pö om pö tills degen släpper kanterna.
Arbeta degen ca 15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka sedan ut till 20-25 frallor eller 3 limpor. Låt jäsa ca 1 timme till. Grädda frallor i ca 225 grader 15 minuter och limpor i 175 – 200 grader 35 – 40 minuter. Ha lite tålamod och låt degen jäsa ordentligt – resultatet är värt att vänta på 🙂

När jag ändå var på gång med brödbak gjorde jag det underbart goda julbrödet, eller kavring som det står i receptet. Det är såååå gott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Potatislimpa á la mej

2013-07-07 14.47.36Igår skördade jag vårt potatisland. Det är en härlig känsla att få plocka upp knölarna man begravde tidigt i somras. De flesta var fina, men några var lite skadade. De skalades och kokades. Vi blev bjudna på mat igår så potatisarna hamnade på spisen helt övergivna. Mitt samvete började klaga framåt kvällen. Skulle vi inte göra nåt med dessa godsaker som vi slitit hårt med hela sommaren??? Jag dövade samvetet tills klockan var 21. Då letade jag fram ett recept på potatislimpa. Klockan 22 började jag baka (jag är inte så traditionell med tider och sånt). Som alltid gjorde jag om receptet efter eget huvud och därför kan jag med stolthet precentera:

Tant Regs Potatislimpa
ca 300 gram skalad, kokad och mosad potatis
50 g jäst
5 dl naturell yoghurt eller fil (kan blandas med hälften vatten)
1 dl rapsolja
2-3 tsk salt
0.75 dl mörk sirap
5 dl grovt rågmjöl
10 – 12 dl vetemjöl

Skala, koka och mosa potatisen. Smula jästen i en bunke. Värm yoghurt och olja till 37 grader. Rör ut lite av vätskan med jästen tills den löst sig. Blanda i resten av ingredienserna. Spara vetemjölet till sist. Det blandas i lite i taget tills degen är fast och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till 2 stora limpor eller 3 mellanstora. Låt jäsa minst 30 minuter till. Grädda i 200 grader ca 40 minuter (mindre limpor kortare tid). För att se om limporna är klara – vänd på dem och se på botten. Lagom brun botten = klart bröd 🙂

Perfekt sätt att ta vara på överbliven kokt potatis!!!
potatislimpa_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Regines frukostbullar med morot

Vi odlade morötter i år. De blev fina men beska. Inte så goda att äta färska. Så nu gör vi allt möjligt för att hitta på nya morotsrecept. Den traditionella morotskakan nedan var först ut. Jag testade även att göra morotsmarmelad här om dagen. Den blev okej, men smakade annorlunda. Inget recept delas ut än 😉 Tar ett tag att vänja sig. Självklart har jag använt morötter i bröd också. Här kommer det mest lyckade experimentet (som jag redan hunnit baka flera gånger!):
morotsfrallor_web
Regines frukostbullar
50 g jäst
1 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 dl skrädmjöl (kan bytas mot t ex grahamsmjöl)
6 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
1 -2 tsk nymald anis (kan uteslutas)
0.5 dl olja
2 – 3 dl rivna morötter
1 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Skala och riv morötter. Koka gröt av vatten, salt, havregryn, rågmjöl och skrädmjöl. Låt gröten kallna till 37 grader. Blanda ut lite av den med jästen tills den löst sig. Rör ner alla ingredienser utom vetemjölet tills allt blandats. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen känns smidig. Arbeta degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till frukostbullar, jag vägde mina till ca 80 gram/styck. Låt jäsa igen. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med några msk mjölk. Strö över grovt rågmjöl och grädda av i ca 15 minuter mitt i ugnen.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Goda, saftiga och fina frukostbullar

Eftersom jag en längre tid konsumerat alldeles för mycket socker tänkte jag baka matbröd för en gångs skull. Jag gjorde som jag brukar, letade recept i mina bakböcker och på nätet. Till slut fastnade jag för ett brödrecept på Militärmammans sida. Frallorna blev både fina och goda. Dom kommer jag göra fler gånger! Här kommer receptet:godasaftigafrallor_web

Saftiga frukostbullar
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl (special)
1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk till pensling och linfrön eller solrosfrön till garnering

Smält smör, tillsätt mjölk, salt och honung. Värm tills fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över det ljumna degspadet. Blanda tills jästen löser upp sig. Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen slät och smidig. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Dela degen i 18 lika stora bitar och trilla varje bit rund. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåt i ytterligare 30 min. Pensla med ägg och strö över fröna. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader, ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Dom var jättegoda ljumma med smör och ost – och tillsammans med en kopp varm choklad blev det världsklass! Ujjjja 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Bröd a la Patric (#1)

Detta är ett gott och enkelt bröd som passar till det mesta.Patric-brod#1

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
Ca 13 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1/2 dl havregryn
1 msk linfrön
1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
2 tsk salt

Smula ner jäst i bunke. Strö över 1 tsk socker.
Värm vatten till 37C och blanda vattnet med jästen i bunken. Blanda i havregryn, linfrön, sirap, olja och salt.
Ha i 3/4 av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt mjöl efter behov. Bearbeta i en kvart.
Lägg degen på bakbordet och knåda en liten stund. Låt jäsa ca 1 timme.

Dela upp degen i två delar, knåda in lite form och god energi och lägg på plåt. Låt jäsa i ca 1 timme.

Skjuss in i ugnen 250C. Sänk temperatur till 200C.
Efter ca 40-45 min är brödet klart.

Ååhhh, så gött! 🙂 // Patric

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Källarfranska

Jag tittade på repriser från Hela Sverige bakar. Då blev jag sugen – först på prinsesstårta och sen på källarfranska. Därför var jag tvungen att baka. Prinsesstårtan står i kylskåpet och väntar. Källarfranskorna har jag ätit flera stycken av redan. Dom blev goda. Det är faktiskt första gången jag lyckas med källarfranska. Receptet hittade jag på kokaihop.se. Som vanligt har jag gjort om lite efter egen smak. Ett utmärkt litet bröd till nyårsbuffén?

Källarfranska
50 gram jäst
5 dl 37-gradigt vatten
1 tsk socker
2 tsk salt
3 msk rapsolja
13 dl vetemjöl (helst Special)

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i degbunken. Lös upp i lite av vattnet. Häll i övriga ingredienser och arbeta degen i maskin ca 8 minuter. Låt jäsa 30 minuter. Dela degen i 40 delar och lägg på två plåtar, behöver inte rullas till bullar. Jäs 30 minuter till. Sätt ugnen på 250 grader. Skvätt lite vatten på bullarna innan de sätts in i ugnen. Grädda ca 8 minuter. Låt svalna på galler.
Lätt och mycket gott!
kallarfranska_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mitt godaste julbröd

Ända sedan jag smakade denna underbara kavringsliknande limpa nån gång på 80-talet har den varit min favorit. Resten av familjen känner likadant. Vi brukar göra den till jul, så den har blivit vårt offeciella julbröd. Släkten brukar få limpan i julklapp – succé varje år. Prova den med en smakrik ost, t ex Prästost, det är underbart! Härom dagen testade jag en variant med jäst, den blev fluffigare och minst lika god. Testa båda vetja.
kavring_web
Kavring
1 liter filmjölk
4 dl mörk sirap
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 påse brödkryddor
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)

Häll filen och sirapen i en rymlig bunke. Blanda de torra ingredienserna noga innan de blandas i filen/sirapen. Lägg i en smord långpanna. Grädda först i 100 grader 1 timme, höj sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 1 timme. Låt sedan brödet stå i eftervärmen 15 minter. Låt svalna och stjälp sedan upp brödet och skär i limpor.

Variant med jäst
1 liter yoghurt 3 %
4 dl mörk sirap
100 gram jäst
1 påse brödkryddor
1.2 kg rågsikt (ca 2.4 liter)

Värm yoghurten till rumstemperatur – ej över 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av yoghurten. Häll sedan över resterande yoghurt samt sirapen. Blanda mjölet med brödkryddorna och blanda i bunken. Arbeta ca 5 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna. Låt jäsa igen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 40 – 50 minuter.
kavring3_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Grova brödkakor

Om man gillar lite grövre bröd till frukost är dessa brödkakor perfekta. De smakar gott av råg och gör magen glad. Detta är motsatsen till en fralla, man blir mätt…

Rågkakor

50 gram jäst
50 gram smör
5 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 msk salt
3 msk mörk sirap
7 dl grovt rågmjöl
5 – 7 dl vetemjöl (Special)

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och blanda i filmjölk, värm till 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och lös upp den. Häll över resten av vätskan och även sirap och salt. Blanda sedan i rågmjölet så det blandar sig ordentligt. Fortsätt med vetemjöl till degen är lagom fast. Jäs under bakduk 45 – 60 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl om degen är kletig. Dela i 4 delar och forma till brödkakor. Gör ev hål i mitten. Nagga. Lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Låt jäsa 30 minuter till  under bakduk. Pensla kakorna med vatten och strö över lite grovt rågmjöl innan de gräddas mitt i ugnen i 225 grader 12 – 15 minuter. Låt svalna lite under bakduk innan de avnjuts.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Sirapslimpor – nostalgi…

När jag var liten gjorde vi ofta utflykter på sjön. Mamma och pappa hade båt och vi bodde nära Vänern, därför blev det många utflykter på somrarna. Det var underbart! Jag älskade att sitta i fören och ha fartvinden i ansiktet och fötterna i vågskvalpet. Turerna blev ofta långa och därför tog vi med matsäck. En favorit var sirapslimpa med prästost. Till det drack vi barn saft. På vintern gjorde vi också utflykter, men då på isen med skidor eller skridskor. Limpan i matsäcken var samma, men då var det varm O’boy i muggen. Varför är det alltid godare att äta utomhus?

Sirapslimpa

50 gram smör
50 gram jäst
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
1 msk salt
3 dl finmalet rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl (helst Special)

Värm filmjölken och smöret till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda ut med filmjölken. Blanda i sirap och salt och tillsätt sedan rågmjöl och vetemjöl tills degen är lagom fast, slät och blank. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka ut till 2 limpor och jäs ordentligt en gång till. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Grekiskt bondbröd

Alltid gott med hembakade limpor! Det är lite mer att tugga på än de luftfyllda versionerna i affär’n.
Jag har ändrat lite i ursprungsreceptet, och här kommer min version av:

Grekiskt bondbröd:
2 stycken

50 gr jäst
5 dl naturell yoghurt
2 tsk salt
1 msk honung
7 dl vetemjöl
5 – 6 dl rågsikt

Värm yoghurten till 37 grader och blanda med den smulade jästen i en degbunke. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter, dragfritt och under duk. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Dela i två bitar och forma till två limpor. Lägg på smord/pappersklädd plåt och skär några skåror på ytan med vass kniv. Låt jäsa 30 minuter till.  Grädda i 200 grader, nedersta falsen, ca 30 minuter.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes