Ville dela med mig av ett limprecept som hängt med mig sedan 80-talet (oj va gammal jag lät nu). Enkelt och lätt att variera.

Ljust matbröd

50 g jäst
7.5 dl vatten
1.5 msk margarin el olja
1 msk salt
1.3 l vetemjöl (kan bytas mot lantvetemjöl el liknande)

Variation: byt ut 1-2 dl av mjölet mot t ex vetekli, havregryn eller grovt grahamsmjöl så blir brödet lite ”matigare”.

Smula ner jästen i en bunke. Häll över ljummen degvätska och låt jästen smälta. Blanda i övriga ingredienser. Om du väljer att ha i några deciliter kli eller annat så ha gärna i det innan vetemjölet. Bearbeta i degbunken tills degen är slät och börjar släppa bunkens kanter. Jäs övertäckt ca 1 timme. Baka ut till 3 större eller 4 mindre limpor. Jäs utan bakduk 30 – 40 minuter. Grädda i 250 grader ca 15 minuter. Pensla med kallt vatten efter gräddning.

Enkelt va? Och om man väljer olja i brödet kan ju även veganer äta det.

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer

  1. Det här kanske till och med jag klarar av. Bara att mjöla ner ansiktet å köra 😉

  2. Detta bröd är mitt paradbröd. Enkelt å jättegott.

  3. Tänk att jag fått bakhjälp 🙂 Min provsmakare har börjat baka matbröd – och det blir jättebra! Detta bröd rostat med lemon curd är nästan godare än kakor 😉

  4. Hej*

    Ska baka detta bröd idag, men jag ser att du angett 1,3 dl mjöl. Skall väl vara 1,3 liter förstod jag😊

    • Oj då! Vilken tur att du såg det, ska ändra snarast 🙂 Lycka till med baket!

      • Brödet blev jättegott! Jag hade i 3 dl rågsikt och resten vetemjöl. Kommer baka detta i fortsättningen. 😊

        • Härligt att höra! 😀👍


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *