Topp-Meny

Arkiv | Gott utan ugn

”Smaskisar” för veganer

Smaskisar” även kallade ”Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glad advent med Falsk nougat!

Jag har ju mina stunder av nyttighet. Nu har jag varit socker- och mjölfri två veckor. Visst saknar jag både smakerna och bakningen -men ibland måste hälsan få komma först. För att inte förlora kampen idag på 1:a advent har jag förberett mig väl. Igår gjorde jag mummabollar och falsk nougat. Så det kommer jag mumsa på när de andra sätter i sig lussekatter, chokladbollar och pepparkakor. Jag kanske kommer gråta en skvätt kl 15 när fikat går av stapeln hos brorsan. Men å andra sidan kommer jag vara så glad att jag stod emot imorgon. 🙂

Falsk nougat (källa: Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.

När vi smakat på resultatet igår kom vi på att det borde vara gott med lite arrak i. Det ska vi testa nästa gång. Då blir det näääästan som arraksbollar 🙂

Önskar er alla en fridfull advent!

Falsk nougat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ärtglass?! Näe, det kan väl inte va gott?

Jo! Det kan det.

Jag var inte övertygad först när jag såg receptet på Leilas Supermat, men blev helt klart nyfiken. Så nu har vi provkört ärtglassen här hemma. Två gånger. Och den ÄR god. Dessutom behagligt mättande – och nyttig! En perfekt efterrätt till en lättare måltid. Patric, min sambo, kom på att det skulle vara gott med pistagenötter i. Här kommer vår variant av Leilas recept:

God och grön hälsoglass (vegansk)
ca 2 portioner
2 stora bananer
150 gram gröna frysta ärtor
2 msk lönn- eller agavesirap
1/2 pressad lime
1 krm laktrispulver
några blad mynta
0.5 dl hackade pistagenötter

Två varianter av tillredning:
1. Om du har en starkt/effektiv matberedare eller mixer: Skiva bananerna grovt och lägg i frysen några timmar. Mixa sedan dem med de frysta ärtorna och övriga ingredienser – utom nötterna – tills glassen är slät och fin. Rör ner nötterna sist. Servera direkt.
2. Om din mixer/matberedare är lite ”trött”: Tina ärtorna. Mixa samman med bananer (ej frysta) och övriga ingredienser, utom nötterna. När blandningen är färdigmixad – tillsätt nötterna. Häll smeten i glassmaskin eller häll i en bunke och frys ett par timmar.

Den tar slut väldigt fort. Gottigottgott!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Bananplättar – en gudagåva för oss nyttiga!

Idag kröp jag nästan ur skinnet av sötsug. Min räddning var ett recept på bananplättar som min onödigt hälsosamma dotter gett mig. Jag har försökt hitta recept på goda plättar/pannkakor/våfflor som funkar även om man vill undvika mjöl och socker. Detta kickar alla boxar. Jättegott och världsenkelt. Dessutom är det laktosfritt. Bingo!

Bananplättar
1 mogen banan och 1 ägg/portion
salt efter smak
olja eller smör att steka i

Mosa bananerna ordentligt. Knäck äggen i en bunke och vispa dem lätt. Tillsätt bananmos och salt. Värm en stekpanna på strax över medelvärme med olja eller smör. Klicka ca 1 msk/plätt i pannan och stek ett par minuter per sida. Som tillbehör kan man t ex ha lite grädde och mixade jordgubbar. Väldigt gott!
bananplattar-1_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Nytt år och nygamla löften = dags för nyttigt godis!

Mummabollar
Mixa 2 dl sötmandel med 0.5 dl kokosflingor, 1 tsk vaniljsocker, 3 tsk kanel och drygt 1 tsk kardemumma. Hacka 8 torkade, urkärnade dadlar i mindre bitar och låt dem göra kokos, kryddor och mandel sällskap i mixern. Sist tillsätts 2 msk kokosolja (går även bra med smör om man vill ha det). Rulla bollarna i kokosflingor.

Gott utan tillsatt socker. Perfekt för alla som gjort nyårslöften om nyttigare liv 🙂

GOTT NYTT 2016!
mummabollar_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Experiment med Marknadsnougat

Ett av de första recepten i min receptsamling (med start -87!) är Marknadsnougat. Jag har gjort mitt vanliga recept massor med gånger. Men så fick jag för mig att testa med lite nya smaker. I en variant använde jag kaffepulver som smaksättning och i ett annat hallon. Men smakerna blev svagare när nougaten svalnat så man får förstärka dem lite extra. Som vanligt får man testa sig fram till sin favoritkombo.

Originalrecept Marknadsnougat
6.5 dl vetemjöl
125 gram kokosfett (går lika bra med smör!)
1 dl kakao
4 dl florsocker
3-4 dl socker
1-1.5 dl vatten
1 msk vaniljsocker
Sikta ner mjöl, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda väl. Häll socker, vatten och kokosfett i en kastrull och värm tills fettet och sockret smält samman. Häll vätskan över mjölblandningen och rör ihop snabbt (fettet stelnar snabbt, om man är för långsam blir det bara smulor av allt). Bred ut smeten på bakplåtspapper till ca 1 cm tjocklek, jämna till ytan så den blir slät. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i små fyrkanter. Förvara i burk med lock (de torkar lätt).
Jag testade att göra originalreceptet med glutenfritt mjöl (Lailas mjölmix, den gula), det funkade men nougaten blev smuligare än vanligt när den torkade. Fast lika god säger pappa!

Tips: Tillsätt en matsked pulverkaffe i originalsmeten så får nougaten en rikare smak och blir ännu godare. Ta lite av vattnet ur receptet, koka upp och rör ut med pulvret. Blanda med socker/kokosfett när det tagits från plattan. Alternativt till sätt 2 msk starkt bryggkaffe.

Variation med hallonsmak
3.5 dl vetemjöl
65 gram smör
2 dl florsocker
2 dl socker
0.5 dl vatten
ca 150 gram frysta hallon
ev 1 msk citronsaft
Börja med att tina frysta hallon. Strö någon matsked socker över dem och låt safta till sig en stund. Använd sedan en finmaskig sil för att klämma saften ur hallonen. Ställ åt sidan en stund. Blanda siktat mjöl och florsocker i en rejäl skål. Smält samman socker, smör och vatten. Ta från värmen och blanda i hallonsaften och ev citronsaft. Häll vätskan över mjölblandningen och blanda samman allt snabbt. Bred ut jämnt på bakplåtspapper knappt en cm tjockt. Låt svalna och skär sedan i rutor.
Ps. Om någon testar detta eller andra nya smaksättningar så kommentera gärna nedan – nyfiken på era åsikter 🙂
marknadsnougat_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Snickersrutor är en perfekt julklapp

De senaste åren har jag bakat mina julklappar. Det verkar uppskattas av alla, till och med barnen. Någon vill ha Julkavringen, en annan cheesecakeglass men de flesta verkar vilja ha Lallas Snickersrutor. Det är inte så konstigt. De är väldigt goda. Så nu har jag gjort en stor plåt att dela upp i paketstorlekar. Förutom sin smaskighet har de en till fördelaktig egenskap – de är enormt lätta att göra. Receptet finns redan i bloggen, men det har hamnat väldigt långt bak vid det här laget så här får ni det igen. 🙂

Lallas Snickersrutor
340 gram jordnötssmör (crunchy godast)
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 liter flingor (Rice Krispies funkar bäst)
1 dl kokosflingor
Topping
200 gram mörk choklad (mer om man vill ha tjockare lager)

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Värm försiktigt tills det nästan kokar. Rör om under tiden. Blanda flingor och kokos i en stor skål. Häll över den varma blandningen och blanda snabbt ihop till en smet. Var försiktig, det är varmt! Bred ut i långpanna, 20 x 25 cm. Smält chokladen över vattenbad och bred över kakan. Låt stå kallt ca 30 minuter. Skär i lagom stora bitar.
snickersrutor_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Inte bara farmor gör Radiokaka

När jag fyllde fyrtio fick jag ett recept på Radiokaka – min önskan var att få mina vänners favoritrecept i present. Men eftersom jag aldrig ätit det blev receptet bortglömt. Här om dagen berättade min son Timmy att hans farmor bjudit på Radiokaka och att det var jättegott. Det räckte för att väcka min äventyrslusta, var så klart tvungen att prova själv. Den hederliga trotjänaren ”Sju sorters kakor” fick stå för receptet eftersom min väns Radiokaka saknade en del måttangivelser. Man vill ju inte ge sig ut i det okända så här i början av en ny receptbekantskap. Radiokakan blev fin och smakar bra, men hjälp vad mäktig den är. Patric tycker den smakar som Pigall, och det stämmer bra. Om du vill ha en mättande och annorlunda kaka att imponera med i jul så varför inte göra en sån här? Den kommer räcka till alla ända fram till Nyår 🙂

Radiokaka
200 gram kokosfett
200 gram mörk choklad
2 ägg
3 dl florsocker
Mariekex (Finger)

Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ner den ljumma choklad/kokosfettblandningen i äggsmeten. Klä en avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper. Bred ut ett tunt lager chokladsmet i botten. Sedan ett lager kex, fortsätt tills smeten är slut – avsluta med chokladsmet överst. Låt formen stå i kylskåp över natten. Skär i tunna skivor vid servering.

Jag ville inte göra en hel sats eftersom det var en testomgång. Det går lika bra att göra halva och ta en mindre form. Jag använde ett tomt enliters mjölkpaket som jag klippte till lagom storlek. Allt funkar. Nästa gång ska jag ha tunnare chokladlager, det tror jag blir ännu bättre. Lycka till 🙂
radiokaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Älskade jordgubbar

Underbart är kort! jordgubbar_web
Jordgubbssäsongen går över på några veckor, och det är väl därför jag njuter så fantastiskt mycket när det finns färska, svenska, söta, gooooda jordgubbar. Idag var vi iväg och plockade en hink med dessa guldkorn. Nu är klockan 21.30 och vi är precis klara med att frysa in gubbarna, göra sylt av de som inte var så fina och äta en stor hög med jordgubbar och grädde. Som en extra bonus gjorde vi också en skål med jordgubbskräm. Det kallar jag vardagslyx! Det var faktiskt första gången jag gjorde kräm på färska jordgubbar. Men det kommer jag göra om för det var otroligt enkelt. Och väldigt gott. Testa ni också!

Jordgubbskräm (ca 4 port)
5 – 7 dl färska, rensade och sköljda jordgubbar
0.75 dl socker
5 dl vatten
2.5 msk potatismjöl

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda vatten och potatismjöl i en gryta, blanda tills allt mjöl löst sig. Häll i socker och jordgubbar och koka upp under försiktig omrörning. När första bubblan talar om att det kokar så ta krämen av värmen och häll upp i en serveringsskål. Strö lite socker på ytan så bildas inget skinn. Servera direkt med mjölk eller försvara i kylen tills det är dags att äta.
kram2_web

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Ruts busenkla inlagda gurka

Jag tänkte göra kalops på en enkel köttbit. Jag tog det som låg närmast i frysen. När jag tinat biten och började skära i den insåg jag att jag hittat den finaste biten på kon – innanlåret! Men då var det redan för sent. Nu skäms jag lite för att jag gjort kalops på fint innanlår, men gjort är gjort…  Jennie på Sörgårdens Butik & Slakteri såg lite chockad ut när jag berättade om mitt lilla misstag. Nästa gång lovar jag att titta bättre och inlagdgurka_webhedra de fina köttbitarna mer. Men nu till något som man inte kan göra fel – Ruts inlagda gurka. Den är underbart enkel att göra och väldigt god – och passar utmärkt till kött, t ex kalops 🙂 När gurkan är slut kan man skiva i en ny, lagen håller sig länge!

Ruts inlagda gurka
(1-2-3-lag)
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
Koka upp lagen och låt svalna.
1 gurka skivas tunt och läggs i en burk, häll över den kalla lagen och låt stå någon timme innan servering. Klart!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Pösiga plättar

Länge har jag varit nyfiken på att testa amerikanska pannkakor. Men som mycket annat har det simmat bort i bekvämlighetens hav. Det har blivit de gamla vanliga pannkakorna. Men idag hittade jag ett passande recept i reklambladet som damp ner i brevlådan. Och eftersom jag redan var ovanligt traditionell med ärtsoppa på spisen denna torsdag så tänkte jag slå till med plättar också. Så nu äntligen har jag testat den amerikanska modellen. Det blev gott. Lite torrare och ”svampigare” konsistens än de vanliga, men mycket smarriga. Rekommenderas!
amplattar_web
Amerikanska pannkakor, ca 15 st
(recept från GV-nytt)
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt (men lite mer skadar inte…)
2.5 dl mjölk (3 %)
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan det smälta smöret och sist ägget. Värm en stekpanna eller plättlagg med lite smör i på medelvarm platta. Klicka ut 1 msk smet per plätt och stek ca 1.5 minuter på varje sida. Man ser när det är dags att vända första gången eftersom det blir bubblor på plätten när det är dags. Pudra med florsocker och servera med sylt och grädde. Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Nutellasnickers!!!

Vicken grej! Hittade ett recept på nutellasnickers när jag letade efter ett recept på de vanliga snickersrutorna. Otroligt att det finns något som är ännu godare än vanliga snickers! Måste provas 😀

Snickers med Nutella
1 dl strösocker
2 dl sirap
300 gram Nutella
3 dl jordnötssmör
10 dl Rice Crisps

Smält socker och sirap i en kastrull, tillsätt nutellan och jordnötssmöret och rör tills allt blandats väl. Häll upp flingorna i en bunke och rör ner smeten. Bred ut på bakplåtspapper. Låt stå svalt och stelna i cirka en timme.  Om man vill kan man smälta mörk choklad och bre över när kakan kallnat. Skär i passande mumsbitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes