Topp-Meny

Arkiv | Baktankar & recept

Recept

Skåpätare

Ja, så har jag blivit skåpätare – igen! (Och man kan verkligen bli överraskad när man öppnar en kökslucka hos oss…)
Skillnaden mot förut är att jag har ambitionen att mumsa på nyttigheter nu.

Hittade en hel bok med nyttigt godis på biblan…vet inte om det var bra eller dåligt. För nu har jag skapat behov av mummabollar och falsk nougat. Eftersom jag inte vill vara ensam om mina synder tänkte jag dela med mig av recepten här:

Mummabollar:
Mixa 2 dl mandel till fint mjöl. Blanda i 1 tsk vanilj, 3 tsk kanel och 2 tsk kardemumma. Mixa lite till. Lägg i 6-8 färska eller blötlagda torkade dadlar och 2 msk kokosolja. Mixa igen. Rulla till bollar som rullas i kokosflingor.
Gott!

Falsk nougat: (från boken jag nämnde ovan – Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.
Mmmmm!

Bara att äta så mycket man vill, fast tänk på att det skapar en längtan efter mer.
För mycket av det goda är väl aldrig bra, men detta är i alla fall bättre än att äta 1 kg smågodis och en stor påse chips cheeky

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Västerbottenostpaj

I morgon har jag en introduktionskurs i balansering via mitt företag Vi Energi. Eftersom vi kommer hålla på hela eftermiddagen vill jag bjuda på något enkelt och gott så att deltagarna blir glada och orkar hålla energin uppe hela tiden. Igår kväll, precis när jag skulle somna, kom jag på att Västerbottenostpaj blir perfekt.

Här kommer mitt recept – som jag fått från min goa kompis Lalla från början. Jättegod!

Västerbottenostpaj
150 gr västerbottenost
1 dl persilja
150 gr fetaost
3 ägg
1 dl gräddmjölk
ev vitlök och ett pkt knaperstekt bacon

Gör en pajdeg för matpajer. Förgrädda i 200 grader ca 10 mminuter. Häll i fyllningen och grädda i 30 minuter till.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Bananpaj…mumsi mumsi

I lördags blev jag plötsligt sugen på friterad banan med vaniljglass. Men det är ju så jobbigt att kleta med att fritering å allt. Trots detta var jag så sugen att jag letade jag efter recept på matklubben.se (jättebra sajt om man gillar recept!). Där hittade jag detta recept på bananpaj – och den smakar väldigt likt friterad banan. Men är mycket lättare att göra. Bingo!!!

Och det bästa av allt – den räcker länge… Ska precis ta mig en bit som blev över. Rester från helgen kan vara underbara… 🙂

Söt bananpaj
För 5-8 personer.

Ingredienser:
2-4 bananer (beror på hur många portioner man vill göra)
1 ½ dl socker
1 ½ dl vetemjöl
100 g smör
ca 3 msk sirap

Gör så här:
200 grader, ca 15 min
Blanda socker, mjöl och smör. Tillsätt sirapen och blanda igen.
skiva bananerna i en pajform. kleta ut degen över (kan verka nästan för lite) och in i ugnen på 200 grader i ca 15 min (tills ytan är brun).

Servera med vaniljglass eller grädde.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Jättegoda bullar

Jag tycker om bullar med mandelmassafyllning. men det har varit svårt att få till fyllningen utan att den blir ihopklumpad på degplattan sen. Men nu har jag kommit på ett bra sätt 🙂

Gör en ”vanlig” vetebulldeg. Jag brukar använda receptet nedan från ”Sju sorters kakor”:
150 gr  smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
2 tsk malda kardemummkärnor
ca 1.3 liter vetemjöl

När du sen har kavlat ut degen till en fyrkant (om du vill göra snurror) så penslar du plattan med smör först, sedan river du över mandelmassa med rivjärn. Lätt som en plätt! Om du gillar mandelmassa, som jag gör, snåla inte med fyllningen.
Blir såååå gött!

Förresten – texten på tröjan betyder: Först tänka sedan njuta…

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
1

Enkel och jättegod ost- och skinkpaj

Detta är ett säkert kort om man vill ha en god paj. Enkel att göra och ingridienser som man oftast har hemma.
Mmmmmm….
Jag tror jag snappade upp receptet från ett TV-program med kocken Jan-Boris Möller nån gång på 90-talet. Han hade ett program där han kom hem till folk helt oannonserad och lagade mat på vad som fanns hemma. Största utmaningen var Dr Alban, han hade bara två grejer i kylen…kommer inte ihåg riktigt, men det var typ mesost och öl…

Ost- och skinkpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (byt ev ut en dl mot grahamnsmjöl)
125 g margarin
2 msk vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 dl ost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt & peppar

Arbeta ihop pajdegen snabbt och tryck ut den i en pajform. Låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyll pajskalet med fyllningen och häll över äggstanningen. Grädda i 200 – 225 grader ca 40 minuter.
Servera med sallad!

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Snickersrutor

På allmän begäran kommer här ett recept som jag fick på min födelsedagsfest. Ni var flera som vill ha detta. Ett smidigt recept som man inte behöver ugn till.
Baka och njut! 😀

Lallas snickersrutor

350 gr jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 liter Rice Krispies eller Cornflakes
1 dl kokosflingor
300 gr mörk choklad

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och låt det nästan koka upp på svag värme, rör om. Ta kastrullen av plattan och blanda i flingor och kokos. Bred ut i långpanna ca 20 x 25. Smält choklad och bred över. Låt stå kallt ca 30 minuter och skär sedan i bitar.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Mera matbröd

Eftersom jag just nu kämpar mot sockerberoendet har jag riktat in mina bakorgier på matbröd. Detta är det senaste. Hämtat från matklubben.se – en uppsjö av olika recept.

Matbröd
Enkelt matbröd, lätt att göra, smakar ungefär som sirapslimpa.

11 dl ljummet vatten
100 gr jäst
1.5 – 2 msk salt
2 dl socker
2.5 dl sirap
2 kapsyler outspädd ättikssprit
1 påse rågsikt

Blanda ihop allt i en matberedare. Bred ut degen i en långpanna.
Nagga med en gaffel. Låt jäsa 2 timmar på smord och mjölad plåt.
Grädda i 175 grader ca 40 minuter.
Pensla det nybakade brödet med kallt vatten. Dela brödet i 4 delar när det svalnat.
När jag bakde detta brödet blev jag förvånad att det inte jäste särskilt mycket på 2 timmar, fast det var jättevarmt den dagen. Måste bero på ättiksspriten för det blev jättebra i ugnen sen. Däremot sprack det på sidorna. Jag tror det kan undvikas om man bearbetar degen längre i bunken.

Gott och sött. Inte så bra när man vill undvika socker….

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Gött grovt bröö

En favorit. Gott å grovt matbröd som man inte tröttnar på. Det är riktiga grejer som gäller, inget luft å bös här inte… Fick receptet av min kompis Marianne för sådär 25 år sedan. Och det håller verkligen måttet än!

Mariannes matbröd

5 dl kokande vatten
5 dl grovt mjöl (t ex grovt rågmjöl + 4 sädesslag eller nåt annat grovt)
ev 1 – 2 dl russin
Lägg detta i blöt 6 – 12 timmar

Tillsätt sedan:
5 dl kokande vatten
100 gram jäst
1 – 2 tsk salt
2 – 3 msk sirap
vetemjöl tills degen är jämn

Låt jäsa 1 timme. Baka ut till 4 limpor och jäs 1 timme till.
Grädda i 175 grader 40 – 50 minuter. Pensla med hett vatten efter gräddning.

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Ärtsoppa, försök 2.5

Det är billigt, enkelt och gott. Idag var det dags igen. Jag gjorde ett nytt försök att koka ärtsoppa. Jag har försökt 1,5 gång förut…

Första gången kokade jag precis efter paketets instruktioner. Men efter en timmes koktid såg den inte alls klar ut. Jag kokade på en stund till. Efter nästan 2 timmar var soppan väldigt stabbig, men ärtorna var mjuka, i allafall de flesta. Jag spädde med vatten. Den smakade okej, men det var en mättsam soppa…

Det halva försöket kom sedan. Då tänkte jag att ärtorna skulle få bada i vatten lite längre än första gången, så att de skulle bli mjukare. Jag la dem i blöt över natten. Det var mitt halva försök. Jag glömde bort ärtorna. Efter nästan en vecka kände jag en obehaglig doft någonstans i köket. Med näsan till hjälp kom jag fram till en vit plastskål med lock på. Jag lyfte locket och en massiv doft av gamla, halvjästa ärtor kom emot mig. Javisst, ja. Ärtorna i blöt… Mjuka, men inte särskilt aptitliga.

Så kom då mitt andra seriösa försök idag. Ärtorna låg i blöt ca 10 timmar (bara 😉 ). Sedan sköljde jag dem och kokade upp med salt och vatten enligt paketet. När ärtorna kokade skummade jag dem och la i två lökar. Allt fick koka, under lock denna gång, och efter drygt en timme var de klara. Jag smakade av med buljong och mejram/timjan. Smakade bättre än sist!

Nästa gång ska jag prova att ha i morot, fick tips om det förut idag. Om någon annan därute har andra tips tas de gärna emot!

Ge mig några gånger till så blir ärtsoppan perfekt 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
0

Drivs av WordPress. Design av WooThemes