En perfekt kaka att ta till om man är sugen på något gott eller vill göra något hembakat till sina gäster. Den är snabb att göra, men känns ändå välarbetad. Jag har provat med flera olika sorters sylt och bär, men lingonsylt blir godast. Ta gärna en sylt med mycket bär i, ju mer lingon desto godare. Grundrecept kommer från Sju sorters kakor, men som vanligt har jag gjort om lite efter egen smak. Enjoy!

Syltrutor:

Kakan
4.5 dl mjöl
1.5 dl socker
1 msk bakpulver
150 gram smör
1 ägg
2 dl lingonsylt (ev mer)

Strössel
2 dl havregryn
1 dl socker (kan bytas mot råsocker för djupare smak)
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
60 gram smält smör

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt ägget. Blanda till en slät deg. Tryck ut i en form ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut sylten jämnt över degen. Blanda strösslet och smula det över sylten (lättast att använda händerna). Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Rekommenderade inlägg

Ingen kommentar än. Lägg till nedan!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *