Det var 1987 som jag skaffade min första antckningsbok att skriva egna recept i. Då var jag 18 år och vuxen. Tyckte jag själv i alla fall. Och det ger mycket vuxenpoäng att ha en egen receptsamling! I början snodde jag mest recept från mamma, pappa och Ulla (barnens farmor). Men jag letade också i diverse damtidningar. Jag tror jag hittade Succékakan i Hemmets Veckotidning mitt första receptår. Det roliga är att jag la ner energi på att skriva in receptet, men kommer inte ihåg att jag någonsin bakade den. Häromdagen hittade jag det dammiga receptet och blev nyfiken. Om den har en plats i min första receptbok måste den ju i alla fall provbakas! Sagt och gjort. Åh! Den var som godis. Söt och läcker. Tur att jag inte bakade den redan 1987, för då hade jag nog varit ännu tyngre idag.
Succékakan:
Kakan:
200 gram smör
3 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
100 gram mörk choklad
100 gram smör
Smält smöret till kakan och blanda ner ägg, socker och övriga ingredienser. Bred ut smeten i långpanna, ca 20 x 35 cm. Använd gärna smörpapper, blir lättare att skära kakan när den är klar då. Grädda i 175 grader 15 – 20 minuter. Blanda allt till glasyren utom smöret i en kastrull och låt koka i ca 15 minuter. När den tjocknar är den klar, tag av värmen och blanda i det kalla smöret. När smöret är helt smält ska glasyren bredas på kakan. Låt svalna och skär i rutor. Kakan är mäktig, så skär gärna i ganska små rutor.
2 kommentarer
Succé – Kakan säger allt om denna kaka. Väldigt bra smak!
Japp Regine, din sida lockar fram baklusten på min semester!