Topp-Meny

Arkiv | Goda tårtor & söta pajer

Himmelsk Päronpaj med mandel och vanilj

Päronsmaken kommer fram oväntat bra i denna sockerdröm. En väldigt, väldigt god paj. Min nya favorit faktiskt. Dessutom min egen skapelse – receptet kommer från mig själv 🙂 Stolt som en tupp. Det är lite pill och tid i denna paj, men det betyder att den också blir fylld med massa kärlek 🙂

Himmelsk Päronpaj
Pajdeg:
100 gram kallt smör i bitar
2 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 äggula
Mazarinfyllning:
50 gram mandelmjöl
35 gram smält smör
1 ägg
0.5 dl socker
1 msk mjöl
1 krm bakpulver
Vaniljkräm:
1.5 dl mjölk
1 – 1.5 msk socker (beroende på om man använder vaniljsocker eller ej)
1 äggula
0.5 msk maizenamjöl
1 vaniljstång, några droppar vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
2 conferenspäron

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål. Häll i smörbitarna och blanda snabbt samman till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta försiktigt degen tills den blir slät (helst så lite som möjligt). Låt vila i kylen 30 minuter.
Gör under tiden fyllningarna.
Blanda mandelmjöl, mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt först ägget och sedan smöret. Rör till en slät smet och ställ åt sidan.
Vaniljkrämen kan göras med eller utan vaniljstång. Med stång så delas den och blandas med mjölk och socker i en gryta.Låt koka upp. Blanda ägg och maizenamjöl i en annan värmetålig bunke. Häll över mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Häll tillbaks allt i grytan och värm upp under omrörning tills krämen är lagom tjock. Ta bort vaniljstången och kyl så fort som möjligt så att krämen inte fortsätter tjockna. Utan vaniljstång gör man på samma sätt fast tillsätter smaken i form av vaniljsocker eller arom när krämen börjar svalna.
Självklart kan man också använda några dl färgig vaniljkräm, men det är roligare och godare att göra själv 🙂

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter noga. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla till en jämn rund platta, lite större än formen. Lägg försiktigt degen i formen och tryck ut eventuella luftbubblor. Ta bort överflödig deg med kniv eller tryck på kanten med fingrarna. Nagga botten. Häll i mazarinfyllningen. Skala päronen och klyfta dem tunt. Lägg dem i fint på mazarinfyllningen. Häll sist över vaniljkrämen så att den täcker päronen.
Grädda i 175 grader 30 – 35 minuter. Skydda överdelen med folie om den mörknar för snabbt.

Låt svalna lite innan servering. Mums!
päronpaj

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Smaskig marängtårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårtaAnnas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Experiment Mockatårta

Mitt äventyr som nyttig går inget vidare just nu. Flyttar och långväga besök är en utmärkt ursäkt att äta allt man inte bör, ska, får… Jag har upptäckt att förbud är en farlig sak. Ju mer man inte får göra en sak desto mer lockar det. Prova själv.  Tänk inte på tårta. Speciellt inte på din favorittårta. Vad ser du framför dig? Tårtan va? Precis. Så det är bättre att inte skapa några förbud. Eller hur? Gör det som känns rätt i magen, för magen istället. Om du kan.

Häromdagen blev baksuget för stort. Jag var tvungen att göra något sött och smaskigt för att inte bli galen. Kreativiteten krävde att jag provade något nytt. Jag kände mig stark och modig. Så jag gjorde Mockatårta. Har provat förut och misslyckats. Men den här gången såg den ganska okej ut. Och smakade som receptet utlovar. So far so good. Tårtan är dessutom glutenfri. Ett stort plus eftersom det innebär att pappa kan också äta. Ett annat plus är att min sambo pratat sig varm om den här tårtan flera år. Det är bra. Då slipper jag äta upp hela själv…
Receptet kommer från den ständigt aktuella ”Sju sorters kakor”.

Mockatårta
Botten:
6 äggvitor
3,5 dl socker
Mockakräm:
0.75 dl starkt kaffe
250 gram osaltat rumsvarmt smör
1 dl florsocker
3 äggulor
Garnering:
1 påse mandelspån
kaffepulver

Sätt ugnen på 125 grader. Markera 3 runda bottnar, 22 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Smörj, mjöla och lägg på plåt. Dela äggen. Blanda vitor och socker i en värmetålig bunke. Ställ bunken över en kastrull med kokande vatten (se till att bunken sluter tätt över grytan). Vispa tills marängsmeten blir blank, tjock och fast. Spritsa eller bred ut den i de markerade cirklarna på bakplåtspappret. Ställ in i ugnen direkt. En plåt i mitten och en i nedre delen. Skifta plats på  dem några gånger under tiden de gräddas. Grädda ca 1 timme och 45 minuter. Lossa bottnarna försiktigt från pappret. Låt stå torrt medan fyllningen förbereds.
Brygg starkt kaffe (ta o.5 dl kaffepulver och 1.5 dl vatten). Låt svalna till rumstemperatur. Rör smör och florsocker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget. Häll i kaffet och rör ihop till en jämn smörkräm. Gör inte samma misstag som jag – ställ inte kaffet i kylen. Det blir en mardröm att blanda med smöret om det är för kallt…
Montera tårtan. Ha kräm mellan varje lager. (Om man vill  bryta av lite kan man ha vaniljkräm i mittenlagret.) Spritsa den sista krämen överst som dekoration. Dekorera sidorna med flagad mandel. Sikta över kaffepulver. Servera genast, annars blir marängen mjuk.
20160711_205258

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Upplevelsepaj i repris

Nu när det är jordgubbssäsong går det inte att undvika världens godaste jordgubbspaj. Jag har haft med den i bloggen förut, men den tål att tas i repris. I torsdags fyllde min brorsdotter 21 år och hon önskade sig en sak av mig – den här pajen! Hennes pappa blev mäkta besviken när hon tog pajen och bar iväg med den med orden: ”Den är bara min!”.  Så jag fick göra en paj till honom med. Inte mig emot. Jag tar alla ursäkter att få äta den här pajen. Fast nu, efter flera dagars sockerrus, har jag återgått till nyttigheterna. Men…suck…socker är gott!

Upplevelsepaj (Gittans bärpaj)
Pajskal:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 – 5 dl jordgubbar (färska eller frysta)

Blanda samman alla ingredienser till pajskalet i matberedare eller för hand. Låt vila 30 min i kylen. Tryck ut i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten. Blanda sedan crème fraiche, ägg, socker och vaniljsocker. Häll jordgubbarna i pajskalet (alla bär passar men jordgubbar är godast). Häll sedan crémefraicheblandningen över. Grädda 30 – 40 minuter i 175 – 200 grader i nedre delen av ugnen. Servera med vaniljsås eller grädde.
jordgubbspaj8_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Tårta Freestyle med jordgubbar och chokladkräm

Tänkte göra en rulltårta med choklad- och hasselnötsfyllning. Jag brände rulltårtan. Och hade massa fyllning klar. Tänkte om. Gjorde en sockerkaka med kaffesmak som fick bli basen i en freestyletårta, uppfunnen i nuet. Den blev mäktig, men väldigt smaskig. Får skynda mig att skriva upp receptet innan jag glömmer 🙂

Freestyletårta med choklad och jordgubbar
Botten:
2 ägg
2 dl socker
100 gram smält smör
0.5 dl starkt kaffe
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1.5 dl florsocker
0.75 dl kakao
70 gram choklad eller nutella
50 gram malda hasselnötter
75 gram smör
3 msk grädde
Topping:
3 dl vispad grädde blandas med 3 – 4 dl hackade jordgubbar

Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Tillsätt smör, kaffe och mjölet (väl blandat med bakpulver och vaniljsocker) försiktig och växelvis i smeten. Häll i smord och bröad form ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 – 200 grader ca 30 minuter. Stjälp upp och låt svalna. Blanda fyllningen så här: Mal hasselnötterna eller mixa till mjöl. Vispa smör, chokladkräm, kakao, florsocker och nötter till en jämn smet. Tillsätt grädde tills smeten fått bra konsistens. När kakan är sval delas den i två delar. Bred på fyllningen bottendelen och lägg sedan på toppen. Toppa med jordgubbsgrädden. Klart att servera!
jordgubbchokladtarta3_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Nån slags päronpaj

Jag har experimenterat med vaniljhjärtan i flera dagar. När jag hade tröttnat på dessa delikata bakverk hade jag massa mördeg kvar. Jag såg mig omkring i köket och upptäckte en korg med päron. Japp – du gissade rätt. Jag gjorde en päronpaj. Med det som fanns i huset. Mitt livs första päronpaj såg dagens ljus strax före middagen. En perfekt söndagsefterrätt. Den blev mycket god. För att komma ihåg hur jag gjorde den skyndade jag mig att skriva ner receptet här. Varsågoda 🙂

Nån slags päronpaj
Pajdeg
Nyp ihop 150 gram smör med 3 dl vetemjöl, 0.75 dl socker och 2 msk vatten. Låt vila 30 minuter. Klä sedan en pajform med degen, ca 24 cm i diameter. Nagga. Låt vila kallt 30 minuter till. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.
Fyllning
5 päron
1 dl socker
3 ägg
100 gram mandelmassa
2 dl crème fraiche
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt riven mandelmassa och crème fraiche. Skala och dela päronen på mitten. Ta bort kärnhusen. Fyll äggsmeten i det förgräddade pajskalet och lägg sedan i päron halvorna. Grädda i 200 grader ca 35 minuter i nedre delen av ugnen. Om pajen blir för mörk så kan man täcka den med ugnsfolie i slutet. Låt pajen svalna och servera med vaniljsås eller grädde. paronpaj_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glassbakelse med daim..mmmmm…

Min kompis Asta har en uppsjö av läckra recept i sin samling. Den här perfekta efterrätten har jag fått från henne. Jag tänkte bidra med den som tips till årets julbord – perfekt avslutning på stabbig julmat 🙂

Glassbakelser ca 18 st
Botten
1. 5 dl mald mandel
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
Fyllning
3 dl hårt vispad grädde
3 äggulor
0.75 dl socker
4 krossade Daim (=2 dubbeldaim)

Dela äggvitor och äggulor. Vispa vitorna till fast skum. Blanda socker och mandel till botten. Vänd försiktigt ner i vitorna. Klicka i aluminiumformar. Grädda i ca 10 minuter i 175-200 grader. Låt svalna helt. Vispa gulorna med sockret till fyllningen. Vänd ner i den vispade grädden. Krossa daimen, lättast om den fått vara i kylskåpet en stund. Jag brukar lägga den i en plastpåse på hårt underlag och krossa med mortelstöten. Blanda daimen i gräddsmeten och fördela på bottnarna. Styckfrys några timmar. Ta fram en liten stund innan servering. Mumma!
glassbakelse_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Enkel och perfekt dessert – Havreflarnstårta!

Gör två jättestora havreflarn. Vispa grädde och hacka i några bananer. Och vips så har du världen enklaste och kanske godaste tårta. havreflartarta5_webKan det bli bättre?

Havreflarnstårta med banan
Havreflarnsbotten
2 dl socker
0.5 dl grädde
0.5 dl sirap
1.5 dl smält smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
2-3 dl vispad grädde och 2-3 bananer

Blanda allt till flarnen i en bunke. Dela smeten i 2 delar. Smörj eller lägg bakplåtspapper på 2 plåtar. Lägg en hälften av smeten på varje plåt och platta till den lite och forma den rund, den rinner ut ganska mycket i ugnen sedan. Grädda i 200-225 grader 5 – 10 minuter. Lossa från plåten innan de stelnat helt. Låt svalna och fyll sedan med grädde och banan. Blir godast om den får vila i kylen till nästa dag.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ananas och kokospaj

Vid en kylskåpsinspektion upptäckte jag en crème fraiche som var på väg till de sälla jaktmarkerna. Eftersom jag är en sparsam typ började jag genast fundera på vad man kunde hitta på med den innan det var för sent. Plötsligt kom jag ihåg Gittans bärpaj – den som är så underbart god. Tyvärr hade jag inga jordgubbar hemma, inga bär alls faktiskt. Men i skafferiet hittade jag en burk krossad ananas. Fast det kändes lite trist med bara ananas. Kom på att jag kunde testa med kokos i också. Och för att inte slänga något alls idag så blötlade jag kokosen i spadet från ananasen. Resultat – mer smak och mindre kokos som fastnar i tänderna! Perfekt! Som extra belöning fick jag massor med beröm för pajen. ”Den är så fräsch och annorlunda i smaken – jättegott!”
Hyresvärden/svägerskan Helena var mest imponerad, därför får detta bli hennes paj 🙂
ananaspaj2_web
Ananas och kokospaj – Helenas favorit
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda samman i matberedare eller för hand.
Låt vila 30 minuter i kylen. Tryck ut i pajform.

Fyllning
Häll av en liten burk krossad ananas. Blanda spadet med ca 1 dl kokos. Låt svälla en stund. Blanda 2 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Fördela ananaskrosset i pajskalet. Blanda  sedan crémefraiche-blandningen med ananasspadet (inkl kokos). Häll blandningen över ananasen i pajskalet.

Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.
helenaspaj3_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Stolt över min Williamstårta!

Jag berättade ju härom dagen om min nyupptäckta favorit-tårtblogg En konditors bekännelser? Där har jag stirrat mig blind på videoinlägg om hur man skapar olika tårtor. När det var Fars Dag i söndags tog jag mod till mig och försökte göra en Williamstårta med hjälp av denna blogg. Jag har aldrig lyckats få marsipanen slät på mina tårtor, jag har aldrig lyckats göra chokladganache som blir blank och lagom rinnig och jag har aldrig gjort en marsipanros i hela mitt liv. Därför kan jag meddela att mitt försök gjorde mig mycket stolt. Kanske inte lika fin som Camillas, men den duger åt mig. Och åt pappa 🙂

Kolla själva på Camillas pedagogiska och enkla filmer – kan jag så kan alla!williamstarta_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Knäckig, enkel och jättegod äppelpaj

Det är tur att man inte är ensam om att gilla godsaker. Min omgivning inspirerar ständigt till nya bakverk. I lördags berättade min svägerska Helena om en ”underbart god äppelpaj med knäckig botten”. Vem kan motstå det? Jag bad naturligtvis om receptet innan hon hunnit prata klart. Äpplen finns det fullt av 10 meter från ytterdörren. Smör, socker, mjöl, ägg och kanel finns hemma nästan jämt. Bara att sätta igång! Och visst hade Helena rätt! Bland det godaste jag ätit med äpplen i. Och de andra runt fikabordet höll med.

Enkel äppelpaj med knäckig botten
150 gram rumsvarmt smör
1.5 dl socker
knappt 2 dl vetemjöl
3 saftiga äpplen (ev fler)
2 msk socker
1-2 msk kanel

Rör samman smör och socker tills det blir mjukt och poröst (elvisp enklast). Tillsätt mjölet och tryck ut i en smord pajform. Skala och skär äpplena i smala klyftor som fördelas på pajbotten. Strö över socker och kanel. In i ugnen direkt på 200 grader i ca 30 minuter. Avnjuts med vaniljsås eller vispad grädde. Glass är säkert också gott men det har jag inte provat än.
Ps. Eftersom pajen tog slut så fort den lämnade ugnen är jag glad att jag var så smart att jag tog kort när den fortfarande var kvar i ugnen 😀
appelpajknack_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes