Jag har köpt pitabröd massor med gånger, men aldrig bakat själv. Så kan vi inte ha det! Därför tog jag tag i saken och satte igång. Recept från Hembakat. Det var oväntat lätt. Det enda kruxet var att ha is i magen och hålla ut tills de var färdiggräddade. De måste ju svälla upp ordentligt, annars blir det ju inget hålrum att stoppa god fyllning i. Jag hade lite bråttom med en plåt, men den andra blev bra. Nu vilar pitabröden i frysen tills det är dags för nästa utflykt i det gröna.

Pitabröd (8 st):

25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
2 dl rågsikt
5 – 6 vetemjöl special

Smula jästen i en degbunke. Låt vattnet bli fingervarmt, häll lite över jästen och blanda ut den. Häll över resten av vattnet och resten av ingredienserna. Blanda i vetemjölet lite i taget tills den blir blank och smidig och släppen bunkens kanter. Dela degen i 8 lika stora bitar. Forma varje bit till en rund bulle och låt dem jäsa under bakduk 20 minuter. Kavla sedan ut bullarna till runda platta kakor, ca 15 cm i diameter. Jäs på arbetsbänken under bakduk 30 minuter till. Vänd kakornaoch lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl. Grädda mitt i ugnen på 250 grader 6 – 8 minuter, tills de pöst upp och känns lätta. Låt kallna under bakduk.

 

Rekommenderade inlägg

1 kommentar

  1. Superfina de kommer göra succé när du bakar dem på jobbet 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *