Topp-Meny

Arkiv | Smarrigt å matigt

Sååå gooood fisk i ugn

Fisk är så gott. Men långe hade jag väldigt svårt att laga fisk själv. Det blev smaklöst och tråkigt. Men de senaste åren har något hänt. Plötsligt började det smaka mumma även när jag lagade till torsk och lax. Så nu kan jag skryta med att jag är ganska bra på att få till fisk. Nu senast gjorde jag en variant med lök och tomat. Gudomligt gott! Här kommer recept:

Fisk i ugn på bädd av lök och tomat (3 port)
1 paket fryst torsk (400 gram)
1 mellanstor gul lök
2 tomater
en rejäl klick smör
2 – 3 dl grädde
vitpeppar, citronpeppar och salt
ost med smak (ex mellanlagrad prästost)

Låt fisken ligga framme en stund innan tillagningen, behöver inte vara helt tinad men skärbar. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg en klick smör i botten på en ugnsfast form. Ställ i ugnen en stund så att smöret smälter. Skiva löken tunt och hacka den ena tomaten. Ta formen ur ugnen och lägg lök och tomat i botten. Skär fisken i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem över grönsakerna i formen. Salta och peppra. Häll över grädden. Fördela någon deciliter riven ost över fisken. Skiva den återstående tomaten och lägg överst som topping. Tillaga mitt i ugnen ca 25 – 30 minuter tills osten fått fin färg. Servera med kokt potatis och ärtor.
torskiugn_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Mättande och goood omelett

Man kan vara lite trött på det mesta efter julens dignande matbord. Dessutom brukar plånboken gapa oroväckande tom. Dagens mattips är därför omelett. Det är billigt, lätt att göra och går supersnabbt. Och man står sig länge. Plånboken är lika glad som magen. Min variant kan varieras i det oändliga, bara fantasin sätter gränser. Lycka till!
omelett_web
Smaskig vardagsomelett (3 port)
150 gram broccoli
1 gul lök
10 cm purjolök
1 pkt bacon
4 ägg
knappt 1 dl grädde eller mjölk
1 dl riven ost
1 – 2 skivade tomater
salt, svartpeppar, paprikapulver
Börja med att koka broccolin. Skär bacon i ganska små tärningar. Stek bacon på medelvärme utan fett i en stekpanna. Hacka under tiden lök och purjolök. Tillsätt i pannan när baconet börjar bli färdigt. Låt fräsa samman några minuter. Blanda ägg och grädde/mjölk i en bunke. Salta, peppra och krydda med paprikapulver. Häll blandningen över bacon och lök i stekpannan. Fördela broccolin över och toppa med ost. Lägg sist på tomatskivorna. Låt allt stekas på medelvärme tills omeletten stannat. Servera direkt.
omelett2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Januarisoppa – billig, nyttig och god

Vi åt ofta hos mormor när jag var liten. Ibland gjorde hon en underbart god potatissoppa. När jag blev större skrev jag av receptet, men hade svårt att få till smaken. Som så ofta hjälper det inte att följa samma recept, något fattades ändå. Idag tog jag mod till mig och provade igen. Det blev inte exakt som mormors men tillräckligt nära för att jag ska vara nöjd. En perfekt soppa efter julens och nyårets frossa och pengasvinn.

Mormors potatissoppa (4 -6 port)
8 -10 normalstora potatisar
3 gula lökar
1 röd lök
4 morötter
500 gram finkrossade tomater
1 buljongtärning (grönsak)
3 dl gräddmjölk
salt, peppar, paprika och vitlök
Skala löken. Låt fräsa i lite smör i en stor gryta. Skala under tiden morötter och potatis. Tillsätt buljongtärning, krossade tomater och vatten så att det precis täcker grönsakerna. Salta. Låt koka 30 – 40 minuter under lock. Sila av buljongen och ställ åt sidan. Mixa grönsakerna till ett slätt mos. Lägg tillbaks i grytan. Späd med buljongen. Tillsätt gräddmjölk till önskad konsistens. Krydda. Värm och servera direkt med en klick crème fraiche till. Mormor hade alltid krutonger till – väldigt gott om man vill lyxa till vardagen lite.
potatissoppa_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Min egna goda och nyttiga müsli

Som sagt, det är inte en barnlek att undvika socker. Jag gillar müsli till frukostfilen men när man vill undvika tillsatt socker är det stört omöjligt att hitta någon färdig att köpa. Så jag fick åter igen ta tag i det här hemma i köket. Kollade på olika recept för att hitta det bästa för mig. Till slut gjorde jag så här:

Regines Nyttiga Müslimusliburk_web
Blanda i en skål:
150 gram grovt hackad mandel
2.5 dl boveteflingor
2 dl havregryn
0.5 dl sesamfrön (skalade)
0.5 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1.5 dl kokosflingor
Värm sedan i en kastrull så att allt blandas:
2.5 dl vatten
3 msk rapsolja
3 msk ekologisk honung (kan uteslutas)

Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Sprid ut müslin på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i 175 – 200 grader mitt i ugnen tills müslin är helt torr (30 – 45 minuter). Rör om ordentligt ca var 5:e minut så att müslin inte blir bränd. Låt svalna, förvara på torrt ställe. Om man vill ha lite mer smak kan man tillsätta 1 msk kardemumma eller kanel och torkad frukt. Jättegott och väldigt nyttigt.
musli_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Enkel och mycket god bacongratäng

Nu har jag varit socker och vetemjölsfri i 11 dagar! Mycket stolt att jag klarade av hela påsken utan snedsteg 🙂 Sockersuget har börjat bli hanterbart, mycket tack vare att jag äter regelbundet och ordentligt. Idag festade vi till det med bacongratäng eller baconfrestelse som några säger. Väldigt enkelt och väldigt gott.bacongratang3_web

Bacongratäng (6 port minst!)
1 – 1.5 kg potatis
2 stora eller 4 små gula lökar
2 pkt bacon
4 dl grädde
salt och peppar
riven ost

Skala potatisen och låt vila i kallt vatten medan du steker bacon och lök: Värm stekpannan på medelvärme med lite smör. Klipp baconen i små bitar. Stek ett paket i taget. När båda paketen är knaperstekta steks den skalade och hackade löken i baconfettet tills den mjuknar (låt gärna baconen steka med). Sätt på ugnen på ca 200 grader. Smörj en ugnsfast form ca 20 x 30 cm. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg hälften av potatisen jämnt fördelad i formen. Häll över bacon och lök och sprid ut så det täcker hela formen. Peppra. Lägg resten av potatisen över. Peppra och salta (tänk på att bacon är salt i sig). Häll över grädden. Strö över riven ost. Låt gratängen gräddas i 200 grader ca 1 timme. Prova med provsticka för att se om potatisen är klar. Om gratängen blir för mörk – lägg ugnsfolie över. Servera med god sallad. Mumma!

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ruts busenkla inlagda gurka

Jag tänkte göra kalops på en enkel köttbit. Jag tog det som låg närmast i frysen. När jag tinat biten och började skära i den insåg jag att jag hittat den finaste biten på kon – innanlåret! Men då var det redan för sent. Nu skäms jag lite för att jag gjort kalops på fint innanlår, men gjort är gjort…  Jennie på Sörgårdens Butik & Slakteri såg lite chockad ut när jag berättade om mitt lilla misstag. Nästa gång lovar jag att titta bättre och inlagdgurka_webhedra de fina köttbitarna mer. Men nu till något som man inte kan göra fel – Ruts inlagda gurka. Den är underbart enkel att göra och väldigt god – och passar utmärkt till kött, t ex kalops 🙂 När gurkan är slut kan man skiva i en ny, lagen håller sig länge!

Ruts inlagda gurka
(1-2-3-lag)
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
Koka upp lagen och låt svalna.
1 gurka skivas tunt och läggs i en burk, häll över den kalla lagen och låt stå någon timme innan servering. Klart!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Min sockerkvot är nog fylld för ett tag – idag blir det vitlökssoppa

Sedan jag kom på att jag skulle samla alla mina receptfavoriter i en egen bakbok (”Det godaste jag vet”) så har det bakats som aldrig förr här i mitt kök. Jag var ju tvungen att testa alla recept noga, och sedan var jag tvungen att ta en del nya bilder. Jag är väldigt nöjd med min bok. Men den fick konsekvenser. Jag ser det tydligt när jag tittar ner och jag känner det när jag ska knyta skorna. Ganska ofta är jag rädd att skjuta någon med byxknappen, den sitter så tajt. Jag har hamnat i ett läge där jag bryr mig mer om att få mer kaka än att byxorna ska passa. Inte bra! Måste nog avgifta mig ett tag. Mindre socker och mer nyttigheter. Kanske skulle må bra av en och annan promenad också…
leassoppa_web
Idag hade jag tänkt göra Leas underbara vitlökssoppa. Den är en av de godaste soppor jag ätit. Jag ställde fram alla ingredienser på spisen, redo att sätta igång. Då ringde telefonen. Svärmor ville bjuda på tonfisksallad. Vilken tur! Jag slapp laga mat, men får ändå äta nyttigt. (I hemlighet hoppas jag att det blir någon kaloristinn och sockerrik efterrätt. Om man blir bjuden är det ju oartigt att tacka nej.)

Eftersom jag talat mig varm om Leas vitlökssoppa så ska jag dela med mig av receptet direkt. Men tillagningen får vänta tills imorgon 🙂 Tänk på att ta det lite lugnt med vitlöken om du inte är van. Men när man tränat upp sig är det bara att ösa i.

Leas Underbara Vitlökssoppa (2 – 3 portioner)
1 gul lök
10 – 15 vitlöksklyftor
smör att steka i
5 dl vatten
1 buljongtärning (grönsaksbuljong)
2.5 dl krossade tomater (halv burk)
cayennepeppar och salt efter smak
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i lite smör. Häll över vatten, buljongtärning, krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 30 minuter. Vispa ihop grädde och äggulor. Häll i soppan som sedan får koka upp. Klart! Servera gärna med krutonger. Om man får soppa över är den jättegod att ha som pastasås nästa dag 🙂
Enkelt och fantastiskt gott! Och ni vet väl att om alla äter vitlök så känner man inte varandras vitlöksandedräkt?

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tjälknöl – en ny bekantskap

I många år har folk pratat om Den Fantastiska Tjälknölen. Det köttet ska vara så otroligt mört och gott. Så jag har tänkt: ”Nån dag ska jag testa!” Men som så mycket annat har det inte blivit av. Tills nu. Förra veckan hade jag turen att få tag på kött från Sörgårdens Butik och Slakteri i Kristinehamn. Närodlat och ekologiskt kött är inte illa! Jag fick tipset att göra Tjälknöl på köttet. När denna guldchans dök upp var jag ju tvungen att testa. Jag frågade runt och fick detta recept av Berit (svärmor). Hon hade i sin tur fått det av en tidigare jobbarkompis. Bra recept brukar ju färdas både hit och dit 🙂 Jag anpassade lagen lite efter eget tycke, men annars är receptet intakt.

Tjälknöl
ca 1.5 kg fryst benfri bogstek från högrev eller märgpipa (allra bäst om det är två små stekar)

Lägg det frysta köttet i en ugnsform med kanter. Ugnsstek köttet i 75 – 80 grader tills köttermometern visar 73 – 75 grader. Det brukar ta ca 12 timmar (med 2 små stekar). Om man vill ha en brunare yta kan man öka ugnen till 200 grader när termometern visar 65 grader.

Kryddlag: 4 dl vatten, 1 dl kinesisk soya, 1 dl salt, 1 -3 vitlöksklyftor, 1/2 gul lök, 1 tsk grovmalen svartpeppar, 1 lagerblad, 5 kryddpepparkorn och 1 msk socker kokas till en lag. Om man har en stor stek behövs dubbla satsen.

När Tjälknölen är färdigstekt så läggs den i den kalla lagen i ca 4 timmar (kan bli för salt om den får ligga för länge!). Viktigt att köttet är täckt. Plastpåse är bra om den inte läcker. Vänd på köttet ibland om det inte är helt täckt av lagen. Servera med en god potatisgratäng! Det kallar jag söndagsmiddag!

tjalknol_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Patrics skinkor

Hihi, kunde inte låta bli…egentligen heter rätten Patrics curryskinka. Jag träffade Patric för drygt 6 år sedan. En av de första gångerna han bjöd mig på mat fick jag denna rätt. Den är supergod och jättelätt att göra. Man kan inte misslyckas. Smakar inte så typiskt curry heller, så jag tror även en currymotståndare kan gilla denna. Perfekt fredagsmat! Glöm kycklingen för en kväll…

Patrics curryskinka:

2 – 3 hg  god rökt skinka (ex Emilskinka)
3 dl grädde
2 msk ketchup
1 msk senap
1 msk curry

Rulla skinkbitarna och lägg i smord ugnsfast form. Blanda grädde, ketchuo, senap och curry. Häll över skinkan. Grädda i 225 grader, mitt i ugnen, ca 20 minuter. Servera med ris och sallad. Smask!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Tacopaj – en trotjänare

En paj som nästan alla gillar, funkar alltid om man står rådlös inför gäster på ingång. Jag har gjort om receptet lite efter min smak, men jag tror många har orginalet i sin receptsamling redan 🙂

Tacopaj:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 ägg
1 msk vatten
Blanda degen i matberedare.
Låt vila kallt en stund.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.

Fyllning 1
500 gram köttfärs
Salt, peppar, ketchup
0.5 – 1 dl grädde
1 hackad gul lök
1 paket Tacokryddmix
1 dl vatten
Stek ihop och lägg i pajskalet.

Fyllning 2
1/2 hackad paprika
ev hackad rödlök efter smak
2,5 dl crème fraiche
2 – 3 msk tacosås
Salt & peppar
Blanda och lägg över fyllning 1. Garnera med lökringar och riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Servera med sallad!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Syrrans helgmums

En gång när jag hälsade på min syster Jenny bjöd hon på en fantastisk skaldjursgryta. Eftersom jag glömde bort att jag fick receptet blev det aldrig av att jag gjorde den själv. I höstas blev jag bjuden på denna goda gryta igen – men nu var det min bror som var kock. Minnet kom tillbaks och jag letade fram receptet. Nu har jag gjort den flera gånger själv. Lättlagad, snabb att göra och – som sagt – väldigt mumsig.

Jennys Scampi Indiana (2 port)

20 kräftstjärtar eller 40 räkor
3 msk smör
1 tsk curry
1/2 krm vardera av svartpeppar, paprikapulver och cayennepeppar
2 msk strimlad purjolök
1 liten paprika (gul eller röd)
2 – 3 dl grädde
1 msk chilisås
lite tabasco

Stek purjolök och paprika och ta ur pannan. Smält sedan smör och häll i curry. Lägg i kräftstjärtar/räkor och fräs hastigt. Krydda med peppar och paprikapulver. Häll över grädde, purjolöken och paprikan. Krydda ytterligare med chilisås, tabasco och eventuellt salt och mer peppar. Servera med ris och krispig sallad.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Otroligt god tacogratäng

Den här rätten fick jag smaka för första gången 1999 och sedan dess är den en given bjudrätt och festmåltid hemma hos mig. Hoppas du också gillar den! På senare år har Old El Pasos sortiment minskat, men man får försöka hitta liknande hos t ex Santa Maria.

Het tacogratäng 4 pers

500 gr fläskfilé i 1  cm tjocka skivor (funkar med annan filé också t ex kyckling)

Marinad:
1 msk var av olja, soya och lime (citron funkar också)
1 påse Old El Paso Taco Seasongmix

Övriga ingredienser:
1 strimlad purjolök
1 påse Old El Paso
Cheddar-dip
3 dl matlagningsgrädde
1 dl Old El Paso Thick’n Chunky Salsa (medium blir lagom starkt, men man kan ju välja annan styrka efter smak)
1 dl riven ost

Gör så här:
Blanda köttet med marinaden och låt stå på svalt ställe minst 2 timmar. Bryn köttet, lägg i ugnssäker form. Strö över purjolöken. Vispa ner cheddardipen i den kalla grädden och koka upp under omrörning. Tillsätt salsan och rör om. Häll såsen över köttet i formen och strö över osten. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid! 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Drivs av WordPress. Design av WooThemes