Topp-Meny

Arkiv | Goda tårtor & söta pajer

Kokos- och citronstubbe

Min svärmor kom in med ett recept från aprilnumret av Buffé. Hon hade testat deras modell av kokosstubben med hallon- och gräddfyllning. Hon frågade om jag också ville prova. Såklart! Men eftersom jag aldrig kan göra som det står så valde jag att ha Lemon curd och grädde som fyllning. Det blev supergott. En varning – den tar slut fort!20130512_124106

Kokos- och citronstubbe
6 äggvitor
1 + 2 dl socker
2.5 + 1 dl riven kokos
4 msk potatismjöl
Fyllning:
2 dl Lemon curd
3 – 4 dl grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta 2.5 dl kokos i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen så fort de fått färg (går fort!).
Vispa äggvitorna med 1 dl socker till en fast och glansig maräng (med elvisp). Häll i resten av sockret och vispa 2 minuter till. Blanda rostad kokos med potatismjöl och vänd ner i marängen. Bred eller spritsa ut på bakplåtspapper till en rektangel 30 x 40 cm. Strö över resten av kokosen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter (får ej bli för torr). Ta ut plåten och vänd upp marängen på nytt bakplåtspapper. Dra av pappret och låt svalna. Om botten är för fuktig så grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ner. När marängen är helt kall vispas grädden ganska hårt och blandas med lemon curd. Bred över marängen och rulla sedan med hjälp av bakplåtspappret till en fast rulle. Vänd skarven neråt. Förvaras i kyl till servering. Godast samma dag.

marangrulle_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Fräsch ostkaka utan ost…

Min chef Mary är en fena på att odla saker. Härom veckan fick jag en jättesquash som hon närt i sitt grönsaksland.  Hon hade fått massor med squash i år. Och jag som inte vet nåt om dessa ”gurk-wanna-bees” tackade glatt och frågade efter tips på tillredning. Till min förvåning sa Mary att man kan göra ostkaka på squash. ”Va???”, sa jag. Men man ska ju inte döma något obakat så jag tog tacksamt emot ett recept på ”Falsk ostkaka” och skyndande mig hem till ugnen. Jag ökade mängden mandel lite, annars samma recept. Den blev jättegod. Mycket lättare och fräschare än den vanliga. Och då ska ni veta att jag älskar vanlig ostkaka. Prova – och döm själva.

Falsk ostkaka

9 dl skalad, kokt och grovt mosad squash
5 dl gräddmjölk
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
4 ägg
5 malda bittermandlar
20 – 30 malda sötmandlar

Skala och skär squashen i 3 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk (ca 10 min) och låt sedan rinna av väl. Mosa grovt. Blanda ut mjölet i lite mjölk så det blir utan klumpar. Vispa äggen och blanda allt utom mandeln till en fin smet. Blanda sist i mandeln och häll i smord form. Grädda i 225 grader 35 – 40 minuter. Servera ljummen med vispad grädde och sylt.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Västgötakaka – en höstfavorit även för veganer!

Det finns ingen godare äppelkaka än denna. Fast egentligen är den mer som en paj. Jag mötte den när jag jobbade på KomVux i Mariestad, det var en kollega som bjöd på den som fredagsfika. Jag kastade mig fram och bad om receptet. Sedan dess har jag gjort den många gånger. Med vaniljsås eller glass är den bättre än godis. Jag har också gjort om den till veganmodell och min systerdotter blev kär vid första smaken. Veganreceptet är längst ner på sidan.

Västgötakaka
2 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 – 4 äpplen
100 gram mandelmassa
75 – 100 gram smör
0.5 dl hackade nötter eller mandel
kanel och pärlsocker att strö över

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (jag brukar ta en djupare pajform). Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg tätt över ytan på smeten. Riv över mandelmassan och hyvla sedan över smöret. Strö över de hackade nötterna, pärlsocker och kanel. Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader i 25 – 30 minuter.
För veganmodellen: byt ut äggen mot saften från en apelsin och 1 tsk bakpuler, välj mjölkfritt margarin istället för smör. Följ i övrigt receptet ovan.

vastgotakaka2_web

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Rulltårta, en ny erfarenhet…

Jag har aldrig bakat rulltårta. Jag har nästan aldrig köpt rulltårta. Trodde inte jag tyckte om rulltårta. Men nu är jag omvänd. Hittade ett recept som jag blev nyfiken på i en gammal receptbok. Och tyckte det var dags att vidga vyerna lite. Förvåna mig själv. Så nu har jag rullat tårta flera gånger de senaste dagarna. Det är ju faktiskt gott!? Och enkelt.

Rulltårta

Botten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl grädde el mjölk

Chokladbotten: byt ut 0.5 dl mjöl mot kakao.

Fyllning: använd en god sylt eller fruktmos. Man kan också ha i grädde och vaniljkräm – låt fantasin flöda!

Sätt ugnen på 250 grader och klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner de övriga ingredienserna försiktigt. Bred ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i 5 – 7 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Bred på fyllningen du vill ha och rulla ihop kakan til en rulle (rulla från långsidan). Skär i bitar när den kallnat helt. Bild på vanlig rulltårta ovan och nedan finns en chokladrulltårta i sällskap med cookies och hallongrottor (se tidigare inlägg).

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Jordgubbspaj – kan aldrig bli för mycket

Jag bakade denna förra veckan, då kunde man köpa färska jordgubbar för 20 kr/litern! Det är så lyxigt att kunna köpa massa jordgubbar och bara vräka i sig. I den här pajen använder man jordgubbarna färska, det är ju allra godast så. Receptet är åter en mix av idéer från nätet och egna infall.

Jordgubbspaj med mandelmassa
Pajskal:
150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Botten:
150 gram riven mandelmassa
1 ägg
Fyllning:
1 – 2 dl vaniljkräm
1 – 1.5 liter jordgubbar

Blanda ihop smör, socker, vetemjöl och bakpulver till en smidig pajdeg. Tryck ut i en pajform. Nagga botten. Blanda mandelmassan och ägget och bred ut över pajbotten. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Låt svalna helt. Bred ut vaniljkrämen i botten på pajskalet och fyll sedan med härliga färska jordgubbar. Servera med vaniljglass. Mumma!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Regines marsipantårta

Prinsesstårta i all ära, men jag tycker det är för mycket gräddsmak i den. Därför har jag gjort min egen variant. Eftersom jag älskar hallon blandade jag hallon i gräddlagret – blev jättegott. Fast det är alltid så krångligt att få till marsipanen…därför jag fuskade med färdigkavlat lock den här gången. Ska träna mer på att kavla själv, men det får bli en annan gång.

Tårtbotten
4 ägg
2.5 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i det kokande vattnet under omrörning. Sikta ner torrvarorna i smeten, blanda sedan om försiktigt (det blir nästan som en redd sås med det varma vattnet och mjölet, rör tills smeten är jämn och slät). Häll i en formca 24 cm/diameter. Helst med löstagbar kant. Grädda i 30 – 40 minuter tills kakan känns torr och fått fin färg.

Tårtan
Blanda vaniljkräm och vispa grädden (ca 3 -4 dl), ställ i kylskåpet en stund. Dela tårtbotten i 3 delar. I det nerdersta lagret varvas hallonsylt och vaniljkräm. I nästa lager blandas grädde med lite av vaniljkrämen och 1 – 2 dl hallon. Söta med lite socker om hallongrädden blir för sur. Sedan stryker man ut grädde på hela tårtan så att maripanen har något att fästa i. Lägg på marsipanen försiktigt, stryk ut och jämna till den så att den ligger fint. Dekorera med siktat florsocker.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Rabarberpaj med jordgubbstopp

En läskande paj som har en begränsad säsong, men kanske blir extra god bara för det. Passa på nu när det finns både rabarber och färska jordgubbar!

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng

Pajskal
100 gram smör, kallt skuret i tärningar
1.5 dl florsocker
3.5 dl vetemjöl
2 krm salt
0.5 tsk vaniljsocker
1 ägg
Hacka ihop smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och ställ in i frysen 1 timme. Grädda sedan det fryskalla skalet i 200 grader 10 – 15 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning
5 medelstora rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1 msk vatten
0.5 dl socker
1 msk maizena
Skala rabarbern vid behov, skiva den och lägg i kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången, vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Blanda maizena o lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp och dra sedan från värmen. Låt svalna. Ta bort vaniljstången och häll i pajskalet.

Maräng
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronjuice
2 dl socker
1 dl mosade jordgubbar
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggvita, citronjuice och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. Tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt sedan jordgubbsmoset. Vispa på högsta hastighet. Fyll en spritspåse (eller liten plastpåse som man kan klippa av hörnet på) och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Grädda pajen ytterligare 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Gott med vaniljglass till 🙂

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Chokladtårta med banan

En enkel tårta som håller ihop bäst i en avlång sockerkaksform. Blir smulig annars. Mycket luftig och god – mina barns favorit när de var mindre.

Chokladtårta med banan
Kakan
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
0.5 dl kokande vatten

Fyllning
3 mosade eller skivade bananer
4 dl vispad grädde
Ev riven choklad som garnering.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna, varvat med smöret som blandats med det kokande vattnet. Häll i smord 1.5 litersform. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. När kakan kallnat, dela i 2 delar. Lägg bananer och grädde emellan. Garnera med resten av grädden och flisa choklad över.

IMG_6744

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Jordgubbspaj – en upplevelse

Den här pajen är ett underverk. Första gången jag åt den var jag inte kontaktbar på flera minuter. Satt bara och njöt. Självklart snodde jag receptet. Det är några år sedan nu, och sedan dess har jag sett ”pajblicken” hos många. Jag bjuder på den här ofta. Och alla fastnar direkt. Du har inte upplevt paj förrän du ätit denna. Den ska vara kall, då är den godast. Åsså vaniljsås till förståss….suck…

Gittans bärpaj:

150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman i matberedare eller för hand. Låt vila 30 min i kylen. Tryck ut i pajform.

Blanda sedan 3 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Häll valfria bär i pajskalet, ca 3 dl (jordgubbar är godast tycker jag, men alla bär passar). Häll sedan créme fraicheblandningen över. Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.

När jag skrev ner receptet var jag tvungen att baka den igen. Blev så sugen. Så nu sitter jag här med stinn mage, mätt och nöjd. Ujauja – livet är gott!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Smarrig födelsedagstårta!

Idag är det min dag. Fast med åren har väl lystern kring födelsedagen falnat lite. När jag var liten var det en stor händelse. Jag började längta direkt efter julafton. Året var indelat i 2 delar – längtan efter jul och längtan efter födelsedagen. I mitt fall blev det ganska exakt ett halvår mellan present-högtiderna.

Nu tycker jag nog att det kan kvitta med fördelsedagsfirande. fast det är trevligt att träffas och äta tårta. Därför offrade jag mig och gjorde den godaste tårtan jag vet. Marängtårta med hallon och grädde. Många känner igen den. Min version heter:

Gittans marängtårta:
3 äggulor och 1.5 dl socker vispas hårt. Tillsätt 1 dl mjölk och 0.5 dl smält smör. Blanda sedan 2.5 dl mjöl med 5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, rör ner även detta i smeten. Häll smeten i långpanna (20 x 30 cm) gärna klädd med bakplåtspapper, annars väl smord.

Vispa de 3 överblivna äggvitorna hårt med 3 dl socker. Bred marängsmeten över sockerkaks-smeten i formen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Låt stå en stund i formen innan den lyfts ur och delas. Lägg ca 3 dl vispad grädde och 3 dl bär (ex hallon, jordgubbar…) på ena delen och lyft på den andra delen.

Den är allra godast om den får vila en dag i kylen.

Tips: Om man vill ha lite variation kan man göra bakelser istället. Klicka ut sockerkakssmeten i muffinsformar. Dra över ett lager maräng och baka av på samma sätt som med tårtan. Toppa med mycket bär och grädde.
gittans bakelser

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Rabarberpaj är gott

Nu har jag gjort paj igen!
Kan inte sluta…
Den här var väldigt god. Men var lite försiktig med citronen, den tar gärna över om man inte passar sig. Jag tycker att den här pajen blir godare dagen efter. Problemet är att den sällan är kvar till dagen efter.

Här kommer receptet:

Rabarberpaj med mandelmassa
1 sats pajdeg för söta degar
(Jag brukar göra degen på 150 gr smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl.)pajportion_web1

Fyllning
g rabarber
100 g mandelmassa
50 g smör
2 uppvispade ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron

Gör så här:
1. Gör pajdegen för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt medan du förbereder fyllningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.
6. Fyll pajskalet med krämen och grädda i 25 – 30 minuter.

Rabarberpaj är gott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Jordgubbstarte med vaniljkräm

I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…) 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:

Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)

Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula

Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör

Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Drivs av WordPress. Design av WooThemes