Topp-Meny

Arkiv | Goda tårtor & söta pajer

Jordgubbstarte med vaniljkräm

I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…) 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:

Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)

Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula

Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör

Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Bananpaj…mumsi mumsi

I lördags blev jag plötsligt sugen på friterad banan med vaniljglass. Men det är ju så jobbigt att kleta med att fritering å allt. Trots detta var jag så sugen att jag letade jag efter recept på matklubben.se (jättebra sajt om man gillar recept!). Där hittade jag detta recept på bananpaj – och den smakar väldigt likt friterad banan. Men är mycket lättare att göra. Bingo!!!

Och det bästa av allt – den räcker länge… Ska precis ta mig en bit som blev över. Rester från helgen kan vara underbara… 🙂

Söt bananpaj
För 5-8 personer.

Ingredienser:
2-4 bananer (beror på hur många portioner man vill göra)
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 msk sirap

Gör så här:
200 grader, ca 15 min
Blanda socker, mjöl och smör. Tillsätt sirapen och blanda igen.
skiva bananerna i en pajform. kleta ut degen över (kan verka nästan för lite) och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min (tills ytan är brun).

Servera med vaniljglass eller grädde.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes