Topp-Meny

Arkiv | Baktankar & recept

Recept

Chokladcookies

Varje onsdag har mitt företag Vi Energi  drop-in för alla som vill ta en fika och prata om livets mysterier. Jag vill gärna baka något gott till kunderna dessa onsdagar, det är så roligt att få bjuda på egentillverkat kaffebröd. Ger god energi liksom. Den här veckan gjorde jag amerikanska cookies. Jag har haft receptet i min pärm i flera år men inte fått tummen ur. Men igår blev det av. Så nu har kunderna fått njuta av cookies, och jag med!

Chokladcookies (ca 24 st)

200 gram smör
4,5 dl farinsocker eller råsocker (jag tog råsocker)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl havregryn (jag bytte ut 3 dl mot hemmagjord nötmüsli)
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300 gram mörk choklad, grovhackad (jag tog Marabous Mörka)

Blanda smör, råsocker, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör tills smeten fått krämig konsistens. Funkar bra med matberedare. Tillsätt havergryn (+ ev müsli). Vispa upp äggen lätt och och rör ner i smörblandningen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i smeten. Tillsätt grovhackad choklad och blanda ordentligt. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper med gott om mellanrum. Tryck till dem lätt. Grädda i 160 grader (vanlig ugn) ca 15 minuter. Om du vill ha extra krispiga kakor låt dem stå i eftervärmen tills ugnen är kall.

Fortsätt läsa

Chokladtårta med banan

En enkel tårta som håller ihop bäst i en avlång sockerkaksform. Blir smulig annars. Mycket luftig och god – mina barns favorit när de var mindre.

Chokladtårta med banan
Kakan
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 gram smält smör
0.5 dl kokande vatten

Fyllning
3 mosade eller skivade bananer
4 dl vispad grädde
Ev riven choklad som garnering.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd försiktigt i de torra ingredienserna, varvat med smöret som blandats med det kokande vattnet. Häll i smord 1.5 litersform. Grädda i 175 grader ca 40 minuter. När kakan kallnat, dela i 2 delar. Lägg bananer och grädde emellan. Garnera med resten av grädden och flisa choklad över.

IMG_6744

 

Fortsätt läsa

Tacopaj – en trotjänare

En paj som nästan alla gillar, funkar alltid om man står rådlös inför gäster på ingång. Jag har gjort om receptet lite efter min smak, men jag tror många har orginalet i sin receptsamling redan 🙂

Tacopaj:

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 ägg
1 msk vatten
Blanda degen i matberedare.
Låt vila kallt en stund.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.

Fyllning 1
500 gram köttfärs
Salt, peppar, ketchup
0.5 – 1 dl grädde
1 hackad gul lök
1 paket Tacokryddmix
1 dl vatten
Stek ihop och lägg i pajskalet.

Fyllning 2
1/2 hackad paprika
ev hackad rödlök efter smak
2,5 dl crème fraiche
2 – 3 msk tacosås
Salt & peppar
Blanda och lägg över fyllning 1. Garnera med lökringar och riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Servera med sallad!

 

Fortsätt läsa

Jordgubbspaj – en upplevelse

Den här pajen är ett underverk. Första gången jag åt den var jag inte kontaktbar på flera minuter. Satt bara och njöt. Självklart snodde jag receptet. Det är några år sedan nu, och sedan dess har jag sett ”pajblicken” hos många. Jag bjuder på den här ofta. Och alla fastnar direkt. Du har inte upplevt paj förrän du ätit denna. Den ska vara kall, då är den godast. Åsså vaniljsås till förståss….suck…

Gittans bärpaj:

150 gram smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda samman i matberedare eller för hand. Låt vila 30 min i kylen. Tryck ut i pajform.

Blanda sedan 3 dl crème fraiche, 2 ägg, 1 dl socker och 2 tsk vaniljsocker. Häll valfria bär i pajskalet, ca 3 dl (jordgubbar är godast tycker jag, men alla bär passar). Häll sedan créme fraicheblandningen över. Grädda ca 30 minuter i 175 – 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.

När jag skrev ner receptet var jag tvungen att baka den igen. Blev så sugen. Så nu sitter jag här med stinn mage, mätt och nöjd. Ujauja – livet är gott!

 

Fortsätt läsa

Smarrig födelsedagstårta!

Idag är det min dag. Fast med åren har väl lystern kring födelsedagen falnat lite. När jag var liten var det en stor händelse. Jag började längta direkt efter julafton. Året var indelat i 2 delar – längtan efter jul och längtan efter födelsedagen. I mitt fall blev det ganska exakt ett halvår mellan present-högtiderna.

Nu tycker jag nog att det kan kvitta med fördelsedagsfirande. fast det är trevligt att träffas och äta tårta. Därför offrade jag mig och gjorde den godaste tårtan jag vet. Marängtårta med hallon och grädde. Många känner igen den. Min version heter:

Gittans marängtårta:
3 äggulor och 1.5 dl socker vispas hårt. Tillsätt 1 dl mjölk och 0.5 dl smält smör. Blanda sedan 2.5 dl mjöl med 5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, rör ner även detta i smeten. Häll smeten i långpanna (20 x 30 cm) gärna klädd med bakplåtspapper, annars väl smord.

Vispa de 3 överblivna äggvitorna hårt med 3 dl socker. Bred marängsmeten över sockerkaks-smeten i formen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Låt stå en stund i formen innan den lyfts ur och delas. Lägg ca 3 dl vispad grädde och 3 dl bär (ex hallon, jordgubbar…) på ena delen och lyft på den andra delen.

Den är allra godast om den får vila en dag i kylen.

Tips: Om man vill ha lite variation kan man göra bakelser istället. Klicka ut sockerkakssmeten i muffinsformar. Dra över ett lager maräng och baka av på samma sätt som med tårtan. Toppa med mycket bär och grädde.
gittans bakelser

 

Fortsätt läsa

Mandelkladdkaka – med hallonsås

Här kommer ett recpet på annorlunda kladdkaka från boken ”Evas festelser – livets goda” av Eva Stormöga. Den är jättegod! Särskilt med hallon och vaniljglass till…

Mandelkladdkaka
75 g mandel
75 g smält smör
2 ägg (kan bytas mot drygt 1 dl Kesella 10 % – blir ännu kladdigare)
3 dl (rårör)socker
1 nypa salt
2,5 dl (dinkel)mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla och skala mandeln, hacka den sedan grovt. Smörj och bröa en form ca 20 cm i diameter. Vispa ägg, socker och salt hastigt. Om du valt Kesella – rör ihop den med socker och salt. Slå i smöret och sedan mjölet. Blanda väl och häll i formen. Strö över den hackade mandeln. Grädda ca 25 minuter på lägsta falsen. För knaprigare yta brukar jag höja ungstempen de sista minutrarna och höja upp kakan i ugnen lite. Men passa den då – mandel bränner snabbt :-) Jättegott med varm hallonsås och vaniljglass till.

Varm hallonsås gör man enkelt genom att lägga några dl frysta hallon i en liten gryta tillsammans med socker efter smak. Låt bli varmt tills socker smält och hallonen tinat. Undvik att koka, då blir det sylt.

 

Fortsätt läsa

Underbara Wienerstänger ….dreggel

Sedan jag var 15 år har jag varit receptsamlare. Mest av kakrecept. Ett tag var jag med i en receptklubb som hette Hembakat. Man fick ett antal receptkort varje månad och dessutom en pärm att samla i. Eller hur låter det gammalmodigt, nu sköts ju sånt på webben! Hur som helst finns det flera underbara kakrecept i samlingen. Idag ska du få äran att ta del av dessa underverk:wienerstänger

Wienerstänger:
125 gram smör
0.75 dl socker
1 ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Fyllning: 1 dl fast röd sylt (hallon rekommenderas!)

Glacyr: florsocker och citronsaft. Ta några matskedar citronsaft och blanda i florsocker tills glacyren är lagom tjock ca 2-3 dl.

Gör så här: Rör matfett och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda i mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt ev ligga inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar, forma till smala rullar, lika långa som bakplåten. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna. Fyll med sylt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna lite, bred glacyren över. Skär på snedden i ca 2 cm stora bitar (jag brukar ta en degskrapa av metall, funkar bäst.) Låt kallna på plåten.

Jättegoda – man vill äta upp allihop på en gång!

wienerstänger

Fortsätt läsa

Rabarberpaj är gott

Nu har jag gjort paj igen!
Kan inte sluta…
Den här var väldigt god. Men var lite försiktig med citronen, den tar gärna över om man inte passar sig. Jag tycker att den här pajen blir godare dagen efter. Problemet är att den sällan är kvar till dagen efter.

Här kommer receptet:

Rabarberpaj med mandelmassa
1 sats pajdeg för söta degar
(Jag brukar göra degen på 150 gr smör, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och 3 dl vetemjöl.)pajportion_web1

Fyllning
g rabarber
100 g mandelmassa
50 g smör
2 uppvispade ägg
1 dl socker
rivet skal av en halv citron

Gör så här:
1. Gör pajdegen för söta degar. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt medan du förbereder fyllningen.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Strimla rabarbern tunt, skala den om den är grov. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
4. Smält smöret.Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud utan att koka till en tjock kräm. Rör hela tiden.
5. Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal och låt krämen svalna. Vänd ner rabarbern.
6. Fyll pajskalet med krämen och grädda i 25 – 30 minuter.

Rabarberpaj är gott!

Fortsätt läsa

Moffarkaka

Jag har bakat en del sen vi kom hem från minisemestern i Kil. Jobbar ju på min blogg-bok. Där i finns många recept. Så nu bakar jag så ungen brinner för att kunna ta fina bilder till boken. Idag blev det moffarkaka. Här kommer receptet (så slipper ni leta i min gamla blogg 😉 )

Moffarkaka/Kolabitar ca 20 bitar
Botten
3 dl vetemjöl
125 g smör
3/4 dl socker
1.5 msk kakao
1 äggula
Kolakräm
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1 burk kondeserad mjölk (ca 4 dl)
Topping 150 g ljus choklad

Sätt ugnen på 180 grader. Arbeta ihop ingridienserna till botten. Tryck ut en fyrkantig kaka 24 x 24 cm på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Låt svalna. Blanda ingridienserna till krämen i en gryta och koka upp under omrörning. Sjud i 4-5 minuter under fortsatt omrörning. Låt svalna lite. Bred krämen över kakan och låt svalna helt. Smält chokladen och bred över. Skär i 3-kantiga bitar när chokladen stelnat.

Njuuuut. Glöm vågen och bilringarna och ta några till :-D

Fortsätt läsa

Busenkelt å jättegott bröd

På min nya arbetsplats lagar vi mat och bakar i stora lass. Vi ska se till så att 14 tonårspojkar är mätta och nöjda… När man ska baka till många är det en stor fördel om det är enkelt, därför gillar jag detta brödrecept skarpt. Prova får du se!

Asyriskt bröd

25 gram jäst
2 tsk salt
6 dl vatten
1 liter vetemjöl (gärna special)

Värm vattnet till 37 grader. Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda sedan i resten av vattnet, salt och mjöl. Arbeta en stund, degen ska vara lös. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Jag brukar smörja plåten med olja, sedan har jag olja på fingrarna när jag trycker ut degen i plåten. Det blir så gott då. Jäs en gång till. Grädda 15 – 20 minuter i 250 grader. Skär i rutor när brödet svalnat.

Fortsätt läsa

Mazarinrutor/Karmakaka

En favorit om man gillar mazariner. Enklare att göra, men lika gott! Jag har döpt om min variant till ”Karmakaka”. Kanske berättar mer om det en annan gång. 

Karmakaka

Mördeg:
3 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g smör
1 äggula
(Blandas och ställs kallt)

Fyllning:
200 – 300 g mandelmassa (efter smak)
75 g smält smör
2 ägg
0.5 – 1 dl socker
2 msk vetemjöl
0.5 tsk bakpulver

Glacyr:
1.5 dl florsocker
1-5 msk vatten eller citronsaft

Tryck ut mördegen i en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm, så att den täcker botten jämt. Tips – tryck ut
den på smörpapper med hjälp av kavel och lägg i formen sen. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda i övriga ingredienser. Kakan blir lättare om ägg och socker vispas pösigt. Häll på fyllningen och grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Bred över glacyren när kakan svalnat. Skär i bitar när glacyren stelnat.

Gottigottgott!

Fortsätt läsa

Noblesskakor

Idag tog jag tag i en av väldens tråkigaste uppgifter -att städa. Och det gick ju fort när jag väl kom igång. Tur det. För första gången på länge fanns det energi kvar efter detta trista arbete. Så när jag var klar gav jag mig själv en belöning – kakbak. De blev riktigt goda! Perfekt lördagskaka. Prova får du se 🙂

Noblessformar
Botten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 msk äggvita
några droppar karamellfärg
Garnering:
Noblessplattor

Rör socker och smör smidigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i smörblandningen. Forma degen till en ca 35 cm lång rulle. Låt vila i kylen ca 30 min. Skär sedan rullen i 16 – 18 skivor och lägg i folieformar. Gör en fördjupning i varje kaka.
Riv mandelmassan och blanda med äggvitan och karamellfärgen. Lägg en klick i varje fördjupning. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
Lägg en noblessplatta på varje kaka någon minut efter de tagits ur ugnen.

Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes