Vår bil började läcka bromsolja för några veckor sedan. Min bror, som är familjens äldsta mekaniker, erbjöd sig att kolla bromsarna. Under tiden fick jag låna hans reservbil, en gammal Nissan Micra. Veckorna gick och jag körde glatt på. Eftersom jag visste att brorsan hade fullt upp med annat tjatade jag inte om min bil, trots att Nissan var den slöaste bil jag kört. Toppfart 90 km/h. Men det var ju billig. Nån gång blinkade oljelampan till, men slocknade snabbt igen. Ingen fara, tänkte jag, jag kollar oljan sen. Imorgon. Glömde bort. Lampan lyste inte mer. Körde på. Tills bilen bara tvärdog mitt i en kurva för några dagar sedan. Efter en undersökning konstaterade min bror att den skurit. Va??? Oljan var slut. Oljelampan var trasig. Och jag var förtvivlad. Å så klumpigt! Skulle ju kollat oljan. Så klart! Jag skämdes som en hund. Försökte ge bort vår bil som plåster på såren – men den ville brorsan inte ha. (Vad är det egentligen för fel på en Daihatsu Charade? Mina biltokiga barn säger att den är fulast i hela världen…stackars bil.)

Det var extra pinsamt eftersom det var andra gången jag demolerade en bil för min stackars lillebror. För 6 år sedan lyckades jag köra sönder hans Hyndai. Jag hade fått punka på min Scorpio och var tvungen att komma till Karlstad. Så jag fick låna Hyndaien. För att göra rätt för mig började jag med att åka till Tanka. Där höll de på med vägarbete. Plötsligt och för sent upptäckte jag en vägbrunn som stack upp 2 decimeter ur marken. Jag hann inte bromsa. Avgassystemet fick ta emot en rejäl smäll. Det skrapade och gnistrade om mig när jag långsamt körde ur vägen. Även då fick jag skamsen ringa till brorsan som genast kom och inspekterade. ”Hur lyckades du börja hela avgassystemet bakåt??” undrade han. Det undrade jag med. Han lyckades böja det rätt med hjälp av en sopbil (han är renhållningsarbetare), men bilen blev aldrig sig själv igen.

Min bror är snäll. Han tar det med ro. Men det gör inte jag. Börjar nästan få bil-fobi. Inte bra när man måste pendla till jobbet. Till råga på allt finns det inte längre någon bil att låna. Folk verkar tveksamma att låna ut bil till mig… Kanske skulle köpa en rejäl moped istället. Bättre att vara moped-torped. Billigare.

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.