Topp-Meny

Arkiv | Baktankar & recept

Recept

Otroligt god tacogratäng

Den här rätten fick jag smaka för första gången 1999 och sedan dess är den en given bjudrätt och festmåltid hemma hos mig. Hoppas du också gillar den! På senare år har Old El Pasos sortiment minskat, men man får försöka hitta liknande hos t ex Santa Maria.

Het tacogratäng 4 pers

500 gr fläskfilé i 1  cm tjocka skivor (funkar med annan filé också t ex kyckling)

Marinad:
1 msk var av olja, soya och lime (citron funkar också)
1 påse Old El Paso Taco Seasongmix

Övriga ingredienser:
1 strimlad purjolök
1 påse Old El Paso
Cheddar-dip
3 dl matlagningsgrädde
1 dl Old El Paso Thick’n Chunky Salsa (medium blir lagom starkt, men man kan ju välja annan styrka efter smak)
1 dl riven ost

Gör så här:
Blanda köttet med marinaden och låt stå på svalt ställe minst 2 timmar. Bryn köttet, lägg i ugnssäker form. Strö över purjolöken. Vispa ner cheddardipen i den kalla grädden och koka upp under omrörning. Tillsätt salsan och rör om. Häll såsen över köttet i formen och strö över osten. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid! 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Smaskig kycklingpasta med fetaost

Vi ville göra nåt nytt som fredagsgott. Jag letade på nätet och hittade denna godsak. Efter maten var vi mätta, nöjda och lyckliga. Och från start till mål (lagning, diskning och ätning) tog det bara ca 1 timme. Snabbmat! Jättegott!

Här kommer receptet:

Kycklingpasta med fetaost  ca 4 port

300 g pasta
3 st kycklingfiléer (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
2 tomater
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad oregano eller ca 1 dl färsk
2,5 dl matlagningsgrädde eller gräddmjölk
150 g fetaost

Koka pastan. Skär kycklingen och tomaterna i bitar. Bryn kycklingen i smör i stekpanna. Lägg i vitlöken och låt den fräsa med. Krydda med salt,
peppar och oregano. Häll på grädden och låt koka ihop några minuter. Ta av från värmen. Nu kan du välja om du vill portionera upp pastan och såsen på 4 tallrikar och smula över fetaosten och tomaterna eller smula i fetaosten direkt i såsen, blanda i tomaterna och servera såsen bredvid pastan. Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Jordgubbstarte med vaniljkräm

I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…) 

Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:

Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)

Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula

Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör

Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär

Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
2

Supergod linssoppa

Den här soppan kom in i mitt liv när jag hade en hälsosam period. Den perioden har gått över, men soppan består. Den är så god så den går att äta även om man inte är på sitt nyttiga humör.

Linssoppa

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1.5 dl gröna linser
1 liter grönsaksbuljong
1 förpackning krossade tomater
3 morötter
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
salt
1.5 dl röda linser

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt gröna linser, buljong och tomater. Låt puttra under lock ca 25 minuter. Hacka morötterna i tärningar och lägg i grytan. Tillsätt kryddor och röda linser. Koka i 15 – 20 minuter till. Servera gärna med en klick keso om du vill ha mer protein i soppan.

Smaklig måltid!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Skåpätare

Ja, så har jag blivit skåpätare – igen! (Och man kan verkligen bli överraskad när man öppnar en kökslucka hos oss…)
Skillnaden mot förut är att jag har ambitionen att mumsa på nyttigheter nu.

Hittade en hel bok med nyttigt godis på biblan…vet inte om det var bra eller dåligt. För nu har jag skapat behov av mummabollar och falsk nougat. Eftersom jag inte vill vara ensam om mina synder tänkte jag dela med mig av recepten här:

Mummabollar:
Mixa 2 dl mandel till fint mjöl. Blanda i 1 tsk vanilj, 3 tsk kanel och 2 tsk kardemumma. Mixa lite till. Lägg i 6-8 färska eller blötlagda torkade dadlar och 2 msk kokosolja. Mixa igen. Rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Gott!

Falsk nougat: (från boken jag nämnde ovan – Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.
Mmmmm!

Bara att äta så mycket man vill, fast tänk på att det skapar en längtan efter mer.
För mycket av det goda är väl aldrig bra, men detta är i alla fall bättre än att äta 1 kg smågodis och en stor påse chips cheeky

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Västerbottenostpaj

I morgon har jag en introduktionskurs i balansering via mitt företag Vi Energi. Eftersom vi kommer hålla på hela eftermiddagen vill jag bjuda på något enkelt och gott så att deltagarna blir glada och orkar hålla energin uppe hela tiden. Igår kväll, precis när jag skulle somna, kom jag på att Västerbottenostpaj blir perfekt.

Här kommer mitt recept – som jag fått från min goa kompis Lalla från början. Jättegod!

Västerbottenostpaj
150 gr västerbottenost
1 dl persilja
150 gr fetaost
3 ägg
1 dl gräddmjölk
ev vitlök och ett pkt knaperstekt bacon

Gör en pajdeg för matpajer. Förgrädda i 200 grader ca 10 mminuter. Häll i fyllningen och grädda i 30 minuter till.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Bananpaj…mumsi mumsi

I lördags blev jag plötsligt sugen på friterad banan med vaniljglass. Men det är ju så jobbigt att kleta med att fritering å allt. Trots detta var jag så sugen att jag letade jag efter recept på matklubben.se (jättebra sajt om man gillar recept!). Där hittade jag detta recept på bananpaj – och den smakar väldigt likt friterad banan. Men är mycket lättare att göra. Bingo!!!

Och det bästa av allt – den räcker länge… Ska precis ta mig en bit som blev över. Rester från helgen kan vara underbara… 🙂

Söt bananpaj
För 5-8 personer.

Ingredienser:
2-4 bananer (beror på hur många portioner man vill göra)
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 msk sirap

Gör så här:
200 grader, ca 15 min
Blanda socker, mjöl och smör. Tillsätt sirapen och blanda igen.
skiva bananerna i en pajform. kleta ut degen över (kan verka nästan för lite) och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min (tills ytan är brun).

Servera med vaniljglass eller grädde.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Jättegoda bullar

Jag tycker om bullar med mandelmassafyllning. men det har varit svårt att få till fyllningen utan att den blir ihopklumpad på degplattan sen. Men nu har jag kommit på ett bra sätt 🙂

Gör en ”vanlig” vetebulldeg. Jag brukar använda receptet nedan från ”Sju sorters kakor”:
150 gr  smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 tsk malda kardemummkärnor
ca 1.3 liter vetemjöl

När du sen har kavlat ut degen till en fyrkant (om du vill göra snurror) så penslar du plattan med smör först, sedan river du över mandelmassa med rivjärn. Lätt som en plätt! Om du gillar mandelmassa, som jag gör, snåla inte med fyllningen.
Blir såååå gött!

Förresten – texten på tröjan betyder: Först tänka sedan njuta…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Enkel och jättegod ost- och skinkpaj

Detta är ett säkert kort om man vill ha en god paj. Enkel att göra och ingridienser som man oftast har hemma.
Mmmmmm….
Jag tror jag snappade upp receptet från ett TV-program med kocken Jan-Boris Möller nån gång på 90-talet. Han hade ett program där han kom hem till folk helt oannonserad och lagade mat på vad som fanns hemma. Största utmaningen var Dr Alban, han hade bara två grejer i kylen…kommer inte ihåg riktigt, men det var typ mesost och öl…

Ost- och skinkpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (byt ev ut en dl mot grahamnsmjöl)
125 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 dl ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

Arbeta ihop pajdegen snabbt och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyll pajskalet med fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda i 200 – 225 grader ca 40 minuter.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Snickersrutor

På allmän begäran kommer här ett recept som jag fick på min födelsedagsfest. Ni var flera som vill ha detta. Ett smidigt recept som man inte behöver ugn till.
Baka och njut! 😀

Lallas snickersrutor

350 gr jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter Rice Krispies eller Cornflakes
1 dl kokosflingor
300 gr mörk choklad

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och låt det nästan koka upp på svag värme, rör om. Ta kastrullen av plattan och blanda i flingor och kokos. Bred ut i långpanna ca 20 x 25. Smält choklad och bred över. Låt stå kallt ca 30 minuter och skär sedan i bitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Mera matbröd

Eftersom jag just nu kämpar mot sockerberoendet har jag riktat in mina bakorgier på matbröd. Detta är det senaste. Hämtat från matklubben.se – en uppsjö av olika recept.

Matbröd
Enkelt matbröd, lätt att göra, smakar ungefär som sirapslimpa.

11 dl ljummet vatten
100 gr jäst
1.5 – 2 msk salt
2 dl socker
2.5 dl sirap
2 kapsyler outspädd ättikssprit
1 påse rågsikt

Blanda ihop allt i en matberedare. Bred ut degen i en långpanna.
Nagga med en gaffel. Låt jäsa 2 timmar på smord och mjölad plåt.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Pensla det nybakade brödet med kallt vatten. Dela brödet i 4 delar när det svalnat.
När jag bakde detta brödet blev jag förvånad att det inte jäste särskilt mycket på 2 timmar, fast det var jättevarmt den dagen. Måste bero på ättiksspriten för det blev jättebra i ugnen sen. Däremot sprack det på sidorna. Jag tror det kan undvikas om man bearbetar degen längre i bunken.

Gott och sött. Inte så bra när man vill undvika socker….

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Gött grovt bröö

En favorit. Gott å grovt matbröd som man inte tröttnar på. Det är riktiga grejer som gäller, inget luft å bös här inte… Fick receptet av min kompis Marianne för sådär 25 år sedan. Och det håller verkligen måttet än!

Mariannes matbröd

5 dl kokande vatten
5 dl grovt mjöl (t ex grovt rågmjöl + 4 sädesslag eller nåt annat grovt)
ev 1 – 2 dl russin
Lägg detta i blöt 6 – 12 timmar

Tillsätt sedan:
5 dl kokande vatten
100 gram jäst
1 – 2 tsk salt
2 – 3 msk sirap
vetemjöl tills degen är jämn

Låt jäsa 1 timme. Baka ut till 4 limpor och jäs 1 timme till.
Grädda i 175 grader 40 – 50 minuter. Pensla med hett vatten efter gräddning.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes