Min systerdotter är vegan. Det skapar ångest varje gång vi ska ha kak-kalas. Men hon har gett mig så mycket glada tillrop och uppmuntran att jag faktiskt har lyckats skapa en helt okej sockerkaka utan ägg, mjölk och smör. Jag gör ibland muffins av smeten istället, då kan jag frysa  in dem och ha något att bjuda på om det kommer oväntat veganbesök.  Muffins gräddar jag mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter. Smaksättningen kan man variera, det är t ex gott att ha rivet äpple och kanel i. Då kan man ta bort mandelmassan, om man vill. Bara att prova sig fram!

Vegis-sockerkaka

1 dl neutral olja (Rapsolja funkar fint)
0.5 dl smält vegan margarin (Mildas mjölkfria t ex)
2 dl socker
juice från 1 – 2 apelsiner + ev lite rivet skal
1 msk kokosolja (om man vill ha lite kokossmak)
75 – 100 gram riven mandelmassa
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blanda olja och socker i matberedare tills blandningen ser vit och luftig ut. Blanda i övriga ingredienser, bakpulvret blandat med mjölet sist,   vänds försiktigt ner i smeten. Häll i smord och bröad sockerkaksform (tänk på att kolla innehållet på ströbrödet så det passar veganer – Wasas funkar t ex). Grädda i 175 grader ca 50, låt sedan stå på eftervärme 10 minuter. Låt svalna lite innan kakan stjälps upp på fat.

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *