På min nya arbetsplats lagar vi mat och bakar i stora lass. Vi ska se till så att 14 tonårspojkar är mätta och nöjda… När man ska baka till många är det en stor fördel om det är enkelt, därför gillar jag detta brödrecept skarpt. Prova får du se!

Asyriskt bröd

25 gram jäst
2 tsk salt
6 dl vatten
1 liter vetemjöl (gärna special)

Värm vattnet till 37 grader. Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda sedan i resten av vattnet, salt och mjöl. Arbeta en stund, degen ska vara lös. Låt jäsa till dubbel storlek. Häll ut i smord långpanna (ca 30 x 40 cm). Jag brukar smörja plåten med olja, sedan har jag olja på fingrarna när jag trycker ut degen i plåten. Det blir så gott då. Jäs en gång till. Grädda 15 – 20 minuter i 250 grader. Skär i rutor när brödet svalnat.

Rekommenderade inlägg

4 kommentarer

  1. Det här brödet är ett av mina favoritbröd. Rekommenderas.
    Nybakat är det godare än kaffebröd – behöver inget pålägg, bara lite smör.

    /Provsmakaren

    • Och det håller sig som nybakat flera dagar! Perfekt 🙂

  2. Första gången jag smakade på brödet kunde jag inte sluta äta det. Bakade sedan brödet till nyårsafton och gjorde eget vitlökssmör till, det blev så himla smarrigt å gott att jag dreglar när jag tänker på det.

    • Åh, vitlökssmör har jag inte testat på detta än – måste testa direkt 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *