Topp-Meny

Arkiv | Personligt

Så stolt över min nybakade konditorsdotter

Slutprovstårtan

Min dotter har alltid älskat att baka, precis som jag. Men till skillnad mot mig gjorde hon slag i saken och utbildade sig. I fredags tog hon examen från bagar- och konditorsutbildningen på Kanalskolan i Töreboda. Vi var inbjudna till öppet hus för att skåda läckerheterna från elevernas slutprov. Det fanns otroliga mängder bröd, kakor, bullar och tårtor. Vi köpte med oss hur mycket som helst. De senaste tre dagarna har jag provsmakat allt från min dotters bord. Det smakade underbart. Särskilt krämbullarna. Och tårtan. Och biskvierna. Och….ja, allt annat med.

Jag är så enormt stolt över dig kära dotter. Även om det kostar på att ha en konditor i familjen. Byxorna börjar bli väldigt små. 😀

Ericas slutprov

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Utmanande intresse…

Det är ingen skräll att jag älskar att både baka och äta söta, härliga bakverk. Men som alla vet får stunderna av sockerrus konsekvenser i och på kroppen. Jag har blivit tjock. Mitt blodsocker ligger onödigt nära gränsen för diabetes. Mitt midjemått tyder på bukfetma. Om jag ska kunna följa min stora dröm och starta café en dag måste jag få mitt sockerberoende under kontroll. Mindre godis och mer frukt. Därför kommer Regines Baksida vara vilande ett tag. Men bara tills jag hittat balansen i livet igen.

Om någon vill följa min resa mot ett lättare liv så är ni hjärtligt välkomna till ”The peak of my fatness”.

Ha det gott (hahaha!) tills vi hörs igen!

Regine

godis_frukt_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Nu kan man lyssna på mig också…

Min första bok ”Vardagstjafs & Insikter” kom ut som e-bok i höstas. Boken är korta kåserier och tankar om Livets, så som jag ser det. Vardagligt, humoristiskt (hoppas jag!) och med hög igenkänningsfaktor (säger de som läst den). Inbakat (haha) finns också några smaskiga recept. Nu har jag och Patric slitit ett tag för att kunna erbjuda den som ljudbok. Idag är det premiär! Boken kan lånas gratis på Elib eller köpas i de flesta internetbokhandlar som t ex Bokus. Om du är nyfiken kan du lyssna på ett smakprov här:

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Juni – ett svettigt kapitel…

timmystudent_webJag är ganska glad att juni snart är till ända. Den här månaden har det varit fullt ös och nu är jag ganska trött.

Först ut var Timmys student. Det var en härlig dag, trots spöregn och kalla vindar. Men studenten var helnöjd. Han fick hemmagjorda och mycket uppskattade smörgåstårtor och jättefina proffsiga prinsesstårtor. Marsipantårtorna var smaksatta – en med citron och en med jordgubb. Mycket smorgastarta_websmaskigt. Efter nästan två månader utan vetemjöl och socker sjöng min mage av lycka att få sätta tänderna i dem.student_webstudentbage_web

Sedan kom mammas 70-årsdag. Hon önskade sig den godaste tårtan i världshistorien – Gittans marängtårta. Än en gång var jag lycklig över att få äta socker. Det är så otroligt gott! Och alla mammas gäster så lika lyckliga ut dom. En till lyckad fest.

Precis när jag svalt födelsedagstårtan dök Midsommarhelgen upp på min himmel… Grillat,sill och potatis, jordgubbar och grädde. Plus underbara marängbakelser. Och rabarberkaka!
marangbakelser2_web

Nu vet jag inte hur jag ska kunna hitta tillbaks till mitt sockerfria och vetemjölsbefriade liv. Socker och mjöl är ju så gott!?

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Försommar och ”Marken”

På lördag ska jag och min bror vara med på en marknad i Vike (lite som en bondemarknad). Min bror ska demonstrera sin kärltvätt och andra tjänster som hans företag Lusaskens TS erbjuder. Jag ska hjälpa till. Men jag tänkte också ha ett eget litet bord och sälja lite kakor. Hembakat brukar ju gå hem? Så nu har jag testbakat en del. Frysen börjar bli full. Det är så roligt att baka! Jag tänkte ta med mig några Solskenskakor, någon sockerkaka, Grannens chokladbröd, Kolasnitt och några Cookies. Jag tror världens godaste frökex kan få följa med också. Ska bli så kul!
vikemarken_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Från aktivt sockermonster till ”nykter” godisgris – Oopsie!

Ja inte är det lätt inte. Jag kan fortfarande inte baka sötsaker utan att bli otroligt sötsugen. Därför har jag fått låta bli det ett tag. Onödigt att ha frestelser hemma när man inte får äta. Och lukten är nästan värst – nybakat går direkt in till hjärnans belöningscentrum som vill ha MER! Fast när jag inte har lukt eller fysiska manifestationer av bakverk i närheten går det förvånansvärt lätt. Jag har nästan klarat mig en månad nu, vilket var målet. Så nu måste jag bestämma om det är någon idé att fortsätta. Här kommer en lista med för- och nackdelar av att vara fri från socker, vetemjöl och margarin:

Fördelar:
– Mycket piggare.
– Somnar lätt och sover bra.
– Ballongmage, halsbränna och magknip är borta.
– 5 kg minus på vågen.
– Sockersuget och matsuget är borta, utom när jag är hungrig på riktigt. (Kan även dyka upp i känslomässigt pressade situationer, men inte annars.)
– Fingerlederna värker mindre (har haft lite problem med det tidigare).
– Mat, grönsaker och frukt smakar mycket mer nu.
– Maten är inte längre bara en transportsträcka till efterrätten, nya smaksensationer och nya maträtter gör det roligare att äta.
– Har automatiskt blivit mätt och nöjd på mindre portioner (misstänker att mjöl och socker triggar aptiten väldigt mycket).
– Har lärt känna min kropp och dess behov på ett helt nytt sätt. Kroppen är klok när den inte är störd av fel sorts livsmedel.
– Mår totalt sett väldigt bra.

Nackdelar:
– Kan sakna mysiga kaffestunder med goda kakor ibland (har tidigare varit mitt sätt att belöna mig själv och för att klara av att vara uttråkad).
– Svårt att göra det jag älskar – baka – utan att smaka.
– Ibland känner jag mig otrevlig när jag inte smakar på kakor och annat som jag blir bjuden på (har blivit ett socialt monster…).
– Lite krångligt att hitta bra alternativ till pasta och bröd.
– Identitetskris – vem är jag utan kakor, bröd och pasta???
– Krock med omgivningens förväntningar – en person som gett ut en kakbok måste väl bjuda på kakor när det kommer gäster?
– Arbetsbyxorna är för stora (skoja bara – det är ingen nackdel!).

Som ni ser på listorna så är alla fördelar fysiska och alla nackdelar sociala/känslomässiga. Jag har i alla fall bestämt mig för att fortsätta ett tag till. Fördelarna överväger. Ska försöka hitta saker att baka som inte triggar godissuget. Har ju redan testat surdeg och frökex. Idag tänkte jag dela med mig av ett bröd utan mjöl. Ser ut som tekaka men smakar mer som en mycket luftig omelett. Väldigt bra underlag för pålägg 🙂 Hittade grundreceptet på Kostdoktorns hemsida. Jag LCHF:ar ju inte, men en del av recepten passar min nuvarande diet bra. Här kommer mitt oopsie-recept (med lite mer husk än i originalet)!

Oopsies (ca 8 st):oopsie2_web
3 ägg
100 gram färskost, ex Philadelphia
1 tsk salt
1 msk Psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
Dela äggen och vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en rostfri bunke. Blanda osten och gulorna i en annan bunke, tillsätt sedan fiberhusk och bakpulver. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna försiktigt i smeten. Börja med att röra ner en tredjedel och när det är väl blandat tillsätts resten av vitorna. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, gärna penslad med olivolja (ger en krispig yta). Jag brukar göra 8 st, men man kan göra färre om man vill ha större. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150 grader. Klart att äta 🙂 Kan sparas till nästa dag utan att förlora konsistens och smak.

 

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Är det verkligen sunt att vara nyttig?

Överallt matas vi med önsketänkandet. Hur vi ska se ut, hur vi ska må, hur vi ska leva. När man kommit upp i den aktningsvärda åldern av 44 år så har man blivit lite luttrad, men ändå tror jag att jag påverkas undermedvetet. Jag är så glad att det kommit fram en del sanningar om retuscheringar och galna utseendekrav i modevärlden. Men ändå sitter de flesta där och tror att reklam och annat är på riktigt? För ett tag sedan var det mycket snack om ”plussizemodeller”, ”vanligt-folk-bilder”och ”hälsosamma ideal” men det har nu försvunnit helt. Igen.

Samtidigt som modellerna blir allt mindre får man höra en hel del om LCHF och mättat fett. Det är bra för oss. Vem kunde ana att naturligt fett från djurvärlden kunde vara BRA för oss? Vilken grej! Att alla de där ”nyttiga” margarinerna bara var plastmolekyler (eller nåt). Tänk vilken skräll att det är bättre att äta det som finns naturligt i vår miljö än att glufsa i sig processade konstgjorda ämnen. Men ändå finns det kvar en misstänksamhet mot vanligt smör och mjölk med 3 % fett. Vi är välprogrammerade. Margarinförsäljarna har haft plats i vår hjärna så länge att det är svårt att tro på att vanligt fett är hälsosamt. Vi är ganska lättlurade får man erkänna.

Det senaste året har jag försökt leva så kravlöst som det är möjligt. Jag har slängt vågen på Tippen och ätit precis vad jag har haft lust med. Lite förvånande mår jag väldigt bra när jag äter det jag är sugen på. Följer kroppens flöde liksom, den får styra vad och när jag ska äta. Då blir det faktiskt regelbundna måltider med varierad kost. Mitt problem är att jag äter mer än jag behöver. För att det är så gott med mat. Eller beror det på något annat? Jag har forskat lite på mig själv. Ju mer socker jag äter, desto mer sugen blir jag. Ju mer kaffe jag dricker desto mer sugen blir jag. Och om jag låter det gå för lång tid mellan målen så är det helt kört, då går jag omkring och är sugen resten av dagen. Det är som om hjärnan fortfarande är hungrig fast kroppen och magen skriker att det är fullt.

Jag skulle inte bry mig så mycket om det inte var så att mina arbetsbyxor har blivit för små. Det var arbetet med min bakbok som ställde till det. Jag åt och åt. För att smaka och testa om recepten funkade. Men också för att frysen blev full ganska fort. Min omgivning hjälpte mig att äta upp kakorna, men det hamnade många i min mage ändå.  Nu känner jag konsekvenserna tydligt. Knappen i mina arbetsbyxor gör ONT. Hemma går jag mest i mjukisbyxor. Så det är dags att göra någonting. Men absolut inte göra våld på kroppen. Min egen variant av nyttigt ätande blir att under en månad undvika vetemjöl, socker och margarin. Ska bli spännande att se vad som händer.

Smart drag att undvika mjöl och socker lagom till påsk va? Nu hoppas jag att jag orkar stå emot alla frestelser den kommande helgen. Men jag önskar er andra en Goood Påsk!  (Och naturligtvis betyder inte detta att jag slutar att baka goda saker, det innebär bara att jag kommer bjuda mer och äta mindre en månad. Eller tills arbetsbyxorna passar igen. 😉 )
godiskontrafrukt_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Min sockerkvot är nog fylld för ett tag – idag blir det vitlökssoppa

Sedan jag kom på att jag skulle samla alla mina receptfavoriter i en egen bakbok (”Det godaste jag vet”) så har det bakats som aldrig förr här i mitt kök. Jag var ju tvungen att testa alla recept noga, och sedan var jag tvungen att ta en del nya bilder. Jag är väldigt nöjd med min bok. Men den fick konsekvenser. Jag ser det tydligt när jag tittar ner och jag känner det när jag ska knyta skorna. Ganska ofta är jag rädd att skjuta någon med byxknappen, den sitter så tajt. Jag har hamnat i ett läge där jag bryr mig mer om att få mer kaka än att byxorna ska passa. Inte bra! Måste nog avgifta mig ett tag. Mindre socker och mer nyttigheter. Kanske skulle må bra av en och annan promenad också…
leassoppa_web
Idag hade jag tänkt göra Leas underbara vitlökssoppa. Den är en av de godaste soppor jag ätit. Jag ställde fram alla ingredienser på spisen, redo att sätta igång. Då ringde telefonen. Svärmor ville bjuda på tonfisksallad. Vilken tur! Jag slapp laga mat, men får ändå äta nyttigt. (I hemlighet hoppas jag att det blir någon kaloristinn och sockerrik efterrätt. Om man blir bjuden är det ju oartigt att tacka nej.)

Eftersom jag talat mig varm om Leas vitlökssoppa så ska jag dela med mig av receptet direkt. Men tillagningen får vänta tills imorgon 🙂 Tänk på att ta det lite lugnt med vitlöken om du inte är van. Men när man tränat upp sig är det bara att ösa i.

Leas Underbara Vitlökssoppa (2 – 3 portioner)
1 gul lök
10 – 15 vitlöksklyftor
smör att steka i
5 dl vatten
1 buljongtärning (grönsaksbuljong)
2.5 dl krossade tomater (halv burk)
cayennepeppar och salt efter smak
2 äggulor
3 dl vispgrädde

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjukt i lite smör. Häll över vatten, buljongtärning, krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Låt puttra i 30 minuter. Vispa ihop grädde och äggulor. Häll i soppan som sedan får koka upp. Klart! Servera gärna med krutonger. Om man får soppa över är den jättegod att ha som pastasås nästa dag 🙂
Enkelt och fantastiskt gott! Och ni vet väl att om alla äter vitlök så känner man inte varandras vitlöksandedräkt?

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Äntligen är min egna receptbok klar!

Den senaste tiden har jag inte gjort så många inlägg här på Baksidan. Det beror på att jag har finjusterat min bakbok och därför mest jobbat med de recept som redan finns här på bloggen.

Från och med idag kan jag därför meddela att min alldeles egna receptbok: ”Det godaste jag vet – tidlösa recept för alla som älskar att baka” finns i handeln som e-bok. Där har jag samlat alla mina bakverksfavoriter genom livet. Själv tycker jag att alla borde ha den eftersom allt gott finns samlat på ett ställe där. 🙂 Om du vill låna den eller köpa den så finns den här!

Omslag-Det-godaste-jag-vet_PDF

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Arv eller miljö?

Idag hittade jag en sorglig sak på övervåningen. Det var en död blomma. Jag brukar inte bli blödig av döda blommor, men den grep mig på ett oväntat sätt. Eftersom jag har blommans tvilling i köket kunde jag se förfallet i nytt ljus. Blomman i köket har fått vatten, sällskap och omvårdnad. Blomman på övervåningen har stått i sin ensamhet, bortglömd och törstig. Samma blomma, olika behandling. Det är bara att titta på skillnaden… Tänk vad lite vatten och uppmärksamhet kan göra skillnad!

olikalika_web

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Kärleken till en katt

När jag var tolv år blev jag kompis med en katt för första gången. Vackra, underbara Misou. Fast kompis är väl fel ord? Det var mer som att hon valde ut mig att bli ”hennes människa”. Jag fick all hennes omsorg och kärlek. När jag fick mässlingen låg hon hos mig hela tiden och slickade min panna tills febern gick ner. Tyvärr blev Misou överkörd när hon bara var två år. Sorgen var stor. Min själsfrände i päls fanns inte mer.

Sedan dess har jag varit ”katt-människa”. Många katter har funnits i mitt liv och i mitt hjärta sedan dess, men bara en har kommit mig lika nära som Misou.

Det var försommaren 2008 som Cosmo gjorde entré i vårt liv. Han var något så ovanligt som ettcosmo8_web ensambarn i kattvärlden. Hans mamma fick bara honom den våren. Och familjen som ägde mamman gullade och kelade med husets enda kattunge hela tiden. Gissa om han blev bortskämd? När han kom till oss i juni var han redan förstörd. Näedå! Man kan ju inte ändra på en katt så han hade nog blivit likadan om han så hade haft 8 syskon. Cosmo är egensinnig som få, även med kattmått mätt. Omgivningen är aldrig ljummen i fråga om denna katt – endera älskar man honom eller så är man rädd för honom. Han borde ha hetat ”Devil” enligt en av sönerna – eftersom han har en ”djävulsk” blick. Kan ligga något i det…men han är ju väldigt snäll också. Ibland. Cosmo vill sällan gosa, så om han någon gång gör oss den äran att hoppa upp på magen och kräva att få några klappar blir vi överlyckliga. Det känns som en större ära än att få hälsa på kungen.

cosmo5_webDet är något i Cosmos energi som säger att han är större än Livet. Att han har alla svar. Som en guru, med stort ego. Vi väntar nästan på att ett UFO ska landa på gården och ta hem honom. Ibland smyger han in på toaletten och stirrar mot ett hörn. Sedan jamar han högt ett par gånger. Som om han skickar ett budskap till någon. ET phone home? Som ni säkert redan har fattat så älskar jag denna katt otroligt mycket. Jag är säker på att han är något mer än en katt och att han hjälper oss på många sätt utan att vi vet det. Vår lilla skydds-ängel. Fast han ser ut som en Devil. Det är precis sån han är, komplex och obegriplig. Men med mycket kärlek i sin lilla kattkropp.cosmoknas3_web

Häromdagen blev Cosmo skadad. Vi hann tänka många tankar och bli väldigt oroliga innan han piggnade till igen. Nu är han nästan återställd och hela familjen pustar ut och känner stor tacksamhet för att han fick stanna hos oss. Livet skulle inte bli detsamma utan Cosmo-katten.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes