Topp-Meny

Arkiv | Gott utan ugn

Njuter av höstens frukter!

vastgotakakacosmo_webEn av de godaste kakorna jag vet är Västgötakakan. Den gillas av alla – till och med katten Cosmo vill ha den 🙂 När jag var ute och plockade äpplen för att göra den till eftermiddagsfikat upptäckte jag att päronträdet också dignade av frukt. Vad gör man med päron? Jag bestämde mig för att göra päronkräm. För första gången. Bara att leta fram recept och prova. Det blev väldigt lyckat. Perfekt som mellanmål med lite mjölk och en smörgås. Ungdomarna i huset gillade det skarpt. Tyvärr hann jag inte ta någon blid, men Cosmo och Västgötakakan duger väl lika bra? 🙂

Päronkräm ca 4 port (från Tasteline)
4 dl vatten
3-4 välmogna päron
2 msk potatismjöl
2 msk vatten
1/2 dl socker
ev 0.5 – 1 tsk citronsyra eller kanel
Skala päronen och skär dem i bitar. Koka upp vatten och socker (och ev citronsyra eller kanel).  Lägg i päronen och låt det koka tills päronen känns mjuka. Rör ut potatismjöl och vatten och tillsätt i en fin stråle i krämen. Låt koka upp på nytt under omrörning. Strö eventuellt lite socker över krämen innan servering så att den inte skinnar sig. Om man gillar lite syrligare smak kan man tillsätta lite citronsyra. Kanel passar också bra som smaksättning.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Äppelmos – höstens guld!

Nu finns det äpplen i överflöd. Hela trädgården är full och vår snälla hyresvärd säger att vi får plocka hur mycket vi vill. Det är bra att hyra av Helena 🙂 Jag är jätteglad för nu kan jag göra eget äppelmos. Jag älskar äppelmos! Fast det köpta funkar inte alls. Det är någon bismak på det. Är ingen vän av passerat äppelmos heller. Om jag inte får hemgjort är jag hellre utan. Här är mina äppelmostips, lite vaga kanske men jag går lite på känsla när jag gör mos. appelmos2_web

Äppelmos (ca 2 kg färdigt)
1 hink(10 l) med äpplen, gärna olika sorter
ca 5 dl vatten
ca 5 dl socker
1 – 2 tsk citronsyra

Jag brukar koka upp vattnet i en stor gryta och lägga ner äppelbitarna allt eftersom de blir skalade, urkärnade och skurna i småbitar. Om man har olika sorters äpplen tar jag alltid de hårdaste först. När äppelhinken är tom och grytan full kokar jag äpplena på svag värme tills de är mjuka och nästan alla bitar blivit mos (ca 20 – 30 minuter men beror på äppelsort). Mät upp sockret och blanda i moset. Låt koka några minuter till. Tillsätt citronsyran. Om man vill ha konserveringsmedel i ska det oftast tillsättas efter kokning. Läs på burken/påsen. Jag fryser mitt mos för även om man bara har lite konserveringsmedel så blir det en bismak. Burkar ska sköljas med varmt vatten innan man fyller dem. Fyll på det heta moset så att burken är riktigt full och tillslut sedan locket ordentligt. Då håller moset längre. Mos utan konserveringsmedel håller ca 2 veckor i kylskåp. (Tänk på att inte frysa in i glasburk, stor ”sprick-risk”.)
appelmos_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Egen marsipan

Ibland får jag för mig att göra prinsesstårta eller marsipanbakelser. Då hamnar jag i ett dilemma. Ska jag köpa ett färdigt marsipanlock eller kavla själv? Locket brukar vara ganska torrt och hårt vilket betyder att det spricker och är svårformat när det ska läggas på. Inte bra. Ska man kavla själv finns det ju färdig marsipan att köpa, men bara den ofärgade är utan smaksättning. Den gröna smakar päron, den röda jordgubb osv. Och jag vill inte ha extrasmak på min marsipan. Bara färg! Men det är svårt att färga färdig marsipan själv.

Häromdagen hittade jag en lösning. Man kan ju göra egen marsipan. Det var när jag bläddrade i en gammal Köksalmanack från 2008 som jag såg ett recept på egen marsipan. Jag var ju självklart tvungen att testa. Tyvärr hade jag ingen glykos hemma så jag hade i vatten. Inte bra. Det bakelse3_webblev kladdigt. Så jag tog i mer och mer florsocker. Tills slut smakade det bara socker. Senare såg jag ett annat recept där man hade vit sirap istället för glykos (som bara finns på apotek). Det är ju lite lättare att få tag på. Har inte testat än, det blir nästa gång. Berätta gärna om ni har andra tips 🙂

Marsipan
250 g mandelmassa
80 gram florsocker (ca 1.5 dl)
80 gram glykos (ca 4 msk)
karamellfärg (testa dig fram)

Värm mandelmassan i sin plastförpackning i Micro eller ugn 100 grader. Låt den blir ordentligt varm. Tryck ut i matberedare. Häll på florsocker och glykos samt några droppar karamellfärg. Mixa/blanda massan helt slät. Fyll en plastpåse med marsipanen och platta till den. Låt svalna i rumstemperatur. Gör gärna marsipanen dagen före användning, då blir den lättare att kavla.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Lemon curd, mycket lättare än jag trodde!

Jag skulle göra en rulltårta. Jag var trött på de gamla vanliga fyllningarna. Jag fick för mig att Lemon curd skulle vara gott. Gissa om jag hade rätt?? Nu har vi gjort av med 3 burkar på 2 veckor. Det passar ju till nästan allt. Godast är det på den rostade morgonmackan. Underbart! Jag hittade ett enkelt och mycket gott recept på www.ica.se:lemoncurd_web

Lemon Curd
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 gram smör

Tvätta citronerna. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
Vispa äggulor, ägg och socker några minuter med elvisp i  en glas eller metallskål. Ställ skålen över en gryta med sjudande vatten (vattenbad) och häll i citronskal och juice. Rör tills krämen tjocknat, 15 – 20 minuter. Skär smöret i bitar. Klicka i under omrörning till det smält. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Cheesecakeglass, efterrätt som passar till både jul och nyår

Ännu en julfavorit, fast en efterrätt den här gången. Den har varit med sedan barnens första jular, så de tycker inte att julen är komplett om de inte får cheesecakeglass. Den är mastig, men ändå perfekt att rensa gommen med efter julbordet. Servera gärna med tinade och lättsockrade jordgubbar, en underbar kombination! Funkar lika bra att göra i glassmaskin som utan.

Cheesecake-glass
3 dl grädde
3 ägg
1-2 dl socker (efter smak)
1 tsk vaniljsocker
100 gram Philadelphiaost
Digestivekex

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum (så man kan vända bunken). Gulorna vispas med socker och vaniljsocker, blanda sedan i osten. Vispa grädden och rör sedan ner den och sist äggvitorna i smeten. Krossa Digestivekexen i botten på formen du vill använda och häll sedan över glassmeten. Låt stå 5 – 10 timmar i frysen, ta fram 20 minuter innan servering. Om du använder glassmaskin – låt smeten frysa till lagom konsistens innan den hälls över Digestivekexen. Servera direkt eller förvara i frysen. God Jul!
cheesecakeglass_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Chokladbollar de Lux

När mina barn var små ville de gärna ha chokladbollar istället för massa lussebullar och pepparkakor till jul. Självklart fick de det, i hemlighet var jag glad att det fanns en ursäkt att göra dessa smaskigheter till julbaket. Allt för barnen…
Nu är det längesedan jag gjorde chokladbollar. Barnen är ju vuxna. Men igår bestämde jag mig för att slå till igen. Jag hittade ett intressant recept på Matklubben.nu som jag gjorde om lite efter egen smak. Håll till godo!

Chokladbollar de Luxchokladbollar2_web

100 gram smör
1 dl råsocker
3 msk hasselnötscreme (typ Nutella)
3 msk kakao
3 – 4 msk starkt kallt kaffe
1 msk vaniljsocker
4 – 5 dl havregryn
Pärlsocker, kokos eller strössel att rulla i.

Smält smöret och låt svalna. Häll råsocker, Nutella och havregryn i matberedaren och mixa ihop tills havergrynen är finfördelade. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå i kylen ca 15 minuter. Rulla till bollar. Häll upp det du vill rulla bollarna i i en skål med höga kanter. Lägg i bollarna en i taget och snurra på skålen till de är täckta och bollen blivit rund och fin. Låt stå en stund till i kylen innan servering.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Snuskisar – godisgrisens akutlösning

Ibland är man så sötsugen så man inte hinner baka å greja. Man måste ha något NU! Då är dessa små underverk perfekta. De passar när som helst, var som helst. Första gången jag åt dem var på mitt brorsbarns dop. Sedan dess har jag försökt få fatt på receptet. I veckan fick jag äntligen en chans att fånga in Rebecca som gjort dem och tvinga henne att skriva ner allt. Eftersom min blogg också fungerar som min receptbok var jag tvungen att skriva in det direkt.

Rebeccas snuskisar:
Lägg 100 gram smör, 1 dl sirap, 1 dl socker och 4 – 6 msk kakao i en kastrull. Låt koka upp och stäng sedan av plattan. Rör ordentligt hela tiden. Rör sedan ner ca 3 dl cornflakes och 3 dl havergryn i smeten. Om smeten blir för lös kan man tillsätta lite mer havergryn eller cornflakes. Klicka ut på smörpapper, låt stelna.

Går även att äta innan de stelnar om man har bråttom 😉 Och ingen kan tro att de är så enkla om man dukar fint….
snuskisar5_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glass med touch av mandel och choklad

Jag hittade ett glassrecept som verkade jättegott. Som vanligt blev den inte som det stod i receptet – jag var ju tvungen att göra om efter egen smak. När jag var klar var det en helt ny glass. Men ack så god!!

Glass med mandellikör och chokladflisor

3 äggulor
1 msk vaniljsocker
0.75 dl florsocker
0.5 msk mandellikör
3 dl vispgrädde
0.25 dl vit sirap
2 – 3 msk grovriven mörk choklad (t ex Marabous)

Vipsa ihop äggulor, vaniljsocker, florsocker och mandellikör. Vispa sedan grädden hårt och tillsätt sirap. Blanda allt. Om du använder glassmaskin, låt glassen bli ganska fast innan chokladen tillsätts. Om du inte har maskin – blanda i chokladen när glassen varit i frysen någon timme. Rör sedan i glassen ett par gånger under tiden den fryser (tar ca 4 timmar). Väldigt gott att ha Marias goda choklad/kolasås till. Och hallon 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Underbart god chokladsås

En dag när jag blev sugen på glass och chokladsås skannade jag nätet. På matklubben.se hittade jag denna enkla och sjukt goda sås. Den kan också användas som topping till kakor (men koka då 3 minuter och blanda i några bitar mörk choklad när den kokat klart).

Marias choklad/kolasås

1 dl socker
50 gram smör
0.5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
0.5 dl grädde

Blanda allt och koka i ca 2 minuter. Jättegod till vaniljglass eller fruktsallad.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Vaniljkräm

Hittade  ett perfekt recept på egen vaniljkräm på nätet – sajten heter Söta saker, kolla in den!

Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1  vaniljstång

Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga  ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du  vispar, tills krämen tjocknar. Låt den inte koka eller  brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna och använd i kakor, bullar eller tårtor.

Ps. Jag la till en tesked vaniljsocker när krämen svalnat eftersom jag ville ha starkare vaniljsmak. Den här krämen är verkligen perfekt att ha i bakverk – och enkel att göra!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Läskande smoothie

Sedan i maj har vi exprimenterat med milkshakes och smoothies hemma hos oss. Ibland fick vi till det riktigt gott! Den godaste hittills är jordgubbsdrinken. Den är helt utan vitt socker, alltså både nyttig och god!

Jordgubbsshake (2 stora glas)

3 dl mjölk
3 mogna bananer
3 – 5 dl frysta jordgubbar
saften från en halv citron
1 msk honung

Låt jordgubbarna tina lite så blir de lättare att mixa. Blanda allt i en mixer och kör tills drycken är slät. Tillsätt ev mer mjölk om det blir för tjockt. Drick och njut!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Skåpätare

Ja, så har jag blivit skåpätare – igen! (Och man kan verkligen bli överraskad när man öppnar en kökslucka hos oss…)
Skillnaden mot förut är att jag har ambitionen att mumsa på nyttigheter nu.

Hittade en hel bok med nyttigt godis på biblan…vet inte om det var bra eller dåligt. För nu har jag skapat behov av mummabollar och falsk nougat. Eftersom jag inte vill vara ensam om mina synder tänkte jag dela med mig av recepten här:

Mummabollar:
Mixa 2 dl mandel till fint mjöl. Blanda i 1 tsk vanilj, 3 tsk kanel och 2 tsk kardemumma. Mixa lite till. Lägg i 6-8 färska eller blötlagda torkade dadlar och 2 msk kokosolja. Mixa igen. Rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Gott!

Falsk nougat: (från boken jag nämnde ovan – Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.
Mmmmm!

Bara att äta så mycket man vill, fast tänk på att det skapar en längtan efter mer.
För mycket av det goda är väl aldrig bra, men detta är i alla fall bättre än att äta 1 kg smågodis och en stor påse chips cheeky

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes