Härom dagen gjorde jag vaniljhjärtan. Det blev lite mördeg över. Efter en stunds fundering kom jag på att jag ville göra mazariner. Fram med recept på fyllning i ”Sju sorters kakor”. Och sen fram med aluminiumformarna. Fast det var bara 3 kvar… Då kom jag på att jag fått jättefina kakformar av en jobbarkompis för några år sedan. Det var inte de traditionella mazarinformarna, men kakorna blev jättefina. Och med vaniljhjärtans-degen blev de sprödare än annars, men lite mörkare. Dessutom glömde jag ha mjöl och bakpulver i fyllningen, men det gjorde dem bara saftigare. Lyckat helt enkelt!

Mazariner:
Mördeg:
200 gram smör
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Fyllning:
50 gram smör
150 gram riven mandelmassa
2 ägg
(3 msk vetemjöl)
(0.5 tsk bakpulver)

Hacka samman ingredienserna till mördegen, ägget sist. Jag använde matberedare, brukar vara lättast. Låt degen vila kallt 60 minuter. Gör under tiden fyllningen, som sagt kan man utesluta mjöl och bakpulver om man vill. Kavla ut degen snabbt till ca 5 mm. Ju mindre den bearbetas desto sprödare blir den. Ha ordentligt med mjöl på både bord och kavel så fastnar inte degen lika lätt. Klä mazarinformarna med deg och se till att det inte blir luftbubblor. Nagga lite i botten med en gaffel. Häll på fyllningen, fyll inte formarna mer än 2/3 (om du har bakpulver i fyllningen räcker det att fylla till hälften).  Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *