I vår familj finns tre typer av människor: normalpigga, morgontrötta och extremt morgontrötta. Några tydliga exempel:

Patric, min sambo, klättrar glatt ur sängen först av alla på morrgonen. Uppe med tuppen. Pigg och redo för en ny dag. Normalpigg.

Jag är oftast pigg som en lärka på kvällen, somnar sent och motvilligt. På morgonen brukar jag vara arg på väckarklockan. Plågsamt att höra den och förstå vad det innebär. Snoozar 4 gånger. Minst. Drar i det längsta på ögonblicket när min lekamen måste möta morgonens kalla verklighet. När jag inser att det inte finns någon återvändo rullar jag ur sängen, kryper på alla fyra till duschen och försöker piggna till i halvkallt vatten. Jag tillhör kategorin morgontrötta.

En kategori kvar. Familjens 18-åring spränger alla trötthetsgränser. Han kan ligga i sin säng med väckarklockan intill örat – och ändå sova sig igenom hela larmtiden. Klockar väcker däremot alla andra i huset. Jag har försökt väcka honom på många sätt. Om man verkligen försöker vaknar han till slut och sätter sig upp. Svarar ordentligt på alla frågor. Tittar en i ögonen och försäkrar att han är vaken. Nöjd och glad lämnar man rummet. 2 minuter senare hörs åter regelbundna andetag. Grabben sover igen! Otroligt. Efter några rundor med samma resultat blir man irriterad och tänker att han får väl sova och ta konsekvenserna. Är man 18 så är man. Det konstigaste är att han inte minns något från morgonen senare. ”Varför väckte du mej inte i morse???” Jag blir helt stum. Han är extremt morgontrött. Men pigg på kvällen…

Lösningen till morgonplågans dilemma har jag inte hittat än. Kan man lära sig att bli morgonpigg? Vi kanske kan införa anpassad arbetstid för oss tröttisar? Jobbstart tidigast kl 10? 🙂

 

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *