Topp-Meny

Arkiv | Jästkompisar

Glutenfri sockerkaka

I somras försökte jag skapa en okej sockerkaka för pappa som är glutenintolerant. Jag tycker de flesta bakverk med glutenfria mjölmixer blir lite trista och smakar papper. Men så en dag lyckades jag över förväntan. Den blev ”rasande elegant” – och god. Nu tänkte jag delge er receptet. Men hittar inte lappen. Så håll tummarna att jag kommer ihåg rätt 😛

Glutenfri sockerkaka
2 ägg
2 dl socker
125 gram smält smör
1.5 dl yoghurt 10%
3 dl Lailas gula mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna noga. Blanda växel vis ner smör, yoghurt och mjölblandningen. Rör försiktigt så luften stannar i smeten. Häll i formen och ställ i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter.

Lycka till!

glutenfrisockerkaka_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Gyllene och julig Butterkaka

En favorit i repris. För två år sedan ”uppfann” jag en julvariant till butterkakan – Saffransbutterkaka. Den är enormt smaskig. Tyvärr blir allt saffransbröd torrt ganska omgående så frys in kakan om du inte planerar att äta den direkt. Den klarar sig utmärkt i frysen om man låter bli att glasera den. Receptet räcker till två, en ska vi kasta oss över nu. Den andra tänker jag spara i frysen till julafton.

Gyllene Butterkaka (2 st)saffransbutter4_web
Vetedeg:
50 gram jäst
150 gram rumsvarmt smör
3 dl ljummen mjölk
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1.25 dl socker
ca 12 dl mjöl
2 kuvert saffran
Fyllning 1
150 gram mjukt smör
1 dl socker
200 gram riven mandelmassa
2 – 3 rivna bittermandlar (kan uteslutas)
Fyllning 2
Vaniljkräm (gör egen eller använd marsanpulver)
Glasyr
Pressa en halv citron. Blanda med 1 – 2 dl florsocker.

Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Se till att mjölken är minst rumstempererad. Lös upp jästen i lite av mjölken innan all mjölk blandas ner. Tillsätt socker, salt, smör och ägg. Blanda saffran med mjölet innan även det tillsätts. Blanda till en jämn och smidig deg. Låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Blanda under tiden ihop fyllning 1. Kavla ut degen till två rektangulära degplattor. Bred på mandelfyllningen och rulla ihop till jämna rullar. Kubba upp längderna i ca 3 cm breda bitar (snäckor). Smörj två ringar till springformar (ca 25 cm i diameter) noga och lägg på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Fyll ringarna glest med bullar, 10 – 12 per ring brukar vara lagom. (Bullarna kommer jäsa ihop till en kaka.) Låt jäsa 30 – 40 minuter till. Gör under tiden vaniljkrämen. Sätt ugnen på ca 200 grader. Innan gräddning gör man en grop i varje bulle som sedan fylls med vaniljkräm. Pensla kakan med ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen till 175 grader om den får för mycket färg. När butterkakan kallnat gör man glasyr som ringlas över i önskad mängd.

Perfekt julkaka både till smak och utseende 🙂
saffransbutter6_web

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Tant Gretas Kolasnitt

Ett recept från förr. Det är välbeprövat och såna recept är ju allra bäst? 🙂

Tant Gretas Kolakakor
200 gram smör
1.75 dl socker
5 – 6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1.5 msk vaniljsocker
(1 tsk mald ingefära – om man vill)

Nyp ihop alla ingredienser. När degen går att forma till en boll är den klar. Låt vila i kylskåp 30 minuter. Dela i 6 delar. Rulla till fingertjocka längder (lika långa som plåten). Lägg på bakplåtspapper och grädda gyllenbruna i 175 grader (ca 10 – 15 minuter). Skär i sneda bitar innan de kallnat. Mycket smaskigt!
kolakakor2_web

 

 

 

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Morgonstund har guld i mund!

På den härliga sidan Söta Saker finns varje månad en liten bak-utmaning för den som vill. Den här månaden är det ordet ”Morgon” som ska tolkas. Jag älskar frukoststunden. Särskilt om det finns nybakat bröd. Och Lemon Curd att ha på mackan! Då snackar vi guldkantad frulle! Mitt favoritbröd just nu är dessa frukostbullar:reginesbrod_web

Regs Frukostbröd:

Koka upp:

6.5 dl vatten
2 tsk salt
1.5 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
0.5 dl kornmjöl eller annat grovt mjöl
Låt koka någon minut tills det liknar en gröt. Låt svalna till 37 grader.
Smula 75 gram jäst i en degblandare. Blanda ut med lite kallt vatten (0.5 dl räcker). Häll i mjölgröten och tillsätt: 1 – 2 msk honung 1 – 2 tsk mer salt (om man gillar bröd med lite mer smak) ca 0.5 dl rapsolja. Blanda i vetemjöl pö om pö tills degen släpper kanterna. Arbeta degen ca 15 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek. Baka sedan ut till 20-25 frallor eller 3 limpor. Låt jäsa ca 1 timme till. Grädda frallor i ca 225 grader 15 minuter och limpor i 175 – 200 grader 35 – 40 minuter.

Ha lite tålamod och låt degen jäsa ordentligt – resultatet är värt att vänta på. Och kom ihåg att göra Lemon Curd till 😉

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
3

Bröd a la Patric (#1)

Detta är ett gott och enkelt bröd som passar till det mesta.Patric-brod#1

5 dl vatten
1/2 pkt jäst
Ca 13 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1/2 dl havregryn
1 msk linfrön
1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
2 tsk salt

Smula ner jäst i bunke. Strö över 1 tsk socker.
Värm vatten till 37C och blanda vattnet med jästen i bunken. Blanda i havregryn, linfrön, sirap, olja och salt.
Ha i 3/4 av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt mjöl efter behov. Bearbeta i en kvart.
Lägg degen på bakbordet och knåda en liten stund. Låt jäsa ca 1 timme.

Dela upp degen i två delar, knåda in lite form och god energi och lägg på plåt. Låt jäsa i ca 1 timme.

Skjuss in i ugnen 250C. Sänk temperatur till 200C.
Efter ca 40-45 min är brödet klart.

Ååhhh, så gött! 🙂 // Patric

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Konkurrens om bakgrejerna!

Nu har Patric börjat baka också! Jättekul, men nu är ju assistenten upptagen hela tiden… Helt plötsligt måste jag planera mina bakstunder. Inte så lätt när man är en kaos-person.  Men belöningen är större än besväret för Patric bakar underbart bröd 🙂

image

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes