Enkelt att göra, gott att äta. Vad mer kan man begära? Pappa brukade göra dessa rutor när jag växte upp. Mamma gillade inte att ta i mjöl, så det var alltid pappa som bakade hemma hos oss. Och det gjorde han hur bra som helst! Kanske därifrån jag ärvt mitt bakiga intresse?

Pappas rågrutor
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl vatten
2 tsk salt
0.5 dl sirap
1.5 tsk malda brödkryddor
9 dl rågsikt
1 dl fiber (ex vetekli)
2 – 3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vatten och smör till 37 grader och häll över lite av vätskan på jästen. Blanda tills den löst upp sig och häll på resten av smör-vattnet. Tillsätt salt, kryddor, sirap, fibrer. Häll i mjölet lite i taget. Blanda tills degen är jämn och smidig. Låt jäsa ca 20 minuter. Häll ut degen i smord långpanna och platta ut den jämnt med mjölad hand. Markera 16 rutor med vass kniv och nagga med gaffel. Låt jäsa 20 minuter till. Grädda 15 – 20 minuter i 225 grader. Låt svalna och dela i rutor.

Rekommenderade inlägg

1 kommentar


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.