Topp-Meny

Arkiv | Matbröd

Pitabröd

Jag har köpt pitabröd massor med gånger, men aldrig bakat själv. Så kan vi inte ha det! Därför tog jag tag i saken och satte igång. Recept från Hembakat. Det var oväntat lätt. Det enda kruxet var att ha is i magen och hålla ut tills de var färdiggräddade. De måste ju svälla upp ordentligt, annars blir det ju inget hålrum att stoppa god fyllning i. Jag hade lite bråttom med en plåt, men den andra blev bra. Nu vilar pitabröden i frysen tills det är dags för nästa utflykt i det gröna.

Pitabröd (8 st):

25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl rågsikt
5 – 6 vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke. Låt vattnet bli fingervarmt, häll lite över jästen och blanda ut den. Häll över resten av vattnet och resten av ingredienserna. Blanda i vetemjölet lite i taget tills den blir blank och smidig och släppen bunkens kanter. Dela degen i 8 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle och låt dem jäsa under bakduk 20 minuter. Kavla sedan ut bullarna till runda platta kakor, ca 15 cm i diameter. Jäs på arbetsbänken under bakduk 30 minuter till. Vänd kakornaoch lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen på 250 grader 6 – 8 minuter, tills de pöst upp och känns lätta. Låt kallna under bakduk.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Regines & Grahams Tekakor

Jag tycker vanliga tekakor är lite mesiga. Goda, men inte så mycket att få i magen. Därför har jag alltid gillat lite grövre tekakor bättre, och särskilt om de innehåller grahamsmjöl. Efter en del mixtrande hittade jag en formel på tekakor som passar mig. Familjen är också nöjd. Får jag därför lov att presentera:

Regines Grahamstekakor

2 dl grahamsflingor/grahamsmjöl
5 dl vatten
100 gram smör
5 dl mjölk (funkar lika bra med vatten)
100 gram jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1 dl kesella
1 dl linfrö
5 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl

Koka en gröt av grahamsflingor (går lika bra med grahamsmjöl) och vatten. Klicka i smöret i gröten när den är klar (behöver bara koka 1- 2 minuter). Blanda i mjölken, jag brukar vipsa i mjölken så blir det mindre klumpar. Låt bli 37 grader. Smula jästen i en degblandare. Häll över lite av grötspadet och lös upp jästen. Häll sedan i resten samt salt, sirap, kesella, resterande grahamsmjöl och linfrö. Blanda igen och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget till degen är jämn och fin. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Baka ut till tekakor, om man gör den ca 100 gram/st blir det ungefär 30 stycken. Nagga och låt jäsa 30 minuter till. Grädda i 225 grader 10 – 12 minuter.
Ujuj, det blir en god frukostmacka det!!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Pappas Rågrutor

Enkelt att göra, gott att äta. Vad mer kan man begära? Pappa brukade göra dessa rutor när jag växte upp. Mamma gillade inte att ta i mjöl, så det var alltid pappa som bakade hemma hos oss. Och det gjorde han hur bra som helst! Kanske därifrån jag ärvt mitt bakiga intresse?

Pappas rågrutor
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl vatten
2 tsk salt
0.5 dl sirap
1.5 tsk malda brödkryddor
9 dl rågsikt
1 dl fiber (ex vetekli)
2 – 3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och smör till 37 grader och häll över lite av vätskan på jästen. Blanda tills den löst upp sig och häll på resten av smör-vattnet. Tillsätt salt, kryddor, sirap, fibrer. Häll i mjölet lite i taget. Blanda tills degen är jämn och smidig. Låt jäsa ca 20 minuter. Häll ut degen i smord långpanna och platta ut den jämnt med mjölad hand. Markera 16 rutor med vass kniv och nagga med gaffel. Låt jäsa 20 minuter till. Grädda 15 – 20 minuter i 225 grader. Låt svalna och dela i rutor.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Leilas baguetter

Jag är lite fascinerad av Leila Lindholm och hennes bakverk. Hon kan få det mesta att se läckert och lättbakat ut. Jag brukar behöva en dreggelservett bredvid när hon gör sina kakor. Och sen måste jag prova själv. En del blir inte så gott som det ser ut, men det kan ju bero på att jag inte är Leila? Skulle vilja ha Smak-TV, eller Bak-TV(!?). Det är ju inte bara kakor som lockar, Leila gör ju massor med gott matbröd också. Hennes baguetter är jättegoda. De tar sin lilla tid att göra, men börjar man bara i tid så är de mödan värd. Mitt recept är på en slarvigt skriven lapp. Det skrev jag av från recept.nu om någon vill gå till källan.

Leilas baguetter

Deg 1:
5 gram jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl Special
Blanda och jäs i minst 4 timmar.

Deg 2:
15 gram jäst
3 dl kallt vatten
1 msk salt
1 msk socker
9 dl vetemjöl Special
Blanda med deg 1 och knåda i maskin på låg fart 15 minuter. Jäs 1.5 timme till.
Tag sedan försiktigt upp degen och dela den i 4 bitar. Forma till baguetter, pensla med vatten och strö över flingsalt. Gör ev snitt med kniv i baguetterna. Jäs 1 timme till. Grädda 5 minuter i 240 grader, sänk sedan ugnen till 200 grader och grädda 25 minuter till. Spraya lite vatten in i ugnen efter ca 15 minuter för mer krispig yta. Sen är det bara att äta! Varm baguette med smältande smör på – och te, mmmmmmmmmmm…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Busenkelt å jättegott bröd

På min nya arbetsplats lagar vi mat och bakar i stora lass. Vi ska se till så att 14 tonårspojkar är mätta och nöjda… När man ska baka till många är det en stor fördel om det är enkelt, därför gillar jag detta brödrecept skarpt. Prova får du se!

Asyriskt bröd

25 gram jäst
2 tsk salt
6 dl vatten
1 liter vetemjöl (gärna special)

Värm vattnet till 37 grader. Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda sedan i resten av vattnet, salt och mjöl. Arbeta en stund, degen ska vara lös. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Jag brukar smörja plåten med olja, sedan har jag olja på fingrarna när jag trycker ut degen i plåten. Det blir så gott då. Jäs en gång till. Grädda 15 – 20 minuter i 250 grader. Skär i rutor när brödet svalnat.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ljust matbröd

Ville dela med mig av ett limprecept som hängt med mig sedan 80-talet (oj va gammal jag lät nu). Enkelt och lätt att variera.

Ljust matbröd

50 g jäst
7.5 dl vatten
1.5 msk margarin el olja
1 msk salt
1.3 dl vetemjöl (kan bytas mot lantvetemjöl el liknande)

Variation: byt ut 1-2 dl av mjölet mot t ex vetekli, havregryn eller grovt grahamsmjöl så blir brödet lite ”matigare”.

Smula ner jästen i en bunke. Häll över ljummen degvätska och låt jästen smälta. Blanda i övriga ingredienser. Om du väljer att ha i några deciliter kli eller annat så ha gärna i det innan vetemjölet. Bearbeta i degbunken tills degen är slät och börjar släppa bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 1 timme. Baka ut till 3 större eller 4 mindre limpor. Jäs utan bakduk 30 – 40 minuter. Grädda i 250 grader ca 15 minuter. Pensla med kallt vatten efter gräddning.

Enkelt va? Och om man väljer olja i brödet kan ju även veganer äta det.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Det doftar gott om Regines bak (!?)


Jag har gjort egna rågsiktskakor! Efter tre försök blev jag äntligen nöjd…ser de inte goda ut? Jag tycker de smakar bäst utan brödkryddor, men min kära familj håller inte med så jag får väl växla lite. Vill ni veta vad jag hade i dem?

Regines rågsiktskakor (4 st):

50 gr smör
5 dl vatten
50 gr jäst
1.5 tsk salt
3 msk ljus sirap
ev 1 msk malda brödkryddor
2-3 dl grovt rågmjöl
12 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Värm vatten till 37 grader. Smält smör å låt svalna. Blanda jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt sedan övriga ingridienser. Arbeta degen väl och låt jäsa 40 minuter. Baka ut brödkakorna och låt jäsa en gång till. Grädda i ca 200 grader tills de är klara.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Mera matbröd

Eftersom jag just nu kämpar mot sockerberoendet har jag riktat in mina bakorgier på matbröd. Detta är det senaste. Hämtat från matklubben.se – en uppsjö av olika recept.

Matbröd
Enkelt matbröd, lätt att göra, smakar ungefär som sirapslimpa.

11 dl ljummet vatten
100 gr jäst
1.5 – 2 msk salt
2 dl socker
2.5 dl sirap
2 kapsyler outspädd ättikssprit
1 påse rågsikt

Blanda ihop allt i en matberedare. Bred ut degen i en långpanna.
Nagga med en gaffel. Låt jäsa 2 timmar på smord och mjölad plåt.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Pensla det nybakade brödet med kallt vatten. Dela brödet i 4 delar när det svalnat.
När jag bakde detta brödet blev jag förvånad att det inte jäste särskilt mycket på 2 timmar, fast det var jättevarmt den dagen. Måste bero på ättiksspriten för det blev jättebra i ugnen sen. Däremot sprack det på sidorna. Jag tror det kan undvikas om man bearbetar degen längre i bunken.

Gott och sött. Inte så bra när man vill undvika socker….

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Gött grovt bröö

En favorit. Gott å grovt matbröd som man inte tröttnar på. Det är riktiga grejer som gäller, inget luft å bös här inte… Fick receptet av min kompis Marianne för sådär 25 år sedan. Och det håller verkligen måttet än!

Mariannes matbröd

5 dl kokande vatten
5 dl grovt mjöl (t ex grovt rågmjöl + 4 sädesslag eller nåt annat grovt)
ev 1 – 2 dl russin
Lägg detta i blöt 6 – 12 timmar

Tillsätt sedan:
5 dl kokande vatten
100 gram jäst
1 – 2 tsk salt
2 – 3 msk sirap
vetemjöl tills degen är jämn

Låt jäsa 1 timme. Baka ut till 4 limpor och jäs 1 timme till.
Grädda i 175 grader 40 – 50 minuter. Pensla med hett vatten efter gräddning.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes