En läskande paj som har en begränsad säsong, men kanske blir extra god bara för det. Passa på nu när det finns både rabarber och färska jordgubbar!

Rabarberpaj med jordgubbsmaräng

Pajskal
100 gram smör, kallt skuret i tärningar
1.5 dl florsocker
3.5 dl vetemjöl
2 krm salt
0.5 tsk vaniljsocker
1 ägg
Hacka ihop smör, florsocker, mjöl, salt och vaniljsocker, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med gaffel och ställ in i frysen 1 timme. Grädda sedan det fryskalla skalet i 200 grader 10 – 15 minuter i mitten av ugnen.

Fyllning
5 medelstora rabarberstjälkar
1 vaniljstång
1 msk vatten
0.5 dl socker
1 msk maizena
Skala rabarbern vid behov, skiva den och lägg i kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången, vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Blanda maizena o lite kallt vatten och rör ner i rabarberkompotten. Koka upp och dra sedan från värmen. Låt svalna. Ta bort vaniljstången och häll i pajskalet.

Maräng
3 äggvitor
1 tsk färskpressad citronjuice
2 dl socker
1 dl mosade jordgubbar
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggvita, citronjuice och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp eller för hand. Tillsätt resten av sockret lite i taget och tillsätt sedan jordgubbsmoset. Vispa på högsta hastighet. Fyll en spritspåse (eller liten plastpåse som man kan klippa av hörnet på) och spritsa ut marängen över rabarberfyllningen. Grädda pajen ytterligare 5 minuter eller tills den fått fin färg.

Gott med vaniljglass till 🙂

 

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer

  1. Den här pajen är lite mysko. Smaken är god, men vad överraskad man blir när det inte är krispig maräng.
    Mjuk maräng? Nääh…

    /Provsmakaren

    • Marängmissen kan bero på bagarens okunnighet….


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *