Topp-Meny

Arkiv | Smarrigt å matigt

Smaskig kycklingpasta med fetaost

Vi ville göra nåt nytt som fredagsgott. Jag letade på nätet och hittade denna godsak. Efter maten var vi mätta, nöjda och lyckliga. Och från start till mål (lagning, diskning och ätning) tog det bara ca 1 timme. Snabbmat! Jättegott!

Här kommer receptet:

Kycklingpasta med fetaost  ca 4 port

300 g pasta
3 st kycklingfiléer (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
2 tomater
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano eller ca 1 dl färsk
2,5 dl matlagningsgrädde eller gräddmjölk
150 g fetaost

Koka pastan. Skär kycklingen och tomaterna i bitar. Bryn kycklingen i smör i stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Krydda med salt,
peppar och oregano. Häll på grädden och låt koka ihop några minuter. Ta av från värmen. Nu kan du välja om du vill portionera upp pastan och såsen på 4 tallrikar och smula över fetaosten och tomaterna eller smula i fetaosten direkt i såsen, blanda i tomaterna och servera såsen bredvid pastan. Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Supergod linssoppa

Den här soppan kom in i mitt liv när jag hade en hälsosam period. Den perioden har gått över, men soppan består. Den är så god så den går att äta även om man inte är på sitt nyttiga humör.

Linssoppa

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1.5 dl gröna linser
1 liter grönsaksbuljong
1 förpackning krossade tomater
3 morötter
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
salt
1.5 dl röda linser

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt gröna linser, buljong och tomater. Låt puttra under lock ca 25 minuter. Hacka morötterna i tärningar och lägg i grytan. Tillsätt kryddor och röda linser. Koka i 15 – 20 minuter till. Servera gärna med en klick keso om du vill ha mer protein i soppan.

Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Västerbottenostpaj

I morgon har jag en introduktionskurs i balansering via mitt företag Vi Energi. Eftersom vi kommer hålla på hela eftermiddagen vill jag bjuda på något enkelt och gott så att deltagarna blir glada och orkar hålla energin uppe hela tiden. Igår kväll, precis när jag skulle somna, kom jag på att Västerbottenostpaj blir perfekt.

Här kommer mitt recept – som jag fått från min goa kompis Lalla från början. Jättegod!

Västerbottenostpaj
150 gr västerbottenost
1 dl persilja
150 gr fetaost
3 ägg
1 dl gräddmjölk
ev vitlök och ett pkt knaperstekt bacon

Gör en pajdeg för matpajer. Förgrädda i 200 grader ca 10 mminuter. Häll i fyllningen och grädda i 30 minuter till.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Enkel och jättegod ost- och skinkpaj

Detta är ett säkert kort om man vill ha en god paj. Enkel att göra och ingridienser som man oftast har hemma.
Mmmmmm….
Jag tror jag snappade upp receptet från ett TV-program med kocken Jan-Boris Möller nån gång på 90-talet. Han hade ett program där han kom hem till folk helt oannonserad och lagade mat på vad som fanns hemma. Största utmaningen var Dr Alban, han hade bara två grejer i kylen…kommer inte ihåg riktigt, men det var typ mesost och öl…

Ost- och skinkpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (byt ev ut en dl mot grahamnsmjöl)
125 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 dl ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

Arbeta ihop pajdegen snabbt och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyll pajskalet med fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda i 200 – 225 grader ca 40 minuter.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ärtsoppa, försök 2.5

Det är billigt, enkelt och gott. Idag var det dags igen. Jag gjorde ett nytt försök att koka ärtsoppa. Jag har försökt 1,5 gång förut…

Första gången kokade jag precis efter paketets instruktioner. Men efter en timmes koktid såg den inte alls klar ut. Jag kokade på en stund till. Efter nästan 2 timmar var soppan väldigt stabbig, men ärtorna var mjuka, i allafall de flesta. Jag spädde med vatten. Den smakade okej, men det var en mättsam soppa…

Det halva försöket kom sedan. Då tänkte jag att ärtorna skulle få bada i vatten lite längre än första gången, så att de skulle bli mjukare. Jag la dem i blöt över natten. Det var mitt halva försök. Jag glömde bort ärtorna. Efter nästan en vecka kände jag en obehaglig doft någonstans i köket. Med näsan till hjälp kom jag fram till en vit plastskål med lock på. Jag lyfte locket och en massiv doft av gamla, halvjästa ärtor kom emot mig. Javisst, ja. Ärtorna i blöt… Mjuka, men inte särskilt aptitliga.

Så kom då mitt andra seriösa försök idag. Ärtorna låg i blöt ca 10 timmar (bara 😉 ). Sedan sköljde jag dem och kokade upp med salt och vatten enligt paketet. När ärtorna kokade skummade jag dem och la i två lökar. Allt fick koka, under lock denna gång, och efter drygt en timme var de klara. Jag smakade av med buljong och mejram/timjan. Smakade bättre än sist!

Nästa gång ska jag prova att ha i morot, fick tips om det förut idag. Om någon annan därute har andra tips tas de gärna emot!

Ge mig några gånger till så blir ärtsoppan perfekt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes