Topp-Meny

Arkiv | Gott utan ugn

Ruts busenkla inlagda gurka

Jag tänkte göra kalops på en enkel köttbit. Jag tog det som låg närmast i frysen. När jag tinat biten och började skära i den insåg jag att jag hittat den finaste biten på kon – innanlåret! Men då var det redan för sent. Nu skäms jag lite för att jag gjort kalops på fint innanlår, men gjort är gjort…  Jennie på Sörgårdens Butik & Slakteri såg lite chockad ut när jag berättade om mitt lilla misstag. Nästa gång lovar jag att titta bättre och inlagdgurka_webhedra de fina köttbitarna mer. Men nu till något som man inte kan göra fel – Ruts inlagda gurka. Den är underbart enkel att göra och väldigt god – och passar utmärkt till kött, t ex kalops 🙂 När gurkan är slut kan man skiva i en ny, lagen håller sig länge!

Ruts inlagda gurka
(1-2-3-lag)
1 dl ättika (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
Koka upp lagen och låt svalna.
1 gurka skivas tunt och läggs i en burk, häll över den kalla lagen och låt stå någon timme innan servering. Klart!

Fortsätt läsa

Pösiga plättar

Länge har jag varit nyfiken på att testa amerikanska pannkakor. Men som mycket annat har det simmat bort i bekvämlighetens hav. Det har blivit de gamla vanliga pannkakorna. Men idag hittade jag ett passande recept i reklambladet som damp ner i brevlådan. Och eftersom jag redan var ovanligt traditionell med ärtsoppa på spisen denna torsdag så tänkte jag slå till med plättar också. Så nu äntligen har jag testat den amerikanska modellen. Det blev gott. Lite torrare och ”svampigare” konsistens än de vanliga, men mycket smarriga. Rekommenderas!
amplattar_web
Amerikanska pannkakor, ca 15 st
(recept från GV-nytt)
2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
1 krm salt (men lite mer skadar inte…)
2.5 dl mjölk (3 %)
2 msk smält smör
1 ägg

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan det smälta smöret och sist ägget. Värm en stekpanna eller plättlagg med lite smör i på medelvarm platta. Klicka ut 1 msk smet per plätt och stek ca 1.5 minuter på varje sida. Man ser när det är dags att vända första gången eftersom det blir bubblor på plätten när det är dags. Pudra med florsocker och servera med sylt och grädde. Smaklig måltid!

Fortsätt läsa

Nutellasnickers!!!

Vicken grej! Hittade ett recept på nutellasnickers när jag letade efter ett recept på de vanliga snickersrutorna. Otroligt att det finns något som är ännu godare än vanliga snickers! Måste provas 😀

Snickers med Nutella
1 dl strösocker
2 dl sirap
300 gram Nutella
3 dl jordnötssmör
10 dl Rice Crisps

Smält socker och sirap i en kastrull, tillsätt nutellan och jordnötssmöret och rör tills allt blandats väl. Häll upp flingorna i en bunke och rör ner smeten. Bred ut på bakplåtspapper. Låt stå svalt och stelna i cirka en timme.  Om man vill kan man smälta mörk choklad och bre över när kakan kallnat. Skär i passande mumsbitar.

Fortsätt läsa

Glassbakelse med daim..mmmmm…

Min kompis Asta har en uppsjö av läckra recept i sin samling. Den här perfekta efterrätten har jag fått från henne. Jag tänkte bidra med den som tips till årets julbord – perfekt avslutning på stabbig julmat 🙂

Glassbakelser ca 18 st
Botten
1. 5 dl mald mandel
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
Fyllning
3 dl hårt vispad grädde
3 äggulor
0.75 dl socker
4 krossade Daim (=2 dubbeldaim)

Dela äggvitor och äggulor. Vispa vitorna till fast skum. Blanda socker och mandel till botten. Vänd försiktigt ner i vitorna. Klicka i aluminiumformar. Grädda i ca 10 minuter i 175-200 grader. Låt svalna helt. Vispa gulorna med sockret till fyllningen. Vänd ner i den vispade grädden. Krossa daimen, lättast om den fått vara i kylskåpet en stund. Jag brukar lägga den i en plastpåse på hårt underlag och krossa med mortelstöten. Blanda daimen i gräddsmeten och fördela på bottnarna. Styckfrys några timmar. Ta fram en liten stund innan servering. Mumma!
glassbakelse_web

Fortsätt läsa

Från Snuskisar till Smaskisar

Igår bjöd jag på en omgjord variant av Rebeccas Snuskisar. Gästerna åt och njöt. Sedan ville de ha receptet och frågade vad kakan heter. ”Snuskisar” sa jag glatt. ”Fy, vad äckligt det låter”, sa den som njutit mest. Då insåg jag att namnet nog kan ha en avskräckande inverkan. Vilket är synd på en så god och enkel kaka. Eftersom jag hällt i både det ena och det andra i min version tycker jag det är godkänt att döpa om dem. Får jag presentera:smaskisar2_web

Regines Smaskisar

3 dl havregryn
3 dl cornflakes
1 dl mandel
100 g smör
1 dl sirap
1 dl socker
5 msk kakao
1 tsk kaffepulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Mixa havergrynen med mandeln tills det blir som ett grovt mjöl. Blanda i en bunke med cornflakes, salt och vaniljsocker. Smält smör i en kastrull tillsammans med sirap, socker, kakao och kaffepulver. När kolasmeten kokat någon minut, låt svalna något och blanda sedan med de torra ingredienserna. Klicka i muffinsformar och låt stelna i kylskåpet. Jättegott! Lite som chokladbollar, med krisp- och kolakänsla.

Fortsätt läsa

Njuter av höstens frukter!

vastgotakakacosmo_webEn av de godaste kakorna jag vet är Västgötakakan. Den gillas av alla – till och med katten Cosmo vill ha den 🙂 När jag var ute och plockade äpplen för att göra den till eftermiddagsfikat upptäckte jag att päronträdet också dignade av frukt. Vad gör man med päron? Jag bestämde mig för att göra päronkräm. För första gången. Bara att leta fram recept och prova. Det blev väldigt lyckat. Perfekt som mellanmål med lite mjölk och en smörgås. Ungdomarna i huset gillade det skarpt. Tyvärr hann jag inte ta någon blid, men Cosmo och Västgötakakan duger väl lika bra? 🙂

Päronkräm ca 4 port (från Tasteline)
4 dl vatten
3-4 välmogna päron
2 msk potatismjöl
2 msk vatten
1/2 dl socker
ev 0.5 – 1 tsk citronsyra eller kanel
Skala päronen och skär dem i bitar. Koka upp vatten och socker (och ev citronsyra eller kanel).  Lägg i päronen och låt det koka tills päronen känns mjuka. Rör ut potatismjöl och vatten och tillsätt i en fin stråle i krämen. Låt koka upp på nytt under omrörning. Strö eventuellt lite socker över krämen innan servering så att den inte skinnar sig. Om man gillar lite syrligare smak kan man tillsätta lite citronsyra. Kanel passar också bra som smaksättning.

Fortsätt läsa

Äppelmos – höstens guld!

Nu finns det äpplen i överflöd. Hela trädgården är full och vår snälla hyresvärd säger att vi får plocka hur mycket vi vill. Det är bra att hyra av Helena 🙂 Jag är jätteglad för nu kan jag göra eget äppelmos. Jag älskar äppelmos! Fast det köpta funkar inte alls. Det är någon bismak på det. Är ingen vän av passerat äppelmos heller. Om jag inte får hemgjort är jag hellre utan. Här är mina äppelmostips, lite vaga kanske men jag går lite på känsla när jag gör mos. appelmos2_web

Äppelmos (ca 2 kg färdigt)
1 hink(10 l) med äpplen, gärna olika sorter
ca 5 dl vatten
ca 5 dl socker
1 – 2 tsk citronsyra

Jag brukar koka upp vattnet i en stor gryta och lägga ner äppelbitarna allt eftersom de blir skalade, urkärnade och skurna i småbitar. Om man har olika sorters äpplen tar jag alltid de hårdaste först. När äppelhinken är tom och grytan full kokar jag äpplena på svag värme tills de är mjuka och nästan alla bitar blivit mos (ca 20 – 30 minuter men beror på äppelsort). Mät upp sockret och blanda i moset. Låt koka några minuter till. Tillsätt citronsyran. Om man vill ha konserveringsmedel i ska det oftast tillsättas efter kokning. Läs på burken/påsen. Jag fryser mitt mos för även om man bara har lite konserveringsmedel så blir det en bismak. Burkar ska sköljas med varmt vatten innan man fyller dem. Fyll på det heta moset så att burken är riktigt full och tillslut sedan locket ordentligt. Då håller moset längre. Mos utan konserveringsmedel håller ca 2 veckor i kylskåp. (Tänk på att inte frysa in i glasburk, stor ”sprick-risk”.)
appelmos_web

Fortsätt läsa

Egen marsipan

Ibland får jag för mig att göra prinsesstårta eller marsipanbakelser. Då hamnar jag i ett dilemma. Ska jag köpa ett färdigt marsipanlock eller kavla själv? Locket brukar vara ganska torrt och hårt vilket betyder att det spricker och är svårformat när det ska läggas på. Inte bra. Ska man kavla själv finns det ju färdig marsipan att köpa, men bara den ofärgade är utan smaksättning. Den gröna smakar päron, den röda jordgubb osv. Och jag vill inte ha extrasmak på min marsipan. Bara färg! Men det är svårt att färga färdig marsipan själv.

Häromdagen hittade jag en lösning. Man kan ju göra egen marsipan. Det var när jag bläddrade i en gammal Köksalmanack från 2008 som jag såg ett recept på egen marsipan. Jag var ju självklart tvungen att testa. Tyvärr hade jag ingen glykos hemma så jag hade i vatten. Inte bra. Det bakelse3_webblev kladdigt. Så jag tog i mer och mer florsocker. Tills slut smakade det bara socker. Senare såg jag ett annat recept där man hade vit sirap istället för glykos (som bara finns på apotek). Det är ju lite lättare att få tag på. Har inte testat än, det blir nästa gång. Berätta gärna om ni har andra tips 🙂

Marsipan
250 g mandelmassa
80 gram florsocker (ca 1.5 dl)
80 gram glykos (ca 4 msk)
karamellfärg (testa dig fram)

Värm mandelmassan i sin plastförpackning i Micro eller ugn 100 grader. Låt den blir ordentligt varm. Tryck ut i matberedare. Häll på florsocker och glykos samt några droppar karamellfärg. Mixa/blanda massan helt slät. Fyll en plastpåse med marsipanen och platta till den. Låt svalna i rumstemperatur. Gör gärna marsipanen dagen före användning, då blir den lättare att kavla.

Fortsätt läsa

Lemon curd, mycket lättare än jag trodde!

Jag skulle göra en rulltårta. Jag var trött på de gamla vanliga fyllningarna. Jag fick för mig att Lemon curd skulle vara gott. Gissa om jag hade rätt?? Nu har vi gjort av med 3 burkar på 2 veckor. Det passar ju till nästan allt. Godast är det på den rostade morgonmackan. Underbart! Jag hittade ett enkelt och mycket gott recept på www.ica.se:lemoncurd_web

Lemon Curd
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 gram smör

Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter med elvisp i  en glas eller metallskål. Ställ skålen över en gryta med sjudande vatten (vattenbad) och häll i citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat, 15 – 20 minuter. Skär smöret i bitar. Klicka i under omrörning till det smält. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Fortsätt läsa

Cheesecakeglass, efterrätt som passar till både jul och nyår

Ännu en julfavorit, fast en efterrätt den här gången. Den har varit med sedan barnens första jular, så de tycker inte att julen är komplett om de inte får cheesecakeglass. Den är mastig, men ändå perfekt att rensa gommen med efter julbordet. Servera gärna med tinade och lättsockrade jordgubbar, en underbar kombination! Funkar lika bra att göra i glassmaskin som utan.

Cheesecake-glass
3 dl grädde
3 ägg
1-2 dl socker (efter smak)
1 tsk vaniljsocker
100 gram Philadelphiaost
Digestivekex

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum (så man kan vända bunken). Gulorna vispas med socker och vaniljsocker, blanda sedan i osten. Vispa grädden och rör sedan ner den och sist äggvitorna i smeten. Krossa Digestivekexen i botten på formen du vill använda och häll sedan över glassmeten. Låt stå 5 – 10 timmar i frysen, ta fram 20 minuter innan servering. Om du använder glassmaskin – låt smeten frysa till lagom konsistens innan den hälls över Digestivekexen. Servera direkt eller förvara i frysen. God Jul!
cheesecakeglass_web

Fortsätt läsa

Chokladbollar de Lux

När mina barn var små ville de gärna ha chokladbollar istället för massa lussebullar och pepparkakor till jul. Självklart fick de det, i hemlighet var jag glad att det fanns en ursäkt att göra dessa smaskigheter till julbaket. Allt för barnen…
Nu är det längesedan jag gjorde chokladbollar. Barnen är ju vuxna. Men igår bestämde jag mig för att slå till igen. Jag hittade ett intressant recept på Matklubben.nu som jag gjorde om lite efter egen smak. Håll till godo!

Chokladbollar de Luxchokladbollar2_web

100 gram smör
1 dl råsocker
3 msk hasselnötscreme (typ Nutella)
3 msk kakao
3 – 4 msk starkt kallt kaffe
1 msk vaniljsocker
4 – 5 dl havregryn
Pärlsocker, kokos eller strössel att rulla i.

Smält smöret och låt svalna. Häll råsocker, Nutella och havregryn i matberedaren och mixa ihop tills havergrynen är finfördelade. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i kylen ca 15 minuter. Rulla till bollar. Häll upp det du vill rulla bollarna i i en skål med höga kanter. Lägg i bollarna en i taget och snurra på skålen till de är täckta och bollen blivit rund och fin. Låt stå en stund till i kylen innan servering.

Fortsätt läsa

Snuskisar – godisgrisens akutlösning

Ibland är man så sötsugen så man inte hinner baka å greja. Man måste ha något NU! Då är dessa små underverk perfekta. De passar när som helst, var som helst. Första gången jag åt dem var på mitt brorsbarns dop. Sedan dess har jag försökt få fatt på receptet. I veckan fick jag äntligen en chans att fånga in Rebecca som gjort dem och tvinga henne att skriva ner allt. Eftersom min blogg också fungerar som min receptbok var jag tvungen att skriva in det direkt.

Rebeccas snuskisar:
Lägg 100 gram smör, 1 dl sirap, 1 dl socker och 4 – 6 msk kakao i en kastrull. Låt koka upp och stäng sedan av plattan. Rör ordentligt hela tiden. Rör sedan ner ca 3 dl cornflakes och 3 dl havergryn i smeten. Om smeten blir för lös kan man tillsätta lite mer havergryn eller cornflakes. Klicka ut på smörpapper, låt stelna.

Går även att äta innan de stelnar om man har bråttom 😉 Och ingen kan tro att de är så enkla om man dukar fint….
snuskisar5_web

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes

Close

Begäran om min information

 
Close

Begäran om radering konto

Close

Begäran om radering information

Close

Allmän begäran/Förfrågan DSO