Topp-Meny

Arkiv | Bak utan vitt mjöl och socker

Krispigt knäckebröd för oss nyttiga

Jag har nu varit utan vetemjöl, socker och margarin i 18 dagar. Det går oväntat bra. Mitt sötsug är nästan borta. Fast det leder till en liten identitetskris. Vem är jag utan socker och vetebröd??? Jag som ständigt funderat på nästa bak och nästa fikatillfälle är lite förvirrad. Vad gör jag nu? I tisdags bakade jag en solskenskaka till min kompis Marianne. Men det var farligt. Jag blev jättesugen på sötsaker när jag av gammal vana slickade av fingret och fick smetsmak i munnen. Uj vad gott! Så det här med goda kakor, tårtor och pajer får väl vila några veckor till. Framöver tänker jag tillåta mig att äta sötsaker någon gång, men då tänker jag slå på stort. Välja med omsorg och bara baka saker som är läskigt smaskiga. Fast just nu måste jag fortsätta tänka på hälsan. Att vara i riskzonen för diabetes är ingen bra kombination med ett hus fullt av kakor. Nu ska jag bli lite lättare på vågen och smalare om midjan, sen får vi se vad jag hittar på.

Men det finns ju väldigt mycket gott även utan vetemjöl och socker. Jag älskar att bre färskost med vitlök och örter på Finncrisp och sedan skiva lite päron över. Testa – jag lovar att du kommer gilla det. En annan variant till kaffet är hårt bröd med smör, skivad banan och lite salt och peppar över. Mycket godare än det låter. För oss som måste vara nyttiga är frukt en livräddare 🙂 Receptet jag bjuder på idag är ett knäckebröd utan mjöl. Jag fick receptet av en god vänkrispigtknacke_web som också ville vara nyttig. Jag provbakade idag och det är jättegott! Här kommer det:

Krispigt knäckebröd (två plåtar)
200 gram solroskärnor
2 dl hela linfrön
2 dl skalade sesamfrön
2.25 dl vetekli
2 msk fiberhusk
2 tsk salt
5 – 6 dl vatten

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla ingredienser, även vattnet, och låt svälla några minuter. Fördela röran tunt på två plåtar med bakplåtspapper. Ställ in en plåt överst i ugnen och en nederst. Grädda i ca 35 minuter och låt sedan plåtarna byta plats. Grädda ytterligare 35 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.

krispigt3_web

 

 

 

 

 

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO