Topp-Meny

Arkiv | Inspirerat

Så stolt över min nybakade konditorsdotter

Slutprovstårtan

Min dotter har alltid älskat att baka, precis som jag. Men till skillnad mot mig gjorde hon slag i saken och utbildade sig. I fredags tog hon examen från bagar- och konditorsutbildningen på Kanalskolan i Töreboda. Vi var inbjudna till öppet hus för att skåda läckerheterna från elevernas slutprov. Det fanns otroliga mängder bröd, kakor, bullar och tårtor. Vi köpte med oss hur mycket som helst. De senaste tre dagarna har jag provsmakat allt från min dotters bord. Det smakade underbart. Särskilt krämbullarna. Och tårtan. Och biskvierna. Och….ja, allt annat med.

Jag är så enormt stolt över dig kära dotter. Även om det kostar på att ha en konditor i familjen. Byxorna börjar bli väldigt små. 😀

Ericas slutprov

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Nu kan man lyssna på mig också…

Min första bok ”Vardagstjafs & Insikter” kom ut som e-bok i höstas. Boken är korta kåserier och tankar om Livets, så som jag ser det. Vardagligt, humoristiskt (hoppas jag!) och med hög igenkänningsfaktor (säger de som läst den). Inbakat (haha) finns också några smaskiga recept. Nu har jag och Patric slitit ett tag för att kunna erbjuda den som ljudbok. Idag är det premiär! Boken kan lånas gratis på Elib eller köpas i de flesta internetbokhandlar som t ex Bokus. Om du är nyfiken kan du lyssna på ett smakprov här:

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Från aktivt sockermonster till ”nykter” godisgris – Oopsie!

Ja inte är det lätt inte. Jag kan fortfarande inte baka sötsaker utan att bli otroligt sötsugen. Därför har jag fått låta bli det ett tag. Onödigt att ha frestelser hemma när man inte får äta. Och lukten är nästan värst – nybakat går direkt in till hjärnans belöningscentrum som vill ha MER! Fast när jag inte har lukt eller fysiska manifestationer av bakverk i närheten går det förvånansvärt lätt. Jag har nästan klarat mig en månad nu, vilket var målet. Så nu måste jag bestämma om det är någon idé att fortsätta. Här kommer en lista med för- och nackdelar av att vara fri från socker, vetemjöl och margarin:

Fördelar:
– Mycket piggare.
– Somnar lätt och sover bra.
– Ballongmage, halsbränna och magknip är borta.
– 5 kg minus på vågen.
– Sockersuget och matsuget är borta, utom när jag är hungrig på riktigt. (Kan även dyka upp i känslomässigt pressade situationer, men inte annars.)
– Fingerlederna värker mindre (har haft lite problem med det tidigare).
– Mat, grönsaker och frukt smakar mycket mer nu.
– Maten är inte längre bara en transportsträcka till efterrätten, nya smaksensationer och nya maträtter gör det roligare att äta.
– Har automatiskt blivit mätt och nöjd på mindre portioner (misstänker att mjöl och socker triggar aptiten väldigt mycket).
– Har lärt känna min kropp och dess behov på ett helt nytt sätt. Kroppen är klok när den inte är störd av fel sorts livsmedel.
– Mår totalt sett väldigt bra.

Nackdelar:
– Kan sakna mysiga kaffestunder med goda kakor ibland (har tidigare varit mitt sätt att belöna mig själv och för att klara av att vara uttråkad).
– Svårt att göra det jag älskar – baka – utan att smaka.
– Ibland känner jag mig otrevlig när jag inte smakar på kakor och annat som jag blir bjuden på (har blivit ett socialt monster…).
– Lite krångligt att hitta bra alternativ till pasta och bröd.
– Identitetskris – vem är jag utan kakor, bröd och pasta???
– Krock med omgivningens förväntningar – en person som gett ut en kakbok måste väl bjuda på kakor när det kommer gäster?
– Arbetsbyxorna är för stora (skoja bara – det är ingen nackdel!).

Som ni ser på listorna så är alla fördelar fysiska och alla nackdelar sociala/känslomässiga. Jag har i alla fall bestämt mig för att fortsätta ett tag till. Fördelarna överväger. Ska försöka hitta saker att baka som inte triggar godissuget. Har ju redan testat surdeg och frökex. Idag tänkte jag dela med mig av ett bröd utan mjöl. Ser ut som tekaka men smakar mer som en mycket luftig omelett. Väldigt bra underlag för pålägg 🙂 Hittade grundreceptet på Kostdoktorns hemsida. Jag LCHF:ar ju inte, men en del av recepten passar min nuvarande diet bra. Här kommer mitt oopsie-recept (med lite mer husk än i originalet)!

Oopsies (ca 8 st):oopsie2_web
3 ägg
100 gram färskost, ex Philadelphia
1 tsk salt
1 msk Psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
Dela äggen och vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en rostfri bunke. Blanda osten och gulorna i en annan bunke, tillsätt sedan fiberhusk och bakpulver. Vänd sedan ner de vispade äggvitorna försiktigt i smeten. Börja med att röra ner en tredjedel och när det är väl blandat tillsätts resten av vitorna. Försök behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt, gärna penslad med olivolja (ger en krispig yta). Jag brukar göra 8 st, men man kan göra färre om man vill ha större. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150 grader. Klart att äta 🙂 Kan sparas till nästa dag utan att förlora konsistens och smak.

 

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Äntligen är min egna receptbok klar!

Den senaste tiden har jag inte gjort så många inlägg här på Baksidan. Det beror på att jag har finjusterat min bakbok och därför mest jobbat med de recept som redan finns här på bloggen.

Från och med idag kan jag därför meddela att min alldeles egna receptbok: ”Det godaste jag vet – tidlösa recept för alla som älskar att baka” finns i handeln som e-bok. Där har jag samlat alla mina bakverksfavoriter genom livet. Själv tycker jag att alla borde ha den eftersom allt gott finns samlat på ett ställe där. 🙂 Om du vill låna den eller köpa den så finns den här!

Omslag-Det-godaste-jag-vet_PDF

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

The book!

Omslag-VardagstjafsInsikterIdag är det premiär för min alldeles egna bok!

Sedan 2009 har jag skrivit blogg i olika former. Den första hette ”Kakor -utan moral” och var en salig röra av livsfunderingar, familjekaos och allt som är gott i livet (som godis, mat och recept). ”Vardagstjafs & Insikter” är en samling av de bästa inläggen från 2009 – 2011. Boken följer inga lagar. Den är helt enkelt en ärlig berättelse, med glimten i ögat, om hur det är att vara en ständigt sötsugen tonårsförälder i 40-årskris som vill förändra det mesta samtidigt.

Häng med på resan. Skratta, gråt eller skrik. Om det blir för jobbigt kan du alltid laga något av recepten i boken att trösta dig med.

Välkomna in!

Finns endast som e-bok än så länge 🙂

Låna boken här på Elib (via kommunens bibliotek).
Köp boken här: Adlibris, Bokus, Muntligt eller via FramSteget Förlags webshop.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Bok på gång!

Inom en snar framtid kommer min första bok ut som e-bok. Den bygger på mina blogginlägg mellan 2009 – 2011. Jag har blandat in en hel del favorit-recept men huvudsakligen är boken fylld med vardagens tankar och tokigheter. Det har varit väldigt roligt att sammanställa boken. Återkommer när den är klar 🙂

image

Älskat att baka som synes.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Framsteg

Jag jobbar med mina tankar. Jag väljer vad jag tänker. Om jag är medveten när jag tänker. Till helgen ska jag gå en kurs som kan hjälpa mig vidare med att förändra mina tankemönster. Förändring är en utmaning. Det krävs jobb för att nå framsteg. Jag är beredd att jobba. Det är så mycket jag vill göra med mitt liv. Förut har jag ibland hamnat i fällan att tro att jag inte är tillräckligt bra. Jantelagen – ”Du ska inte tro att du är nåt!” – har varit en stor broms. Men det är dags att göra sig fri från vad andra tycker och tänker. ”What other people think of me is none of my business!”, som en klok person uttryckte det.

Det är dags att börja leva på riktigt. Och bli den blomma jag är ämnad att vara. Oavsett vad andra tycker om blomman som slår ut.

 

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Balans vid Fryken

Nu har vi varit på Vandrarhemmet i Fryksta några dagar. Det är så underbart vackert där! Patric var på balanseringkurs (bilden var innan…) och jag slappade i min ensamhet hela dagarna. Återhämtade och balanserade är vi nu ”back in town”. Fast jag längtar redan tillbaks till Frykens härliga energi…

 

På kvällarna gick vi omkring och njöt av utsikter och insikter. Nu ska vi bara landa, sen släpper vi det gamla och går vidare 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Flykt till Fryken

Det har varit ett par jobbiga veckor. Oro och tunga energier har funnits både här och där. Men det är inte bara av ondo. Det är när livet utmanar oss som vi utvecklas mest. Därför känner jag på mig att maj månad kommer bli omvälvande. Men jag vet inte hur. Än.

För att få perspektiv och hitta tillbaks till lugnet kommer jag följa med Patric till Kil några dagar. Han har den härliga förmånen att få gå kurs med Pauline Turner där. Vi har bokat rum på Fryksta Vandrarhem. Underbart ställe. Vi bodde där i maj förra året också. Då var det jag som gick kurs.

Det är något magiskt med Fryken. Jag känner mig så tillfreds där. Kan sitta vid vattnet och känna friden pulsera i hela mig. I det tillståndet är man nära sitt sanna jag. Min förhoppning är att kunna jobba med min bok. Men bara om jag har lust. Dessa dagar ska vara kravlösa. En avspänd oas. Patric, Fryken och jag. Vi är ett harmoni-team.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Enkel njutning

Jag älskar vatten. Det är gott att dricka, vackert att uppleva med öra och öga och dessutom underbart att bada i.

Idag har dagen varit lång. Andra kanske vill ta till andra drycker en lördagskväll, men jag tänker belöna mig med lite vatten. Mina fötter ska få extra kärlek idag. De har tjänat mig väl. Många steg och mycket slit. Så nu ska de få en egen vattenstund – fotbad! Det är så härligt avslappnande. Man blir som en ny människa.
Tänk att många av de härligaste sakerna i livet är gratis.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Gloomy bit of lump…

För några veckor sedan träffade Patric och jag underbara Pauline Turner för en konsultation. Man får alltid höra den omaskerade sanningen av Pauline. Det är liksom det man betalar för… Efter en stunds samtal kom vi in på vikten av att hitta sin inre kraft. Pauline började berätta om hur hon upplevde mig i början av vår bekantskap: ”I am sorry, but you were like….a gloomy bit of lump!” Patric och jag hoppade till i soffan. Vad sa hon egentligen? Beskrev hon precis mig som en glåmig lumpbit??? Det gick inte att hålla tillbaks ett gapskratt. Som sagt, man får sanningen. Som tur var fortsatte hon beskrivningen med: ”But look at her now – laghing, shining and full of colour.” Precis så det är att träffa Pauline – först kommer chocken, sen kommer kärleken.

När vi åkte hem skrattade vi igen åt ”Gloomy bit of lump”. Patric skojade och sa att det var ett bra namn på en låt. Rättare sagt, jag trodde han skojade. I helgen lyssnade jag på hans nya skiva ”Shedding skin”.
Gissa vad första låten heter?   Gloomy Bit of Lump!

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes