Tankemönster är sinnets fönster

Om man analyserar sina tankar en stund upptäcker man massor med skräp. Vi tänker många tankar som är helt meningslösa, eller värre – skadliga. Ofta går det på rutin. Vi har lärt oss vad vi ska tänka. Om oss själva, omgivningen och samhället/världen. Dessa mönster blir starkare och starkare ju äldre vi blir. Det enda sättet att komma undan är att bli medveten och bestämma sig för att bryta dem. Men det är lättare sagt än gjort. Om man till exempel alltid varit rädd för att inte vara tillräckligt bra är det lätt att förstärka detta genom att alltid ta för givet att man inte duger. Att alla andra är bättre. Vanan är stark. Men var kommer tanken ifrån? Från början? Jag kan lova att den inte kommer inifrån. Vi lär oss att se oss själva via omgivningens reaktioner. Det andra tycker och säger om oss är enormt starkt. Och kritik fastnar lättare än beröm. Vilket är väldigt synd. Många går genom livet med en bristande självkänsla helt i onödan. Bara för att de inte har lyssnat på det som är bra. Om vi lär oss att tro på människor som ger oss beröm och uppmuntran börjar självförtroendet genast gro. Glöm gnälltanterna och surgubbarna. Varför ska de får styra hur du tänker om dig själv? Vad har de gjort för att förtjäna sådant förtroende? Nej! Sålla bort människor som sänker dig och fokusera på dem som stärker dig.

Man måste vara försiktig med vilka man släpper in i sitt huvud!

Det dags att börja styra själv.  Låt din egen uppfattning bli viktigare än omgivningens åsikter. Djupt inne i vår själ vet vi alla att vi är perfekta precis som vi är. Det är hög tid att att rensa i tankarnas djungel.

Det är inte lätt, men väl värt mödan. Mina råd är som följer:

Steg 1: Var uppmärksam på vad du tänker och varför.

Steg 2: Bestäm vad du vill förändra.

Steg 3: När du är medveten om dina fallgropar kan du bryta negativa tankemönster genom att byta ut dem mot nya, utvecklande tankar.

Steg 4: Träna, träna, träna på att använda de tankar som är bra för dig. Hela tiden.

Exempel: “Usch, vad svårt! Det här klarar jag aldrig. Bättre att låta nån annan göra det…” Här bestämmer man innan man ens försökt att man inte kan. Att nån annan är bättre. Om man blir medveten kan man bryta tanken: “Usch vad svårt!” (Stopp! Sudda ut tanken och börja om.) “Visst ser det svårt ut, men jag kan ju testa i alla fall. Vad har jag att förlora? Jag kan mer än jag tror!” Och vips så vågar man prova nya saker i livet.

Som sagt…hårt jobb men så himla skönt att rensa i alla gamla tankemönster.

Jag är bra precis som jag är! 🙂

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

2 reaktion på “Tankemönster är sinnets fönster

    • Jo, det var både intressant och bra. Är som en ny människa nu. Litar mer på mig själv och har större tilltro till det mesta. Nu är alla gamla tankespöken och annat tjafs bearbetat…fast jobbet är ju inte klart – det fortsätter hela livet det 🙂 Kram på dej också!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *