Sedan jag var 15 år har jag varit receptsamlare. Mest av kakrecept. Ett tag var jag med i en receptklubb som hette Hembakat. Man fick ett antal receptkort varje månad och dessutom en pärm att samla i. Eller hur låter det gammalmodigt, nu sköts ju sånt på webben! Hur som helst finns det flera underbara kakrecept i samlingen. Idag ska du få äran att ta del av dessa underverk:
Wienerstänger:
125 gram smör
0.75 dl socker
1 ägg
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
Fyllning: 1 dl fast röd sylt (hallon rekommenderas!)
Glacyr: florsocker och citronsaft. Ta några matskedar citronsaft och blanda i florsocker tills glacyren är lagom tjock ca 2-3 dl.
Gör så här: Rör matfett och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget under omrörning. Blanda i mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt ev ligga inlindad i plastfolie i kylen ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar, forma till smala rullar, lika långa som bakplåten. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten av längderna. Fyll med sylt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.
Låt längderna svalna lite, bred glacyren över. Skär på snedden i ca 2 cm stora bitar (jag brukar ta en degskrapa av metall, funkar bäst.) Låt kallna på plåten.
Jättegoda – man vill äta upp allihop på en gång!
2 kommentarer
Självklart är dessa kakor väldigt goda, men det är käringvarning på dom 😉 Så varelser av det kvinnliga könet har en tendens att älska sådana här kakor (jag sticker ut hakan lite här…), medan karlarna tycker att dom är lite för kärringaktiga 🙂
Men visst för tusan, goda är dom!
/Provsmakaren
Vad vet en karl om riktiga kakor 😉