För exakt 18 år sedan föddes Timmy. Helt otroligt! Nu är han myndig. Och min tid som vårdnadshavare är slut. Nu är båda barnen som jag klämt fram vuxna (!?). Känns konstigt och ovant. Men samtidigt skönt på något sätt.

Att vara helt ansvarig för sitt liv och sina egna val är stort. Ibland lite skrämmande. Frihet och ansvar – mäktiga ord. Och det kan vara svårt för oss föräldrar. Det är lätt att haka sig fast och fortsätta hålla koll och ta över ansvar när det inte behövs. Våra barn måste ju får chansen att fixa själv, även om det blir kris och katastrof. Det är ju det man lär sig av?

Viktig läxa för mig som haft för lätt att sopa vägen alldeles blank för barnen ibland. Men den senaste tiden har jag tränat på att ”vara jobbig”. T ex säga: ”Nej, det får du lösa själv!”. Man får en del ovett, men det är ju mitt eget fel… Jag har ju själv skapat förväntningarna.

Så en ny tid vankas. En utmaning som är nödvändig. Jag måste inse att min roll som mamma  går in i en ny era. Relationen till barnen kommer bli mer jämnlik och det är bra. Nu ska jag lära känna mina barn som myndiga individer. Och dom ska få lära känna mig på nytt. Det ska bli intressant.
Släpp det gamla – och andas in den friska luften av frihet 😉

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *