Varje onsdag har mitt företag Vi Energi drop-in för alla som vill ta en fika och prata om livets mysterier. Jag vill gärna baka något gott till kunderna dessa onsdagar, det är så roligt att få bjuda på egentillverkat kaffebröd. Ger god energi liksom. Den här veckan gjorde jag amerikanska cookies. Jag har haft receptet i min pärm i flera år men inte fått tummen ur. Men igår blev det av. Så nu har kunderna fått njuta av cookies, och jag med!
Chokladcookies (ca 24 st)
200 gram smör
4,5 dl farinsocker eller råsocker (jag tog råsocker)
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl havregryn (jag bytte ut 3 dl mot hemmagjord nötmüsli)
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
300 gram mörk choklad, grovhackad (jag tog Marabous Mörka)
Blanda smör, råsocker, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör tills smeten fått krämig konsistens. Funkar bra med matberedare. Tillsätt havergryn (+ ev müsli). Vispa upp äggen lätt och och rör ner i smörblandningen. Blanda mjöl, salt och bikarbonat i smeten. Tillsätt grovhackad choklad och blanda ordentligt. Rulla bollar av smeten och lägg på bakplåtspapper med gott om mellanrum. Tryck till dem lätt. Grädda i 160 grader (vanlig ugn) ca 15 minuter. Om du vill ha extra krispiga kakor låt dem stå i eftervärmen tills ugnen är kall.
1 kommentar
Originalreceptet är okej. Men enligt receptet blir kakorna lite sega.
Men får dom stå inne längre, så att dom blir krispiga, blir dom suveräna. Blir ännu bättre med ljusare choklad.
/Provsmakaren