Idag är det min dag. Fast med åren har väl lystern kring födelsedagen falnat lite. När jag var liten var det en stor händelse. Jag började längta direkt efter julafton. Året var indelat i 2 delar – längtan efter jul och längtan efter födelsedagen. I mitt fall blev det ganska exakt ett halvår mellan present-högtiderna.
Nu tycker jag nog att det kan kvitta med fördelsedagsfirande. fast det är trevligt att träffas och äta tårta. Därför offrade jag mig och gjorde den godaste tårtan jag vet. Marängtårta med hallon och grädde. Många känner igen den. Min version heter:
Gittans marängtårta:
3 äggulor och 1.5 dl socker vispas hårt. Tillsätt 1 dl mjölk och 0.5 dl smält smör. Blanda sedan 2.5 dl mjöl med 5 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker, rör ner även detta i smeten. Häll smeten i långpanna (20 x 30 cm) gärna klädd med bakplåtspapper, annars väl smord.
Vispa de 3 överblivna äggvitorna hårt med 3 dl socker. Bred marängsmeten över sockerkaks-smeten i formen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.
Låt stå en stund i formen innan den lyfts ur och delas. Lägg ca 3 dl vispad grädde och 3 dl bär (ex hallon, jordgubbar…) på ena delen och lyft på den andra delen.
Den är allra godast om den får vila en dag i kylen.
Tips: Om man vill ha lite variation kan man göra bakelser istället. Klicka ut sockerkakssmeten i muffinsformar. Dra över ett lager maräng och baka av på samma sätt som med tårtan. Toppa med mycket bär och grädde.
1 kommentar
Oj oj oj, den här tårtan är god! Lätt, fräsch och fylld med smaker.
Passar unga som gamla. En vinnare.
/Provsmakaren