Topp-Meny

”Smaskisar” för veganer

Smaskisar” även kallade ”Godisgrisens akutlösning” är ganska lätta att göra både glutenfria och vegan-anpassade. Jag hoppas de faller min pappa och min systerdotter i smaken imorgon på tredje advent när de ska få provsmaka.

Glutenfria och veganska Smaskisar
3 dl glutenfria havregryn
3 dl puffat ris
1 dl kokosflingor
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
1 dl sirap
1 dl socker
100 gram kokosolja

Blanda havregryn, puffat ris, kokosflingor, vaniljsocker och kakao i en bunke. Häll över kaffet och blanda om. Lägg kokosolja, socker, sirap och salt i en kastrull. Värm tills sockret smält samman med det andra. Blanda ner i bunken och rör om ordentligt. Häll i muffinsformar och låt stelna.

Hoppas det smakar 😀 Önskar Er alla en härlig tredje advent!

smaskisar för veganer

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Det här med att temperera choklad…

Tänkte göra mig till ordentligt till jul. Ska göra de underbara och glutenfria tebröden doppade i choklad (se bilden nedan). Det blir både vackert och gott som julklapp till godisgrisarna i familjen. Men då vill det till att chokladen håller måttet. Så idag har jag tränat på att temperera mörk choklad på riktigt. Det finns flera metoder. Jag har testat dem många gånger, ändå är det mest en lyckträff om chokladen blir så där blank och hård som den ska bli. Jag får väl fortsätta träna helt enkelt.

Här kommer länkarna jag provat. Om någon har andra tips så tas de tacksamt emot 🙂

Traditionell metod från Köket.se

Snabbare metod från Köket.se

Och så från Hembakat

Bara att träna på… plötsligt händer det! 😉

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Glad advent med Falsk nougat!

Jag har ju mina stunder av nyttighet. Nu har jag varit socker- och mjölfri två veckor. Visst saknar jag både smakerna och bakningen -men ibland måste hälsan få komma först. För att inte förlora kampen idag på 1:a advent har jag förberett mig väl. Igår gjorde jag mummabollar och falsk nougat. Så det kommer jag mumsa på när de andra sätter i sig lussekatter, chokladbollar och pepparkakor. Jag kanske kommer gråta en skvätt kl 15 när fikat går av stapeln hos brorsan. Men å andra sidan kommer jag vara så glad att jag stod emot imorgon. 🙂

Falsk nougat (källa: Raw Delight av Palmcrantz Aziz/Lilja)
Mixa 2 dl hasselnötter till fint mjöl, tillsätt 4 tsk vatten , 2 msk agavesirap (går lika bra med honung) och 2 tsk kakaopulver. Mixa igen. Forma till avlånga bitar eller bollar. Doppa eventuellt i smält mörk choklad.

När vi smakat på resultatet igår kom vi på att det borde vara gott med lite arrak i. Det ska vi testa nästa gång. Då blir det näääästan som arraksbollar 🙂

Önskar er alla en fridfull advent!

Falsk nougat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Himmelsk Päronpaj med mandel och vanilj

Päronsmaken kommer fram oväntat bra i denna sockerdröm. En väldigt, väldigt god paj. Min nya favorit faktiskt. Dessutom min egen skapelse – receptet kommer från mig själv 🙂 Stolt som en tupp. Det är lite pill och tid i denna paj, men det betyder att den också blir fylld med massa kärlek 🙂

Himmelsk Päronpaj
Pajdeg:
100 gram kallt smör i bitar
2 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 äggula
Mazarinfyllning:
50 gram mandelmjöl
35 gram smält smör
1 ägg
0.5 dl socker
1 msk mjöl
1 krm bakpulver
Vaniljkräm:
1.5 dl mjölk
1 – 1.5 msk socker (beroende på om man använder vaniljsocker eller ej)
1 äggula
0.5 msk maizenamjöl
1 vaniljstång, några droppar vaniljessens eller 2 tsk vaniljsocker
2 conferenspäron

Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål. Häll i smörbitarna och blanda snabbt samman till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta försiktigt degen tills den blir slät (helst så lite som möjligt). Låt vila i kylen 30 minuter.
Gör under tiden fyllningarna.
Blanda mandelmjöl, mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Tillsätt först ägget och sedan smöret. Rör till en slät smet och ställ åt sidan.
Vaniljkrämen kan göras med eller utan vaniljstång. Med stång så delas den och blandas med mjölk och socker i en gryta.Låt koka upp. Blanda ägg och maizenamjöl i en annan värmetålig bunke. Häll över mjölkblandningen över äggsmeten under vispning. Häll tillbaks allt i grytan och värm upp under omrörning tills krämen är lagom tjock. Ta bort vaniljstången och kyl så fort som möjligt så att krämen inte fortsätter tjockna. Utan vaniljstång gör man på samma sätt fast tillsätter smaken i form av vaniljsocker eller arom när krämen börjar svalna.
Självklart kan man också använda några dl färgig vaniljkräm, men det är roligare och godare att göra själv 🙂

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter noga. Ta ut pajdegen ur kylen och kavla till en jämn rund platta, lite större än formen. Lägg försiktigt degen i formen och tryck ut eventuella luftbubblor. Ta bort överflödig deg med kniv eller tryck på kanten med fingrarna. Nagga botten. Häll i mazarinfyllningen. Skala päronen och klyfta dem tunt. Lägg dem i fint på mazarinfyllningen. Häll sist över vaniljkrämen så att den täcker päronen.
Grädda i 175 grader 30 – 35 minuter. Skydda överdelen med folie om den mörknar för snabbt.

Låt svalna lite innan servering. Mums!
päronpaj

 

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Älskade mandelbåge

Får jag presentera en av mina absoluta kakfavoriter: Mandelbågen! Den är inte bara underbart god. Den är busenkel att göra också. Och glutenfri! Fattar inte att det tog tjugo år för mig att baka den själv. Trodde den var komplicerad och svår. Men icke.

Mandelbågar
400 gram riven mandelmassa
1 – 2 äggvitor
mandelspån

Blanda mandelmassa och äggvita till de blir en lagom tjock och smidig smet. Häll i spritspåse. Spritsa ut bågar på bakplåtspapper. Man kan anpassa storlek efter tycke och smak, jag gillar stora! Toppa med mandelspån. Grädda bågarna i 175 grader tills de är gyllenbruna (ca 10 – 15 minuter beroende på storlek). Låt svalna innan de lossas försiktigt från pappret. Doppa undersidan i mörk choklad.

Så lätt var det 😀
Mandelbågar

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Löjtnantshjärtan – min nya kärlek!

De här kakorna har fått både mina smaklökar och mitt hjärta att svälla av glädje. Det var längesedan jag smakade något så ljuvligt. Jag känner mig nykär! Receptet kommer från min väl använda receptpärm ”Hembakat!” Den är fylld med receptkort som många av oss samlade på under 80- och 90-talen. Varje gång jag bläddrat förbi receptet på dessa ljuvliga Löjtnantshjärtan har jag tänkt: ”De där måste jag göra någon gång.” Och igår blev det äntligen av. Efter 20 års funderande. De var helt klart värda att vänta på! 😀
Kakfat
Löjtnantshjärtan (ca 40 st)
Mördeg:
1 dl mald mandel eller mandelmjöl
1 dl socker
4 dl vetemjöl
200 gram smör
Topping:
250 gram mandelmassa
1 – 1.5 äggvita
2 – 3 msk hallonsylt eller annan röd syrlig sylt

Om du mal mandel själv så börja med att skålla, skala och mala/mixa mandeln till fint mjöl. Blanda med socker och mjöl. Skär det kalla smöret i mindre bitar och finfördela i mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en jämn deg och låt vila inplastad i kylskåp 30 – 60 minuter. Medan degen vilar förbereds toppingen. Riv mandelmassan fint på rivjärn. Blanda i äggvitan lite i taget tills smeten är tillräckligt smidig för att kunna spritsas. Häll smeten i en spritspåse med stjärntyll. Ta fram mördegen ur kylskåpet och kavla den 3 – 5 mm tjock. Ta ut kakor med hjärtformat kakmått, ca 5 cm i diameter. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Spritsa en fin kant med mandelmassasmet på varje kaka. Lägg lite sylt i varje kaka, sprid ut den lite så att den blir jämn. Grädda mitt i ugnen i 175 grader 10 – 12 minuter. Kakorna är klara när mandelmassan är gyllene. Låt svalna. Förvara i en burk. De går även bra att frysa in.

Men troligtvis behöver du inte bekymra dig om förvaringen. Dessa kakor kommer inte bli långvariga i kakburken 😀
grönt kakfat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Testar nya småkakor

Fick en förfrågan om att baka småkakor till en kompis. Hon ville ha tre sorter: Tebröd, Pappas chokladbröd och en valfri sort. Den där tredje kakan skapade en del huvudbry. Så jag gick loss ordentligt i köket och testade massor med oprövade recept. Det är så roligt. Till slut hade jag två favoriter i final. Med hjälp av min smakpanel (familjen) utsågs de Amerikanska sirapskakorna till vinnare. Men Stockholmskakorna kom tätt, tätt efter.

Amerikanska sirapskakor (ca 70 st)
1.5 dl olja (neutral smak)
2.5 dl socker
1 ägg
0.5 dl mörk sirap
1 tsk malen kanelgoda småkakor
1 tsk malen ingefära
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Blanda olja och socker i en bunke. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda ner sirap, kanel och ingefära. Blanda mjöl och bakpulver innan det blandas med degen. Forma till små kulor. Lägg på bakplåtspapper eller smorda plåtar med luft emellan, de flyter ut lite under gräddningen. Strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt kallna på galler. Förvara i burkar. Går bra att frysa.

Stockholmskakor (ca 50 st)
150 gram smör
0.75 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
hallon – eller körsbärssylt
flagad mandel

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt äggulan under omrörning. Blanda i vaniljsocker och sedan mjöl tills degen är smidig. Forma till två rullar, 28 cm långa. Pensla med lite vatten och rulla sedan i flagad mandel. Låt vila i kylen 30 minuter – 1 timme. Skär i 1 cm tjocka skivor. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca 14 minuter. Låt svalna på galler. Garnera eventuellt med glasyr för extra guldkant.

Njut, njut och njut igen 🙂
Kakfat

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Busenkla och görgoda Scones

Min bror stirrade i chock på mig när jag häromdagen avslöjade att jag aldrig bakat scones. ”Va??? Det har väl alla? Du som till och med gjort en bakbok. Jösses!”

Jag kände mig lite dum faktiskt. Sconesen har liksom passerat mig förbi hela livet. Men när jag var med på ”Afternoon tea” i Hult Sommarhem i början på juli så blev jag positivt överraskad när jag satte tänderna i det lilla anspråkslösa brödet. Det är ju jättegott med scones. Och nu har jag då äntligen fått till det och bakat några själv.

Så enkelt. Och så himla gott.  Klart på en halvtimme. Kan det bli bättre?scones

Scones (2 bröd = 8 mindre bitar)
4 dl vetemjöl (jag tog dinkelmjöl)
0.5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 krm socker
50 gram kallt smör
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Skär smöret i små bitar och blanda ner det med fingrarna tills degen blivit till fina smulor. Häll i yoghurt och mjölk. Blanda snabbt ihop till en ganska kletig deg. Dela degen i två delar och lägg på bakplåtspapper. Forma till två ganska platta runda kakor (ca 15 cm i diameter). Skär med vass kniv två skåror i varje bröd, som ett kors – men inte så kniven går igenom. Grädda mitt i ugnen i 250 grader 15 – 17 minuter. Låt svalna under bakduk en stund.

Servera gärna ljumma med smör, ost och marmelad. Godast helt färska. Kan frysas.

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Smaskig marängtårta

Det här är Tobias smaskiga marängtårta. Eller var det Tobias farmor Annas tårta? Eller Linnéas? Hur som helst är det helt fantastiskt god. Och den kan dessutom enkelt göras glutenfri. Den här tårtan slår nästan, men bara nästan, Gittans marängtårta.

Annas tårtaAnnas tårta
Botten:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice crisp (puffat ris för glutenfri variant)
Kräm:
4 äggulor
1 dl socker
1 msk mjöl (byt mot maizenamjöl eller potatismjöl för glutenfri variant)
1 dl grädde
Börja med botten. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget. Blanda sist ner ricecrisp. Bred ut på smort bakplåtspapper, ungefär lika stort som en plåt. Grädda i 125 grader ca 80 minuter – ställ in när ugnen är kall. Låt svalna och dela sedan i två delar.
Dags att göra krämen. Blanda alla ingredienser i en kastrull och sjud på svag värme tills den tjocknar. Låt svalna lite. Bred sedan krämen över den ena marängdelen. Lägg på den andra delen och toppa tårtan med grädde och bär – färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär. Eller något annat som faller en på läppen. Går även bra med frysta bär.

Låt fantasin flöda 🙂 Mums!!!

Annas tårta

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Härligt saftiga glutenfria muffins med chokladtäcke

Igår gav jag mig i kast med att baka ännu en kaka ur det där kakhäftet jag hittade på Loppis för ett par veckor sedan. Full av energi bläddrade jag runt för att hitta Receptet med stort R. Efter lite letande hittade jag en glutenfri gammalt kakhäftesockerkaka som såg lovande ut. Men något kändes ändå inte rätt. Så jag lät kreativiteten ta över. Resultatet blev väldigt lyckat. Saftiga, mjuka, underbara muffins. Jag testade dem på några vänner för att vara säker. De såg lyckliga ut och bad att få ta fler. De bad mig även om receptet. Då insåg jag att jag glömt skriva ner vad jag gjort. Dessutom var det mycket av modellen ”på en höft”. Men jag har i alla fall försökt minnas och i efterhand mäta ”höften”.


Regines saftiga muffins 
(liten sats ca 12 muffins)
2 ägg
0.5 dl socker
200 gram mandelmassa
1 medelstor morot
25 gram smält smör
0.5 dl apelsinjuice
0.25 dl majsmjöl
0.25 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Topping
100 gram mjölkchoklad (gärna med smak, jag använde Marabou apelsinkrisp)
50 gram smör
1 msk ljus sirap
1 msk grädde

Smält smöret till muffinssmeten och låt svalna. Dela äggen. Rör ihop sockret med äggulorna (jag använde elvispen). Tillsätt den rivna mandelmassan lite i taget. Blanda ner smöret när massan blir för tjock att röra. Riv moroten och rör ner även den. Häll i juicen och fortsätt vispa tills smeten är jämn och fin. Blanda mjölsorterna med bakpulvret innan de rörs ner. Vispa äggvitorna hårt. Blanda ner dem försiktigt i smeten. Häll smeten i muffinsformar. Grädda gärna i muffinsplåt lite under mitten av ugnen i 175 grader 20 – 25 minuter.
När muffinsen svalnat är det dags för toppingen. Smält smöret. Ta kastrullen åt sidan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills allt smält samman. Blanda sedan ner sirap och grädde. Rör tills det svalnar. Jag är lite otålig av mig så jag rörde toppingen sval snabbare genom att ställa ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Häll ut chokladsmeten över muffinsen och låt stelna. Klart att äta!

Dessa muffins håller sig lika saftiga i flera dagar. Om man vill förstärka apelsinsmaken går det utmärkt att ha lite rivet apelsinskal i smeten och/eller toppingen. Eller något annat som lockar 🙂

Tipsa om detta...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Fortsätt läsa

Drivs av WordPress. Design av WooThemes