Topp-Meny

Arkiv | Goda tårtor & söta pajer

Smarrig födelsedagstårta!

Idag är det min dag. Fast med åren har väl lystern kring födelsedagen falnat lite. När jag var liten var det en stor händelse. Jag började längta direkt efter julafton. Året var indelat i 2 delar – längtan efter jul och längtan efter födelsedagen. I mitt fall blev det ganska exakt ett halvår mellan present-högtiderna.

Nu tycker jag nog att det kan kvitta med fördelsedagsfirande. fast det är trevligt att träffas och äta tårta. Därför offrade jag mig och gjorde den godaste tårtan jag vet. Marängtårta med hallon och grädde. Många känner igen den. Min version heter:

Gittans marängtårta:
3 äggulor och 1.5 dl socker vispas hårt. Tillsätt 1 dl mjölk och 0.5 dl smält smör. Blanda sedan 2.5 dl mjöl med 5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, rör ner även detta i smeten. Häll smeten i långpanna (20 x 30 cm) gärna klädd med bakplåtspapper, annars väl smord.

Vispa de 3 överblivna äggvitorna hårt med 3 dl socker. Bred marängsmeten över sockerkaks-smeten i formen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Låt stå en stund i formen innan den lyfts ur och delas. Lägg ca 3 dl vispad grädde och 3 dl bär (ex hallon, jordgubbar…) på ena delen och lyft på den andra delen.

Den är allra godast om den får vila en dag i kylen.

Tips: Om man vill ha lite variation kan man göra bakelser istället. Klicka ut sockerkakssmeten i muffinsformar. Dra över ett lager maräng och baka av på samma sätt som med tårtan. Toppa med mycket bär och grädde.
gittans bakelser

 

Fortsätt läsa

Rabarberpaj är gott

Nu har jag gjort paj igen!
Kan inte sluta…
Den här var väldigt god. Men var lite försiktig med citronen, den tar gärna över om man inte passar sig. Jag tycker att den här pajen blir godare dagen efter. Problemet är att den sällan är kvar till dagen efter.

Här kommer receptet:

Rabarberpaj med mandelmassa
1 sats pajdeg för söta degar
(Jag brukar göra degen på 150 gr smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl.)pajportion_web1

Fyllning
g rabarber
100 g mandelmassa
50 g smör
2 uppvispade ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron

Gör så här:
1. Gör pajdegen för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt medan du förbereder fyllningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.
6. Fyll pajskalet med krämen och grädda i 25 – 30 minuter.

Rabarberpaj är gott!

Fortsätt läsa

Jordgubbstarte med vaniljkräm

I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…) 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:

Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)

Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula

Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör

Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!

Fortsätt läsa

Bananpaj…mumsi mumsi

I lördags blev jag plötsligt sugen på friterad banan med vaniljglass. Men det är ju så jobbigt att kleta med att fritering å allt. Trots detta var jag så sugen att jag letade jag efter recept på matklubben.se (jättebra sajt om man gillar recept!). Där hittade jag detta recept på bananpaj – och den smakar väldigt likt friterad banan. Men är mycket lättare att göra. Bingo!!!

Och det bästa av allt – den räcker länge… Ska precis ta mig en bit som blev över. Rester från helgen kan vara underbara… 🙂

Söt bananpaj
För 5-8 personer.

Ingredienser:
2-4 bananer (beror på hur många portioner man vill göra)
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 msk sirap

Gör så här:
200 grader, ca 15 min
Blanda socker, mjöl och smör. Tillsätt sirapen och blanda igen.
skiva bananerna i en pajform. kleta ut degen över (kan verka nästan för lite) och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min (tills ytan är brun).

Servera med vaniljglass eller grädde.

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO