Topp-Meny

Arkiv | Bak utan vitt mjöl och socker

Ärtglass?! Näe, det kan väl inte va gott?

Jo! Det kan det.

Jag var inte övertygad först när jag såg receptet på Leilas Supermat, men blev helt klart nyfiken. Så nu har vi provkört ärtglassen här hemma. Två gånger. Och den ÄR god. Dessutom behagligt mättande – och nyttig! En perfekt efterrätt till en lättare måltid. Patric, min sambo, kom på att det skulle vara gott med pistagenötter i. Här kommer vår variant av Leilas recept:

God och grön hälsoglass (vegansk)
ca 2 portioner
2 stora bananer
150 gram gröna frysta ärtor
2 msk lönn- eller agavesirap
1/2 pressad lime
1 krm laktrispulver
några blad mynta
0.5 dl hackade pistagenötter

Två varianter av tillredning:
1. Om du har en starkt/effektiv matberedare eller mixer: Skiva bananerna grovt och lägg i frysen några timmar. Mixa sedan dem med de frysta ärtorna och övriga ingredienser – utom nötterna – tills glassen är slät och fin. Rör ner nötterna sist. Servera direkt.
2. Om din mixer/matberedare är lite ”trött”: Tina ärtorna. Mixa samman med bananer (ej frysta) och övriga ingredienser, utom nötterna. När blandningen är färdigmixad – tillsätt nötterna. Häll smeten i glassmaskin eller häll i en bunke och frys ett par timmar.

Den tar slut väldigt fort. Gottigottgott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Havrebröd utan vetemjöl

Jakten på gott bröd utan vitt mjöl går vidare. Lindas Bakskola på Facebook kommer med många goda recept, både med och utan socker. Det är inte sällan jag kommer på mig själv med att dregla när ett nytt smaskigt recept dyker upp från Linda. Havrebrödet nedan är inspirerat av hennes recept på havergrynsfrallor, men jag har gjort om så det passar min smak bättre – och mina laktosintoleranta vänner. Håll till godo!

Regines Havrebröd (ca 12 st)
7 dl havregryn (om man väljer glutenfria så kan man även bjuda sina glutenintoleranta vänner!)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
2 – 2.5 dl vatten
1 riven morot
1 dl solrosfrön

Sätt ugnen på 250 grader. Mixa havregrynen till mjöl. Blanda med bakpulver, salt och solrosfrön. Skala och riv moroten. Vispa äggen pösigt. Blanda allt till en ganska lös deg. Klicka ut ca 12 bröd med hjälp av skedar på bakplåtspappersklädd plåt. Om man vill ha extra fin form kan man använda välsmorda muffinsplåtar. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Krispiga och smakrika bröd för oss nyttiga 🙂
havrebullar2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Astas krispiga knäckebröd

Det är gott med variation. Det här frökexet är krispigare och lättare än de tidigare jag testat. Mycket gott! Tack för receptet Asta 🙂 Har som vanligt gjort lite efter eget huvud…

Krispiga knäckebröd (2 plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl linfrö (jag tog krossat)
2 dl sesamfrön
2.25 dl kli (jag tog vetekli)
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 -6 dl vatten
ev smaksättning, t ex 2 tsk paprikapulver

Blanda alla ingredienser i en värmetålig bunke. Koka upp vattnet och häll över. Blanda väl och låt svälla en stund (ca 15 minuter). Sätt under tiden på ugnen på 160 grader. Fördela smeten jämnt på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper. Ställ en plåt överst och en underst. Grädda 35 minuter och låt plåtarna sedan byta plats. Grädda 35 minuter till. Låt svalna och bryt i portionsbitar.
astasfrokex_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Nyttig fudge – är det möjligt?

Ja! Det är möjligt. Om man inte är fettskrämd förstås. Den här ljuvliga jordnötsfudgen smakar himmelskt. Inget socker. Inget mjöl. Inget margarin. Alltså är den perfekt 🙂 Receptet kommer från Elle, hittade det på Facebook (ja, ibland är den sidan fantastisk!). Enkelt att göra, gott att äta, håller i evigheter. Kan det bli bättre?

Fudge med jordnötssmör
8 msk jordnötssmör (eller annat nötsmör)
2 msk virgin kallpressad kokosolja
2 msk honung (lönnsirap för veganmodellen)
1/4 tsk vaniljextrakt
1 krm salt

Gör så här:
Blanda ingredienserna ordentligt. Lättast om jordnötssmöret är rumstempererat. Häll ut på bakplåtspapper. Jämna till och låt stelna en stund i frysen. Ta ut när din fudge är hård, vänta i 5 minuter och skär sedan upp i rutor. Förvara i kylskåp.

jordnotsfudge2_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Julagängets glutenfria brytbröd

I lördags blev jag rejält bortskämd. Mina goda vänner i Mariestad bjöd på underbar mat och gott fika. Jag väntar med iver på receptet på de goda glutenfria muffinsen. Men eftersom jag försöker vara nyttig börjar jag med ett annat recept från samma familj – glutenfritt brytbröd. Jag har precis provbakat det. Väldigt gott. Känns lyxigt att kunna äta så gott bröd fast man inte äter mjöl. Enkelt var det att göra också 🙂

Julagängets Glutenfria Brytbröd (12 st)brytbrodjula_web
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
4 msk linfrö
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 ägg
2 dl creme fraiche
50 g smält smör
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner ägg, crème fraiche och smör. Arbeta till en jämn smet. Låt stå i fem minuter. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Om man vill vara noga blir det ca 50 gram smet per bröd. Placera bullarna ganska tätt så de gräddas ihop i ugnen. Strö över osten. Grädda ca 25 min i nedre delen av ugnen.

Om man vill göra portionsbröd istället så funkar det utmärkt att använda muffinsplåtar. Smörj dem noga och låt bröden svalna lite innan de tas ur formen.
brytbrodmuffins_webbrytbrodform_web

 

 

 

 

 

 

Njut med smör och ost!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Bananplättar – en gudagåva för oss nyttiga!

Idag kröp jag nästan ur skinnet av sötsug. Min räddning var ett recept på bananplättar som min onödigt hälsosamma dotter gett mig. Jag har försökt hitta recept på goda plättar/pannkakor/våfflor som funkar även om man vill undvika mjöl och socker. Detta kickar alla boxar. Jättegott och världsenkelt. Dessutom är det laktosfritt. Bingo!

Bananplättar
1 mogen banan och 1 ägg/portion
salt efter smak
olja eller smör att steka i

Mosa bananerna ordentligt. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Tillsätt bananmos och salt. Värm en stekpanna på strax över medelvärme med olja eller smör. Klicka ca 1 msk/plätt i pannan och stek ett par minuter per sida. Som tillbehör kan man t ex ha lite grädde och mixade jordgubbar. Väldigt gott!
bananplattar-1_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Keso- och ostbröd

De är svårt att hitta bra recept på bröd utan mjöl. Frökexen är fantastiska, men ibland vill jag ha mjukt mjölfritt bröd. Häromdagen testade jag ett recept från Lindas Bakskola i Hembakat. Det var helt okej, men väldigt ”tuggigt”. Så jag gjorde om efter eget huvud. Som vanligt 🙂 Resultatet blev väldigt bra om jag får säga det själv. Lätt, krispigt och mjukt.

Om någon undrar varför jag plötsligt har övergivit mina bästa vänner socker och vetemjöl så kan jag meddela att det beror på hälsan. Magen gillar inte kaffebröd. Kroppen blir trött och tjock. Så jag får vila från det ett tag. Men som tur är kan man baka ändå!

Keso- och ostbröd
250 g keso
100 g Philadelphiaost
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
en knapp tsk salt
0.75 dl hela linfrön
0.75 dl krossade linfrön
0.75 dl sesamfrön
0.75 dl solroskärnor

Sätt ugnen på 225 grader och klä en ugnsform ca 25 x 30 cm med bakplåtspapper. Vispa äggen fluffiga. Blanda i keso och ost. Blanda alla övriga ingredienser noga innan även de tillsätts. Blanda ordentligt. Låt stå fem minuter. Häll ut i formen i ett jämnt lager (ska vara ca 1 cm tjockt). Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen. Låt svalna och skär i rutor. Om man vill ha portionsbröd kan man använda en välsmord muffinsform. Klicka en knapp matsked i varje hål. Jämna till, ska även här vara ca 1 cm tjockt. Grädda något kortare tid än helformen. Titta till dem så att de inte bränner.

Lycka till!
frobrod_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ljuvliga Frökex

Ibland har jag perioder av nyttighet. Då undviker jag socker och mjöl tills kroppen lättat och magen mår bra igen. Utan dessa frökex hade mitt nyttiga liv varit väldigt mycket svårare. De är underbara med Philadelphiaost eller annan färskost och några tomatskivor. Den här varianten innehåller jordnötter, men det kan lätt bytas ut mot andra nötter eller helt uteslutas om man är allergisk.frokex_web

Frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl salta jordnötter
1 msk fiberhusk
2 krm salt
0.5 – 1 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Ringla eventuellt över lite olivolja. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Sen är det bara att smaska på 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Ankäggskaka och supergoda frökex

I torsdags fick jag några ankägg av en kompis. Det har jag aldrig testat förut 🙂 Hon sa att ankägg funkar bäst i bakning eftersom de har starkare smak än hönsägg. Spännande! Jag är fortfarande nyttig, men var så klart tvungen att prova dessa nya ägg direkt. Första tanken var att göra en vanlig sockerkaka. Men det saknades både det ena och det andra (socker nästan slut, vaniljsocker också, begränsat med bakpulver…). Så kan det gå när man inte bakat på ett tag. Men jag gav inte upp för det. Jag tittade mig omkring i skafferiet och hittade farinsocker, bikarbonat och pepparkakskryddor. Perfekt! Så jag gjorde en mjuk pepparkaka. Den blev mycket uppskattad av omgivningen – en gäst tog 4 bitar! För första gången smakade jag inte själv på min kaka. Kändes konstigt, men kanske lika bra att vänja sig?

Pepparkaka på ankägg
1 ankägg (eller 2 hönsägg)
100 gram smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk pepparkakskrydda
ca 15 skalade och flagade mandlar
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt svalna (går fortare om man häller i den kalla mjölken). Blanda mjöl, bikarbonat/bakpulver och pepparkakskryddan. Tillsätt mjölblandningen och smör/mjölk växelvis i äggsmeten. Rör försiktigt tills allt är väl blandat. Smörj och bröa en sockerkaksform. Strö mandel i botten på formen. Häll i smeten och grädda ca 40 minuter på 175 grader i nedre delen av ugnen.

Nu till nyttigheterna. Jag har provbakat olika sorters frökex senaste veckorna. Men det jag provade igår var godast hittills. Lika gott som chips fast mycket nyttigare! Originalreceptet kommer från Jills mat, men som vanligt har jag gjort lite efter eget huvud.
godastefrokex2_web
Underbara frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 – 1 dl hackad mandel
2 krm salt
0.5 tsk chilipulver (kan bytas ut mot annan krydda eller uteslutas)
3 dl kokhett vatten
olivolja till plåt/bakplåtspapper
flingsalt

Blanda alla trorra ingredienser utom flingsalt i en bunke. Häll över det kokande vattnet och låt det dra 45 – 60 minuter. Olja in en plåt eller bakplåtspapper som placerat på en plåt. Tryck ut fröblandningen jämnt på plåten. Strö över flingsalt. Gräddas i ca 125 grader i en timme. Låt dem sedan gräddas ytterligare 1 timme i ca 100 grader. Öppna ugnsluckan flera gånger för att släppa ut ångan. Kexen måste bli helt torra innan de är klara. Om de fortfarande känns fuktiga efter gräddningstiden så låt dem vara kvar i ugnen längre. Bryt dem i bitar när de svalnat. Underbara att äta med färskost (gräslök!) och några tomater 🙂

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Från aktivt sockermonster till ”nykter” godisgris – Oopsie!

Ja inte är det lätt inte. Jag kan fortfarande inte baka sötsaker utan att bli otroligt sötsugen. Därför har jag fått låta bli det ett tag. Onödigt att ha frestelser hemma när man inte får äta. Och lukten är nästan värst – nybakat går direkt in till hjärnans belöningscentrum som vill ha MER! Fast när jag inte har lukt eller fysiska manifestationer av bakverk i närheten går det förvånansvärt lätt. Jag har nästan klarat mig en månad nu, vilket var målet. Så nu måste jag bestämma om det är någon idé att fortsätta. Här kommer en lista med för- och nackdelar av att vara fri från socker, vetemjöl och margarin:

Fördelar:
– Mycket piggare.
– Somnar lätt och sover bra.
– Ballongmage, halsbränna och magknip är borta.
– 5 kg minus på vågen.
– Sockersuget och matsuget är borta, utom när jag är hungrig på riktigt. (Kan även dyka upp i känslomässigt pressade situationer, men inte annars.)
– Fingerlederna värker mindre (har haft lite problem med det tidigare).
– Mat, grönsaker och frukt smakar mycket mer nu.
– Maten är inte längre bara en transportsträcka till efterrätten, nya smaksensationer och nya maträtter gör det roligare att äta.
– Har automatiskt blivit mätt och nöjd på mindre portioner (misstänker att mjöl och socker triggar aptiten väldigt mycket).
– Har lärt känna min kropp och dess behov på ett helt nytt sätt. Kroppen är klok när den inte är störd av fel sorts livsmedel.
– Mår totalt sett väldigt bra.

Nackdelar:
– Kan sakna mysiga kaffestunder med goda kakor ibland (har tidigare varit mitt sätt att belöna mig själv och för att klara av att vara uttråkad).
– Svårt att göra det jag älskar – baka – utan att smaka.
– Ibland känner jag mig otrevlig när jag inte smakar på kakor och annat som jag blir bjuden på (har blivit ett socialt monster…).
– Lite krångligt att hitta bra alternativ till pasta och bröd.
– Identitetskris – vem är jag utan kakor, bröd och pasta???
– Krock med omgivningens förväntningar – en person som gett ut en kakbok måste väl bjuda på kakor när det kommer gäster?
– Arbetsbyxorna är för stora (skoja bara – det är ingen nackdel!).

Som ni ser på listorna så är alla fördelar fysiska och alla nackdelar sociala/känslomässiga. Jag har i alla fall bestämt mig för att fortsätta ett tag till. Fördelarna överväger. Ska försöka hitta saker att baka som inte triggar godissuget. Har ju redan testat surdeg och frökex. Idag tänkte jag dela med mig av ett bröd utan mjöl. Ser ut som tekaka men smakar mer som en mycket luftig omelett. Väldigt bra underlag för pålägg 🙂 Hittade grundreceptet på Kostdoktorns hemsida. Jag LCHF:ar ju inte, men en del av recepten passar min nuvarande diet bra. Här kommer mitt oopsie-recept (med lite mer husk än i originalet)!

Oopsies (ca 8 st):oopsie2_web
3 ägg
100 gram färskost, ex Philadelphia
1 tsk salt
1 msk Psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
Dela äggen och vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en rostfri bunke. Blanda osten och gulorna i en annan bunke, tillsätt sedan fiberhusk och bakpulver. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna försiktigt i smeten. Börja med att röra ner en tredjedel och när det är väl blandat tillsätts resten av vitorna. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, gärna penslad med olivolja (ger en krispig yta). Jag brukar göra 8 st, men man kan göra färre om man vill ha större. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150 grader. Klart att äta 🙂 Kan sparas till nästa dag utan att förlora konsistens och smak.

 

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Krispigt knäckebröd för oss nyttiga

Jag har nu varit utan vetemjöl, socker och margarin i 18 dagar. Det går oväntat bra. Mitt sötsug är nästan borta. Fast det leder till en liten identitetskris. Vem är jag utan socker och vetebröd??? Jag som ständigt funderat på nästa bak och nästa fikatillfälle är lite förvirrad. Vad gör jag nu? I tisdags bakade jag en solskenskaka till min kompis Marianne. Men det var farligt. Jag blev jättesugen på sötsaker när jag av gammal vana slickade av fingret och fick smetsmak i munnen. Uj vad gott! Så det här med goda kakor, tårtor och pajer får väl vila några veckor till. Framöver tänker jag tillåta mig att äta sötsaker någon gång, men då tänker jag slå på stort. Välja med omsorg och bara baka saker som är läskigt smaskiga. Fast just nu måste jag fortsätta tänka på hälsan. Att vara i riskzonen för diabetes är ingen bra kombination med ett hus fullt av kakor. Nu ska jag bli lite lättare på vågen och smalare om midjan, sen får vi se vad jag hittar på.

Men det finns ju väldigt mycket gott även utan vetemjöl och socker. Jag älskar att bre färskost med vitlök och örter på Finncrisp och sedan skiva lite päron över. Testa – jag lovar att du kommer gilla det. En annan variant till kaffet är hårt bröd med smör, skivad banan och lite salt och peppar över. Mycket godare än det låter. För oss som måste vara nyttiga är frukt en livräddare 🙂 Receptet jag bjuder på idag är ett knäckebröd utan mjöl. Jag fick receptet av en god vänkrispigtknacke_web som också ville vara nyttig. Jag provbakade idag och det är jättegott! Här kommer det:

Krispigt knäckebröd (två plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
2.25 dl vetekli
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 – 6 dl vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser, även vattnet, och låt svälla några minuter. Fördela röran tunt på två plåtar med bakplåtspapper. Ställ in en plåt överst i ugnen och en nederst. Grädda i ca 35 minuter och låt sedan plåtarna byta plats. Grädda ytterligare 35 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.

krispigt3_web

 

 

 

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes