I veckan bläddrade jag i några tidningar som låg på jobbet. I en alla sommarbilagor hittade jag detta recept – som visade sig vara en stor succé i hela familjen. Jag fick t o m skäll av sonen som försöker undvika sötsaker: "Men mamma!!! Den här går ju inte att låta bli ju!" (Smal som en sticka är han, så jag försöker göda honom i hemlighet…)
Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken tidning det var, men här kommer receptet:
Jordgubbstarte med vaniljkräm (till 6-8 personer eller en tonårspojke)
Till botten:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 krm salt
200 gr smör
1 äggula
Krämen:
5 äggulor
1 dl florsocker
1.5 msk maizenastärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 msk smör
Garnering:
1 liter jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker & salt i en matberedare. Arbeta in smöret. Avsluta med äggulan. Låt degen vila svalt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med låg kant ca 24-26 cm i diameter. Tips – kavla med hjälp av plastfolie så är det lättare att kavla ut och flytta degen till formen. Grädda pajskalet i 175 grader ca 20 minuter, mitt i ugnen.
3. Häll upp grädde och mjölk i en rostfri kastrull. Öppna vaniljstången och skrapa ur fröna i gräddmjölken. Lägg även i stången och koka sedan upp. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 10 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
4. Vispa äggulor, florsocker och maizena till en pösig smet. Vispa i gräddmjölken.Häll allt i kastrullen och värm tills den nästan kokar. Ta från värmen och rör ner smöret. Kyl snabbt i t ex kallt vattenbad.
5. När pajskalet och krämen är kalla, bred ut krämen över botten och toppa med jordgubbarna.
Klart för servering!
2 kommentarer
Hej! Gjorde pajen igår- underbart god! Men krämen blev väldigt såsig… Funderar på vad som blev fel- skulle den börja sjuda i sista steget?
Lotta
Hej! Ja, den ska sjuda tills den blir lagom tjock. Men inte koka! Då skär den sig. Hoppas det blir perfekt nästa gång 🙂