Västgötakaka – en höstfavorit även för veganer!

Det finns ingen godare äppelkaka än denna. Fast egentligen är den mer som en paj. Jag mötte den när jag jobbade på KomVux i Mariestad, det var en kollega som bjöd på den som fredagsfika. Jag kastade mig fram och bad om receptet. Sedan dess har jag gjort den många gånger. Med vaniljsås eller glass är den bättre än godis. Jag har också gjort om den till veganmodell och min systerdotter blev kär vid första smaken. Veganreceptet är längst ner på sidan.

Västgötakaka
2 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
3 – 4 äpplen
100 gram mandelmassa
75 – 100 gram smör
0.5 dl hackade nötter eller mandel
kanel och pärlsocker att strö över

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form (jag brukar ta en djupare pajform). Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg tätt över ytan på smeten. Riv över mandelmassan och hyvla sedan över smöret. Strö över de hackade nötterna, pärlsocker och kanel. Grädda strax under mitten av ugnen i 175 grader i 25 – 30 minuter.
För veganmodellen: byt ut äggen mot saften från en apelsin och 1 tsk bakpuler, välj mjölkfritt margarin istället för smör. Följ i övrigt receptet ovan.

vastgotakaka2_web

 

 

Tipsa om detta...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

En reaktion på “Västgötakaka – en höstfavorit även för veganer!

  1. Alla som har fått smaka på veganvarianten älskar den! Apelsinsaften, mandeln och allt margarin gör den till något alldeles extra. 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *