Jag älskar vaniljhjärtan! De är spröda och fyllda med underbar vaniljkräm. Jag brukade köpa dessa underbara kakor på Ejes Bageri i Kristnehamn, men nu har de lagt ner och det smakade inte samma när jag köpte av efterträdarna. Bara en sak att göra – baka själv. Jag gjorde en del efterforskningar på nätet och tjuvkikade i ”Sju sorters kakor”. Resultatet blev en mix av allt jag läst, men goda blev dom!
200 gram smör
0.75 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
Recept på vaniljkräm till fyllningen kan du se här. Man kan också göra vanlig marsankräm från påspulver.
Blanda snabbt ihop alla ingredienser, nyp ihop med händerna eller använd matberedare. Vira in degen i platsfolie och låt ligga i kylen 30 minuter – 1 timme. Gör under tiden vaniljkrämen och låt den svalna. Smörj formarna ordentligt, även kanterna. Kavla ut degen på mjölat bakbord, eller kavla ut den på plastfolie. Bearbeta inte degen för länge, den blir skör om det blir för varm. Klä formarna med degen, se till så det inte blir luftbubblor i botten på formarna. Fyll till 2/3-delar med vaniljkräm. Lägg deglock över formarna och kläm noga ihop kanterna. Ta bort överflödig deg med kniv eller fingrarna. Gör ett litet snitt/hål i locket så spricker inte hjärtat. Grädda i 200 – 220 grader i ca 15 minuter. När kakorna svalnat, stjälp dem försiktigt ur formarna och lägg undersidan uppåt. Pudra med florsocker innan servering. De är godast första dagen, men funkar även dag 2. Sen är det kört – så ät dem snabbt (inga problem!).
Ingen kommentar än. Lägg till nedan!